Pienoismallit.net

MiG-29 9.13 "Fulcrum-C"

MiG-29 luotiin korvaamaan Neuvostoliiton MiG-23 hävittäjä. Prototyyppi teki ensilentonsa 1977 ja sarjatuotanto käynnistyi 1982. Kone on/oli lähinnä kevyt torjuntahävittäjä ja se luotiin toimimaan hieman huonommiltakin kentiltä. Esimerkiksi moottorien ilmanotossa tämä on huomioitu siten että varsinaiset ilmanottokanavat voidaan joissakin tilanteissa sulkea ja hoitaa ilmanotto imukanavien yläpuolella olevien ritilöiden kautta. MiG-29:a on valmistettu yhteensä yli 1600 kappaletta ja sitä on viety runsaasti myös muihin maihin. Konetta on modernisoitu useaan otteeseen ja lentää siis edelleen. Naton koodinimi koneelle oli Fulcrum ja tyypit A, B, C jne. venäläisethän eivät näitä kirjaimia käyttäneet, vaan eri kehitysversiot kulkivat numeroinnilla 9.12 ja 9.13 jne.

80-luvun lopulla kun Suomen ilmavoimat oli uusimassa kalustoaan, oli MiG-29 yhtenä ehdokkaana alun perin kun ajatus oli että entiseen malliin hankitaan puolet idästä ja puolet lännestä. Toisin kuitenkin kävi Neuvostoliiton hajotessa ja itäkoneen hankinnasta luovuttiin.

MiG-29 vieraili Suomessa ensikerran 2.7.1986 Rissalassa Kuopiossa järjestetyssä ilmailunäytöksessä. Tämä vierailu oli ylipäätään ensimmäinen vierailu länsimaissa ja herätti runsaasti kiinnostusta myös kansainvälisessä lehdistössä. Koneita tuli kuuden koneen osasto ja koneiden kotipaikka oli 234:s hävittäjälentorykmentti Kubinkassa lähellä Moskovaa. Muistan hyvin tämän lentonäytöksen ja sen kun kiitotien päästä alkoi nousta musta savu, vaikka ääntä ei vielä kuulunutkaan eikä mitään näkynyt koneiden lähtiessä osastona yhtä aikaa lentoon.

Kubinkasta oli myös seuraava osastovierailu Rissalassa ja se tapahtui 2.8.1989. Yhtenä episodina tapahtumassa oli kun yhdestä soolo MiG-29:sta hajosi/irtosi jarruvarjo laskussa ja kone päätyi "Jyrkänpään katiskaan" eli pysäytysverkkoon. Myös tämän jälkeenkin, mm. 7.-8.6.1997 Oulun kansainvälisessä ilmailunäytöksessä nähtiin MiG-29 koneita, tällä kertaa taitolentoryhmä Kubinka's Strizhi.

Malliksi valikoitui GWH:n Korea paketointi, joten siirtokuvat neuvostokoneelle hankin erikseen ja ovat Begemotin valmistamat ja jossa konevaihtoehtoja oli peräti 50. Tämä Korea paketointi on MiG-29 9.13 koneesta, Rissalassa vierailleet koneet olivat todennäköisesti aiempaa 9.12 ( Fulcrum A ) versiota. Tunnukset ja maalauskaavio kuitenkin samanlainen kun Kubinkasta olevasta yksilöstä kuitenkin kysymys ja samalta 80-luvun lopun aikakaudelta.

Mallisarja oli hyvälaatuinen niin osien siisteyden kuin pintadetaljoinninkin suhteen, osien sopiminen kuitenkin jätti toivomisen varaa, muovia joutui välillä jyrsimään aika rankastikin luultavasti jonkun suunnitteluvirheen takia. Koneen runko oli omituisesti pilkottu moneen osaan ja yhteen sovittaminen tuotti ongelmia kun samanaikaisesti piti saada kolmeenkin eri suuntaan olevia pintoja yhteen. Moottorit oli nätisti detaljoidut, mutta rungon sisään sovittamisessa niidenkin kanssa oli ongelmia, samoin oli imukanavien kanssa. Antennit siipien ja vakaajien kärjissä olivat valmiiksi kiinni, aivan turhaan…katkeilivathan ne ilman muuta mallailun aikana… Samoin kävi stabilaattorien akseleille, aivan liian ohuet, eli katkesihan nekin myös…tein uudet 1,5mm:n styreenikepistä.

