Pienoismallit.net

F-15C Eagle

Oregon ANG 173rd Fighter Wing

McDonnell Douglasin ( nykyisin Boeing ) valmistama F-15 hävittäjä on ollut palveluskäytössä jo vuodesta 1976 alkaen ( ensilento 1972 ) ja on edelleen palveluskäytössä Yhdysvaltojen lisäksi myös Israelin, Japanin ja Saudi-Arabian ilmavoimissa. Kone on kaksimoottorinen ilmaherruushävittäjäksi kehitetty, sekä lento-ominaisuuksiltaan erinomaiseksi kehuttu kone. F-15 Eagle on varustettu kahdella Pratt & Whitney F100-PW-100 mallin suihkumoottoreilla joiden ansiosta koneen huippunopeus on 2665 km/h. Teho/painosuhde on erinomainen. Kone on osallistunut lähes kaikkiin sotiin joita Yhdysvallat on käynyt 1991 Persianlahden sodasta alkaen.

F-15 hävittäjät ovat vierailleet Suomessa usein, ensimmäisen kerran 1996 Rissalassa ja heti seuraavana vuonna Pirkkalassa, Oulussa ja Kauhavalla. Kauhavan Juhannusjuhlissa vielä useasti tämän jälkeenkin. Idean malliin sain kuitenkin 09.-20.05.2016 Rissalassa vierailleesta Oregonin Kansalliskaartin 173rd Fighter Wingsin osastosta jotka harjoittelivat yhdessä Karjalan lennoston Hornettien kanssa. Yksi koneista oli saanut näyttävän kotkaa muistuttavan ( kuinkas muuten ) erikoismaalauksen laivueen 75-vuotista historiaa juhlistaen, kone oli tyyppiä F-15C Eagle ja tunnukseltaan 79-0041.

Malliksi valikoitui GWH:n varsin hyvälaatuinen sarja, tosin dekaaleita tähän erikoismaalattuun koneeseen ei siinä tietenkään ollut. Eikä näitä dekaaleita löytynyt muutenkaan kuin ostamalla Revellin sarja jossa ne olivat, 28 euroa piti uhrata dekaalien takia tämän sarjan ostamiseen. Itse konetta en siitä lähtenyt tekemään luettuani arvosteluja sarjan laadusta ja ehkä hyvä niin, susisurkeaksi sitä tunnuttiin haukuttavan. GWH sarja sen sijaan oli minulle sinänsä valmistajana uusi tuttavuus, mutta kyllä Kiinan pojatkin varsin hyvää jälkeä saavat aikaan. Valujälki oli siistiä ja yksityiskohtiakin runsaasti. Joitain pieniä sovitusongelmia oli, mutta ne tuskin johtuivat itse mallisarjasta, enemmänkin ehkä tekijästä?

Eduardin etseillä sai tuttuun tyyliin hieman lisänäyttävyyttä yksityiskohtiin, osa jää piiloon, osa näkyviin, pääasia että itse tietää niiden siellä olevan. Moottoritkin oli pitkästä aikaa hienosti detaljoitu ja muistuttivat kyllä melko tarkkaan PW-F100 myllyjä, harmi että jäävät lähes kokonaan piiloon, toki hieman tavanomaisesta poikkeavat suihkuputket kiduksineen sen sijaan näkyvät hyvin. Koneen imukanaville oli kahdet vaihtokelpoiset osat, täysin auki olevat, sekä myös ala-asentoon kallistetut, samoin lentojarrun pystyi esittämään auki asennossa.

Nokkakartion ja koneen keulan sivuilla olevat luukut pystyi jättämään myös auki asentoon ja kun tutka ja kaikki apulaitteet olivat vielä hyvin detaljoidut niin päätin ne myös auki jättää. Toki omia haasteita se sitten toi siirtokuvien laittoon. Luukkujen saranat piti katkaista siirtokuvien laiton ajaksi että sai ne ikään kuin valeeseen kiinni asentoon ja kiinnittää takaisin myöhemmin, samoin kiinteät kohtauskulma-anturit piti katkaista ja kiinnittää uudelleen siirtokuvien päälle. Revellin mallista varastetut siirtokuvat olivat muutenkin haasteelliset, suhteellisen paksuja,vahvalla liimalla varustettuja, huonosti aluspahvista irtoavia, joten niiden paikalleen asettelu vaati kyllä aikaa ja hermoja, onneksi olivat myös kestäviä kun asettelu oli aika haastava. Pikkuteksteinä käytin sarjan mukana tulleita koska olivat väreiltään lähempänä totuutta. Koneen yläpuolen kuvio ( rungon sivut ja vakaajat myös ) on tehty ensin maalaten kahdella sävyllä, jonka päälle sitten siirtokuvat.

Sarjan ohjeet olivat kyllä hyvät ja seikkaperäiset, väritietoja tosin puuttui ja muutama virhekin sieltä löytyi, pääosin menin niiltä osin netistä löytyvien valokuvien perusteella.

