Herman Von Salza
Saksalaisen ritarikunnan suurmestari
Herman Von Salzasta ei ole paljoa kertomista.Ei sen takia, etteikö hänessä olisi kertomuksille aihetta, vaan siitä syystä, että en tiedä hänestä paljoa.
Von Salza oli saksalaisen ritarikunnan suurmestari ja luopui tittelistä noin 1238. Hänen virkaan astumisensa vuotta ei tiedetä varmasti. Syntyjään hän oli Thuringenistä ja hän on saattanut olla jo mukana 1189 - 1191 Akkon piirityksessä joka päättyi ristiretkeläisten voittoon. Mikään kunniakas ritariperinteiden mukainen voitto ei ollut kyseessä, sillä suurin osa antautuneista muslimisotilaista teloitettiin antautumisen jälkeen. Sodat eivät olleet yhtään vähemmän julmia ristiretkiajalla. Jos Von Salza on ollut mukana kyseisessä sotatoimessa, on hän ollut noin 25 vuoden pintaan. Tarkkaa syntymävuotta ei tunneta.
Saksalainen ritarikunta oli perustettu kesken Akkon piirityksen vuonna 1190, ja toimi aluksi kenttäsairaalana, mutta muuttui nopeasti aseelliseksi ritarikunnaksi. Vuonna 1210 ritaristo koostui korkeintaan noin parista kymmenestä jäsenestä, ja tämä on myös ensimmäinen vuosi jolloin tiedämme lähteistä, että Herman on esiintynyt järjestön suurmestarina. Ritarikunnan suuruuden ajat olivat kuitenkin alkamassa. Paavin suosionosoitusten ja keisari Fredrik II:n lahjoitusten avulla järjestö laajeni ja muuttui mahtitekijäksi. Järjestön päämaja oli virallisesti Akkossa vuoteen 1291, mutta toiminta oli keskittynyt Itä-preussin alueelle jo 1226.
1221 - 1225 Unkarin kuningas käytti ritarikuntaa taistelussa kumaaneja vastaan, mutta kun taistelu oli kääntynyt voitoksi, ajoi hän tarpeettomaksi muuttuneet apujoukkonsa pois alueeltaan. Tämä oppi meni Von Salzalle perille, ja kun puolalainen herttua Konrad pyysi ritarikunnan apua pakanallisia preussilaisia vastaan, vaati Von Salza ritarikunnalle autonomiaa valloittamilleen alueille. Taistelut preussilaisia vastaan kestivät melkein puoli vuosisataa, ja olivat erittäin verisiä. Lopputuloksena syntyi alueelle saksalaisen ritarikunnan hallitsema ritarikuntavaltio, mutta se ei kuulu enää tämän figuurin aihepiiriin.
Vielä 1237 Von Salza sai menestystä saatuaan liivinmaalaiset kalparitarit liittymään Saksalaisen ritarikunnan alaisuuteen. Hänen aktiivinen poliittinen toimintansa sai kuitenkin järjestön ritarit, jotka olivat aikakauden mukaisesti periaatteessa soturimunkkeja, murisemaan maalliseksi muuttunutta hallitsijaansa vastaan. Von Salza ei menestynyt henkisenä johtajana yhtä hyvin kuin poliitikkona ja sotilaana, ja hän erosi suurmestarin paikalta 1238.
Herman Von Salza kuoli Salernossa 1239.
Pegaso Modelsin figuuri ei itse asiassa kuvaa Von Salzaa, mutta varusteiden yksityiskohdat sopivat paremmin hänen aikaansa, kuin ohjepapereissa olleeseen suurmestariin. Von Salzaksi hahmon tunnistaa kilpikuvasta, jonka esikuvat löysin netin syövereistä. Von Salzan kilpikuvasta on useampiakin versioita, osa monimutkaisempia, osa yksinkertaisempia - ja valitsin niiden välimuodon, jonka vielä katsoin pystyväni maalaamaan.
Itse kilpikuva sisältää paljon symboliikkaa, jota en tässä ala käymään läpi. Kannattaa googlettaa suumestarien luetteloa ja lähteä sitä kautta penkomaan tietoa jos asia kiinnostaa.
Figuuri oli mukava tehdä ja meni kasaan aika hyvin. Keihään / lipputangon vartta jouduin hieman säätämään, jotta se istui sekä maahan, että figuurin torsoon. (Käsi oli valmiiksi kiinni lipputangossa jos oikein muistan).
Figuuri on alkuperäisellä alustallaan, josta ei kyllä näy enää mitään. Sen alla on pikkuveljeni pyynnöstäni 3D printtaama jalusta jonka olen luonnollisesti itse maalannut.
timor68.kuvat.fi/kuvat/Pienoismalleja/Herman+Von+Salza/
Linkin takana enemmän kuvia figuurista.
Timo
Lisäys 1.12.20: Olin kirjannut millit väärään tietolootaan, jolloin 54mm näkyi mittakaavana 1/54.
Pahoittelen virhettä. Korjattu nyt.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.