Sarjan mukana tuli pieni levyke etsiosia, jotka myös käytin, messinkisen pitot putken hankin erikseen. Alapuolen varustukseksi tällä kertaa vain pelkät ripustimet, sillä ilman ohjuksiahan koneet täällä vierailivat. Maalaukset, lakkaukset, säistämiset Akanin, LifeColorin, Vallejon, Migin ja Ultimaten tuotteilla.

Tässä vielä kuvaa yhdestä Rissalan koneesta: www.strizhi.ru/2003/karivalo/30.6-3.7.1986-1-(1024).jpg

Kommentit

Onnistunut MiG. Rakennus- ja maalausjäljessä ei moitteen sijaa. MiG-29 on mielestäni aina ollut äreän näköinen lentolaite. Itse olin -89 Rissalassa katselemassa näytöstä. Hauska sattuma, että työpöydältäni löytyy tällä hetkellä Zvezdan loistava 1/72 sarja -SMT versiosta.
Kiitos Antti kommenteista! Onhan tuo Fulcrum aika sulavalinjaisen näköinen kone ja miksei äreäkin ;-). Itsellä jäi tuo -89 väliin, mutta tulipahan ensivierailu -86 nähtyä.

Näissä neuvostokoneissa ( niin MiGeissä kuin Suhoissakin ) minua ihmetyttää mikä lienee tuossa nokkatelineessä olevan "haravan" tai mikä lienee pyöränsuojan tarkoitus? Tuollaistahan ei esim. Jenkkikoneissa näe.
Tarkkaa työtä taas ja moottorin detaljointi eri metallisävyineen on häkellyttävän hieno.
Kaunis ja siista maalaus, kuten aavistuksenomainen säistyskin.

Tarina kertoo ( kuultu Rissalan ent. kapiaiselta ), että on siitä pysäystysverkosta aikaisemminkin joku Mig-21:llä mennyt jopa läpi ja lumen pintaa pitkin liukunut Juurusveden jäälle. Siellä oli ollu ukkeli pilikillä ja kone tuli viereen. Ukko jatkoi normaalisti ahventa vetäen ja oli tuumannut, että Taespa olla kovempi kyyti vai mänkö jarrut"?
Markku Rinne kirjoitti:
mikä lienee tuossa nokkatelineessä olevan "haravan" tai mikä lienee pyöränsuojan tarkoitus?
Käsittääkseni toimii "roiskeläppänä" ettei nokkapyöristä lentele mitään ilmanottoihin.
Kiitos Timo kommenteistasi ja mukavasta tarinasta…eipä pilkkimies pienestä hätkähtänyt ;-).
A Lappalainen kirjoitti:
Käsittääkseni toimii "roiskeläppänä" ettei nokkapyöristä lentele mitään ilmanottoihin.
Saattaa olla niinkin, ellei sille muuta käyttötarkoitusta löydy. MiG-29:ssa on toisaalta ilmanotoissa sellaiset läpät jotka suljetaan ainakin laskeutumisen aikana ja imuilma otetaan imukanavien yläpuolella olevien ritilöiden kautta. Tässäkin mallisarjassa oli toiset osat noille yläpuolen ritilöille, eli kidukset kiinni ja nuo imukanavien läpät oli erikseen etsiosina. Toki tätä asiaa ei ollut ohjeissa kerrottu miten ne pitää missäkin tilanteessa olla, mutta jostakin näin luin ja kyllä valokuvistakin asia ilmenee.
Markku Rinne kirjoitti:
Kiitos Timo kommenteistasi ja mukavasta tarinasta…eipä pilkkimies pienestä hätkähtänyt ;-).
Savolainen kun ei vähästä hätkähdä varsinkin jos ahven on syönnillään. Kyselin viikolla entiseltä laivueen komentajalta, niin hän sanoi, että totta se vaan on.