Alapuolen varustus, 300 gallonan lisäpolttoainesäiliöt, kaksi AIM-120 Aimraam ja kaksi AIM-9 Sidewinder ohjusta, samainen varustus siis kuin Rissalassa, tosin ohjukset olivat siellä harjoitusohjuksia.

Tässä vielä kuva aidosta yksilöstä Rissalan taivaalla: www.airplane-pictures.net…photo/720773/79-0041-usa-air-force-mcdonnell-douglas-f-15c-eagle/

Kommentit

Lentokonemallitehdas M. Rinne vauhdissa jälleen.
Minullekin outo valmistaja, mutta jos valu on sopivan pehmeää, osat sopii toisiinsa ja muovin detaljoinnissa ei häikkää, niin mikäpä ettei kiinan tekeleitä rakentelisi. Ymmärrän, että kaikkea hekään ei saa yhteen lootaan, kun olet tilannut siirtiksiä ja muuta aftermarket kamaa muualta.
Malli on näyttävä ja maalipinta loistaa taidokkuudellaan. Siirtiksien katkaisun syy näkyy viimeistään kuvissa ja sekin on verikuud. Minä en voi kun kumartaa ja kiittää, että:

A) saan taas näyttää mallia ruudun kautta kavereille, jotka ei harrasta mallailua, mutta ovat kiinnostuneita siitä. Etenkin Rissalan HävLLv 31:n entiselle komentajalle Osi K:lle.
B) Muistuu mieleeni tuo kone ja muutkin koneet Rissalassa silloin aikoinaan. USA:n kone veti yleisöä varmasti paljon.

Muistanko ihan väärin, mutta mielessä on, että sinä tilaisuudessa lensi vielä MIG-21 Bis?
Aikaisemmissahan lensi MIGit ja vetivät kansaa Rissalaan aivan mielettömästi. Mutta oli ne lentonäytökset kyllä katsomisen ja kuulemisen arvoisiakain. Äänivallin pamautus, vaakalento kiitoradan yli katsojien vierestä ja sitten jälkipoltto päälle ja kohtisuora nousu…oi aikoja.
Nyt tais lipsahtaa jo aiheestakin.
Mielestäni onnistunut malli Eaglestä. Melkein kaksi Great Wall Hobbyn sarjaa rakentaneena (RAF -ryhmiksen Vulcan ja nyt työn alla oleva Victor, kumpikin 1/144) olen samaa mieltä, hyviä rakennettavia ovat olleet molemmat. Käsittääkseni tosin ne ovat alunperin jonkun muun muotteja?

2016 tuli nojailtua jälkikasvun kanssa Rissalan verkkoaitaan ja napsittua kuvia vierailijoista, myös tästä 79-0041:stä.
Kiitos Timo mukavista ja värikkäistä kommenteistasi, sai kyllä hymyn suupieleen ;-). Juu, kyllä tehdas suoltaa näitä koneita ihan sukkana…kahta vuoroa painetaan!

Tämän F-15 vierailun yhteydessä ei käsittääkseni MiG-21 lentänyt kun ei ollut varsinainen yleisötapahtuma muutenkaan, mutta kuukautta myöhemmin oli Rissalassa lentonäytös jossa Romanian Ilmavoimien MiG-21 Lancer kyllä lensi www.airplane-pictures.net…o/739499/6824-romania-air-force-mikoyan-gurevich-mig-21-lancer-c/ .

Tuo taas www.airplane-pictures.net…photo/750456/mg-129-finland-air-force-mikoyan-gurevich-mig-21bis/ on Rissalassa majaa pitävä kone, joka ei lennä mutta on kyllä rullauskelpoinen vielä.

Laivueen komentaja Osmolle vaan terveisiä ihan vaan evp apumekaanikolta ;-).
A Lappalainen kirjoitti:
Mielestäni onnistunut malli Eaglestä. Melkein kaksi Great Wall Hobbyn sarjaa rakentaneena (RAF -ryhmiksen Vulcan ja nyt työn alla oleva Victor, kumpikin 1/144) olen samaa mieltä, hyviä rakennettavia ovat olleet molemmat. Käsittääkseni tosin ne ovat alunperin jonkun muun muotteja?

2016 tuli nojailtua jälkikasvun kanssa Rissalan verkkoaitaan ja napsittua kuvia vierailijoista, myös tästä 79-0041:stä.
Kiitos Antti kommenteista! Minullekin uusi tuttavuus oli tuo GWH, odotin laadun olevan lähes Tamiyan luokkaa suhteellisen kalliiden sarjojensa vuoksi, mutta ei ihan samaan tasoon yllä vaikka hyviä ovatkin. Seuraava mallinikin on GWH:ta, mutta huonompi on kuin tämä Eaglen sarja, joten mallikohtaisiakin eroja on. Niin, en tiedä kenen muotteja käyttävät, jostain yks kaks tällainen valmistaja vain on esiin tupsahtanut.

No, hyvä kun olet päässyt maistelemaan ja haistelemaan näidenkin koneiden savuja, itse en näitä päässyt näkemään kun ei varsinaisesta ilmailunäytöksestä ollut kuitenkaan kyse.