Pienoismallit.net

Ju87D-5, s7+DB

lento-osasto Kuhlmey

Päätin rakentaa huitaista Brewsterin tieltä tämän pöydällä lojuneen stukan valmiiksi. Se oli sellainen reilun kuukauden huitaisu… Malli esittää Immolassa kesällä -44 vieraillutta yksilöä.

Malliin on lisäilty kaikenlaista laatikon ulkopuolelta. Moottoriin lisätty letkuja ja johtoja. Paloseinää kiertävä reunus on tehty etsirangasta. Kiinan pojat eivät olleet sisällyttäneet syöksyjarruihin kiinnikkeitä, joten ne piti säveltää, eivätkä ihan alkuperäisiltä näytäkään. Pitot-putkea ei myöskään sarjasta löytynyt, joten se on tehty messinkiputkesta. Mahan alla oleva pommiripustin, siis se, joka heittää pommin potkurin alitse, esitti jotakin muuta kuin mitä Kuhlmeyn stukissa kuvien mukaan on, joten osa piti tehdä itse. Päädyin kokeilujen jälkeen alumiiniputkeen, joka on osittain puristettu littaan ja taivutettu taiteellisille mutkille. Alumiiniputkea on myös öljynjäähdyttimen päällä. Potkurin taakse piti värkätä sinne kuuluva pyöreä levy. Ohjaamossa on etsiosia aimo liuta, mutta eivät tietenkään näy mihinkään. Mallissa ei ollut sen enempää stuvi-tähtäintä kuin sen vaatimaa kuhmua kuomun etuosassa. Kuhmun hioin kirkkaasta rangasta, mutta hieman liian pisaran mallinen siitä tuli ja himmeähkö. Stuvi-tähtäimen muokkasin mallin revi-tähtäimestä ja jostain jämäpalasta.

Vempele on maalattu Vallejon air-maaleilla. Pintaan on suihkutettu mattalakan ja valkoisen sekoitusta tuomaan pölyistä vaikutelmaa. Kylkiä on sotkettu laimennetulla öljymaalilla. Säistämistä on tehty kovalla kädellä, mutta SA-kuvien perusteella nämä olivat aika kulahtaneessa kunnossa. Vasemman kyljen ja siiven valumajälki on sekin SA-kuvista taiteellista vapautta käyttäen omaksuttu (ennen kuin alatte soimaamaan!).

Malli meni ilman suurempaa dramatiikkaa kasaan. Melko tarkkaan kannattaa miettiä missä järjestyksessä osia liimailee, koska lopputulos sisältää hirveän määrän tuimasta katseesta irtoavia pikkuosia, joiden liimaamisen jälkeen mallin käsittely on melkoista kellosepän työtä. Kesken operoinnin päätti oikean kyljen mattalakka alkaa kesiä Gauzyn kirkaslakan päältä. Sitä paikkaillessa kylkeä piti sotkea enemmän kuin oli alunperin tarkoitus. Asiaa ei voinut auttaa.

Mukava kokemus tämä enimmäkseen oli, vaikka työläs kokonaisuus.

Kommentit

Hieno Kuhlmeyn Stuka, yksityiskohtia on niin että hirvittää! Toki, tähän skaalaan niitä tietenkin saa näkyviinkin hieman enemmän. Vaikka kerroit että säistäminen on tehty kovalla kädellä, niin minusta olet onnistunut aivan mainiosti…ei yhtään ylisäistetty mielestäni. Tuollaisiahan ne pääpiirteissään olivat Immolan pölyiseltä kentältä operoidessaan. Eipä siinä paljoa puunaamaan ehditty kun useita lentoja päivässä lensivät, tankkaus ja uusi aselasti ja taas menoksi.

Ulkoinen olemus hieman "epästukamainen", johtuen tietysti siitä että moottorin suojukset puuttuvat kokonaan. Näin kuitenkin hienosti detaljoitu moottori pääsee paremmin esiin. Hienosti olet tehnyt myös tuon sarjasta puuttuneen "pomminheittimen", näyttää kyllä hyvinkin aidolta.

Pariin asiaan kiinnitin huomion. Oliko nuo siipien palkkiristit sarjan mukana, vaiko omasta varastosta? Näyttävät minun silmiini hieman pienikokoisilta, useimmitenhan esim. palkkiristi oli maalattu myös alapuolen syöksyjarruun kun se muuten olisi katkennut siinä kohtaa. Toinen asia, että pyöränsuojuksen etuosaan oli maalattu konekohtaisen tunnuksen ensimmäinen kirjain, eli tässä tapauksessa D pitäisi olla maalattuna. Pikku juttuja, kunhan pisti silmään. Upea kone kuitenkin kaikin puolin!
Uuh!

täytyy ihailla tuota detaljimäärää, jota voidaan lisäillä 1/32 malleihin. Respect.
Kova työ on ollut myös varmasti.

Markku tuossa jo aiemmen on puhunut muusta, joten en minä niistä sen enempää.

Kiitos hienosta mallista!

MK
Hei, kiitos palautteesta, Markku! Olet oikeassa noista siipiristeistä, huomasin nimittäin jo mattalakan ruiskittuani, että Trumpeterin pojat olivat laittaneet arkille siipiristeiksi samanlaiset merkit kuin rungossa. Harmitti, mutta siinä vaiheessa asian korjaaminen olisi ollut liian työlästä. Oikeassa olet myös noiden siipien alapintojen palkkiristeissä. Pyöränsuojuksen D:t on kyllä paikallaan, kun oikein tarkkaan katsoo ja tietää niiden siellä olevan. Ovat vihreinä vihreää taustaa vasten kehnosti erottuvat, kun päällä on pölyä markkeeraava mattalakkaus.

Hauskaa muuten tosiaan, miten tuo muoto jää "epästukamaiseksi" noiden moottoripeltien vuoksi. Ihan niinkuin kone olisi liian lyhyt.
Kiitokset Mikalle myös!
Heikki Kuusela kirjoitti:
Oikeassa olet myös noiden siipien alapintojen palkkiristeissä. Pyöränsuojuksen D:t on kyllä paikallaan, kun oikein tarkkaan katsoo ja tietää niiden siellä olevan. Ovat vihreinä vihreää taustaa vasten kehnosti erottuvat, kun päällä on pölyä markkeeraava mattalakkaus.
No nuo alapuolen palkkiristit jäi vain mieleen omasta Stukasta aikoinaan, että mitä ihmettä, pitääkö nuo siirtokuvat kiertää niiden syöksyjarrujen rautojen ympäri tai yli. Tein sen kuitenkin niin että maalasiin ne mustat ja valkoiset viirut niihin rautoihin, muutenhan se ristin sakara olisi jäänyt lyhyeksi. No onhan ne pyöränsuojan D:t siellä, ei tällainen vanha puusilmä vain tahdo nähdä mitään ;-).
Erikoista oli sekin, että ohjeissa ei koko syöksyjarruja ole lainkaan, vaikka niiden kiinnikkeille on siivissä reiät ja osat itse löytyvät… Sama juttu pitot-putken kanssa: Osaa ei ole eikä ohjeissa sitä esiinny, mutta siivessä kyllä on sille reikä! :)
Ari Oksanen 17.12.2020 10:35 Vastaa lainauksella
Upea Stuka tästä tuli. Moottoripelleistä voisit ehkä vielä laittaa kuvia.

Ohessa aiheeseen sopiva "hymiö":

ww2aircraft.net/forum/attachments/ju87b_500-jpg.279712/
Oikein hienoa työtä on tämä stuka säistämisineen. Paljon on detaljeja malliin saatu. Harmin paikka on nuo siipien siirtokuvat. Ihan liian pienet ja osittain väärässä kohdassa. Historia tietona tästä koneesta voi todeta sen olleen ensimmäinen stuka Immolassa. Kone ammuttiin alas Talin pommitusreissulla 26.6.44 miehistön pelastuessa.
Kiitos viesteistä! Siipiristeissä tosiaan mentiin sarjan siirtokuvilla ja ohjeella. Tarkempi taustatyö olisi auttanut, koska erilaisia ristejä toki löytyy. Moottoripeltejä ei ole enää, ne oli maalausvaiheessa liimattuna moottorin suojaksi ja murtuivat irrotettaessa.
D-sarjan Stukassa oli syöksyjarrut usein poistettu. Trumpan sarjan ongelmahan on liian lyhyt nokka, sen muokkaaminen vaatii jälkimarkkinoilta korjaussarjan. Koneen siipien alapinnalla vain radiokoodin viimeinen kirjain molemmissa siivissä. Hyvää työtä!
Kiitos, Jari! Tässä kyseisessä yksilössä jarrut vielä Immolan kuvassa paikallaan. Ne kai pidettiin niissä stukissa, jotka toimivat syöksypommitustehtävissä. Samoin molemmat kirjaimet D ja A näkyvät kuvassa siipien alapinnalla, mutta sarjan kirjaimet, kuten palkitkin, ovat liian pienet.

Vähän tuntuisi myös siltä, että tuo moottori on liian pieni, koska sen täytyy mahtua moottoripeltejä esittävien osien sisälle.
Tässä siis ainoa netistä löytämäni kuva. Valtosen Kuhlmey-kirjassa lienee vielä toinen kuva.

s7+DB Immola
Koneen tunnus rungossa S7+DB ja siiven alla D+A hyvin mielenkiintoista. Siipiaseen runko mallissa pikkku-kk ? ja putki kuitenkin myöhemmän MG 151:n? Ja tuo moottori on tosiaankin sarjassa liian pieni, juuri mainitsemastasi syystä…
Kyllä, erikoinen kirjainyhdistelmä, ei avaudu minulle. Kyllä tuo siipiase on minun silmääni MG151 myös rungoltaan ja vastaa siedettävästi Ju87D-5-manuaalissa olevaa kuvaa.
No sitten B-alatyypin mallin ase Trumplalla on väärin, sille se on tuo sama mutta putki on vain pikku kk:n piippu. Mutta aseenrunko siis ei vastaa MG 151:stä, putki kyllä, kaikissa Trumpan Stuka malleissa tuo sama asekuilu, mukaan lukien A-alatyyppi.
Kauneus on katsojan silmissä. Kyllä tuo minun silmääni MG151:stä menee.
Toki ei ole iso juttu =)
Tässä ovat tainneet Kiinan pojat vetää vähän mutkia suoraksi. Tuossa mallissahan on siiven etureunoissa niitä B-mallin kk-kuhmuja varten reiät, jotka täytyy tukkia. Ohjeessa ei tästä ole mainintaa. Muutenkin ohjeissa on vähän pihistelty, eikä aina taida olla niin nuukaa, onko kyse D- vai G-malliin kuuluvasta ohjeesta. Mukanahan on osat myös G-malliin. Harmi, koska mielestäni sarja on noin yleisesti ottaen varsin miellyttävä ja laadukas.
Hieno ja kaikin puolin onnistunut ison skaalan malli.
Nyt vasta kirjoitan ja pojotan, kun arvasin, että tästä tulee tietoa varmasti ennen tätä. Ja niin tulikin ja hyvä se.
Jari B. on kirjoitellut mielenkiintoisia asioita ja häneen on aika lailla uskominen, koska on näiden asiantuntija.
Mutta itse malli on - arvioin kokonaisuuden mallina -, enkä jotain nokan pituutta, koska se ei ole mallarin vika ja minusta tämä on oikein onnistunut kokonaisuus. Moottori hienosti saatu esille ja säistys sitä mitä Kuhmleyn osastossa saattoi ollakin kiireen takia. Itse tehdyistä osista aina plussaa.
Tähän kun alustan vielä tekisit.

Saat olla ylpeä mallistasi.
Kiitos, Timo! Harmi, ettei näihin taida enää saada erikseen ostettua moottoreita, koska nyt on alkanut omaa silmää häiritsemään tuo moottorin koko. Tämä oli siinä mielessä mielenkiintoinen projekti, että toisen stukan tekeminen jälkimarkkinamoottorilla ei olisi poissa laskuista.
Heikki Kuusela kirjoitti:
Kiitos, Timo! Harmi, ettei näihin taida enää saada erikseen ostettua moottoreita, koska nyt on alkanut omaa silmää häiritsemään tuo moottorin koko. Tämä oli siinä mielessä mielenkiintoinen projekti, että toisen stukan tekeminen jälkimarkkinamoottorilla ei olisi poissa laskuista.
Jäädään siis odottamaan sitä?
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Itse teen Eduadsin Airacobraa 1:48 ja se on Dual paketti - niin kuin minulle näköjään pitää ollakin, koska ainakin etsiosista hykkasin puolet.. Ja muutenkin on mukava, että paketissa on kahdelle koneelle osat, vaikka etsiosiin siinä on panostetu, koska joitain ei edes ole muovisena. Muuten olen tyytyväinen sarjaan, mutta … no kerron kun julkaisen.
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Koneen tunnus rungossa S7+DB ja siiven alla D+A hyvin mielenkiintoista. Siipiaseen runko mallissa pikkku-kk ? ja putki kuitenkin myöhemmän MG 151:n? Ja tuo moottori on tosiaankin sarjassa liian pieni, juuri mainitsemastasi syystä…
Noissa tunnuksissa ei muutenkaan aina näytä olleen logiikkaa. Joissakin malleissa oli lokareissa tunnuskirjain jossain ei. Josssain se taas oli eri kirjain mitä tunnuksessa. Monesta koneesta näyttää siivistä puuttuvan kokonaan tunnukset. Tulee mieleen että onkohan joihinkin koneisiin vaihdettu esim, toisen koneen siivet.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Noissa tunnuksissa ei muutenkaan aina näytä olleen logiikkaa. Joissakin malleissa oli lokareissa tunnuskirjain jossain ei. Josssain se taas oli eri kirjain mitä tunnuksessa. Monesta koneesta näyttää siivistä puuttuvan kokonaan tunnukset. Tulee mieleen että onkohan joihinkin koneisiin vaihdettu esim, toisen koneen siivet.
Itse veikkaan myös samaa, että varikolla sodan aikana vaihdettiin koneisiin toisista koneista osia esim. rikkoutuneiden tilalle ilman uudelleenmaalauksia yms.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Noissa tunnuksissa ei muutenkaan aina näytä olleen logiikkaa. Joissakin malleissa oli lokareissa tunnuskirjain jossain ei. Josssain se taas oli eri kirjain mitä tunnuksessa. Monesta koneesta näyttää siivistä puuttuvan kokonaan tunnukset. Tulee mieleen että onkohan joihinkin koneisiin vaihdettu esim, toisen koneen siivet.
Eli siis, voihan joku esittää ns. "yleispäteviä sääntöjä", kuinka nuo jutut pitäisi mennä. Mutta jos kuitenkin kuvat kertoo poikkeuksista, niin kuvien kertomat poikkeukset ovat suurempi totuus;)

Hyvää tulevaa Joulua kaikille!

MK
Valtosen Kuhlmey-kirjaa selatessa näyttäisi siltä, että enimmäkseen noissa Kuhlmeyn stukissa ei ollut mitään siiven alapinnan kirjaimia. Tämä s7+DB:n merkintä olisi poikkeus. Ehkä kone on vaihtanut yksikköä välillä, mutta siiven kirjaimia ei ole jostain syystä maalattu peittoon, mene ja tiedä.