Pienoismallit.net

Fokker C. V E

3LLv 14, Räisälä, 1/1940

Hollantilaisen Fokker tehtaan Fokker C tyyppi lensi ensilentonsa 1924 ja jatkoi Fokkerin D.VII:stä alkanutta perinnettä, että siipien välissä ei ollut takilointeja lainkaan. C. V E lensi 1926. Suomen ilmavoimat hankki yhden C. V E:n 1927 ja 1934 13 lisää. Ruotsista saatiin joulukuussa 1939 lahjoituksena kaksi konetta. Norjasta pakeni kaksi C. V D konetta kesällä 1940 Suomeen. Käytettiin Suomen lisäksi ainakin Hollannissa, Boliviassa, Italiassa(lisenssivalmistettuja), Norjassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Tanskassa ja Unkarissa. Talvisodassa koneet oli sijoitettu LLv 14 ja 16:sta ja lensivät tiedustelu- ja häirintäpommituslentoja lähinnä yöaikaan. Jatkosodassa käyttö jatkui lentolaivue 10 ja 14:ssa.
Koneyksilöstä on yksi valokuva talvisodan ajalta viistosti vasemmalta kyljeltä. Tilapäinen talvinaamiointi on muilta osin kuvitteellinen.

Mallisarja on täysresiininen PH-modelsin sarja. Luokittelisin sen lähinnä garage-sarjaan. Se sisälsi pääasiassa vain pääosat, jotka toki olivat pääosin hyvälaatuisia. Ohjaamosektorilla oli esimerkiksi vain istuimet ja ohjaajan hyvin geneerinen mittaritaulu. Siipien välisissä tuissa oli se hyvää, että ne oli vahvistettu terästangoilla. Eivätpähän notku. Jotkut osat olivat kieroja/paksuja ja esim. korkeusvakaajan tuet korvasin metallitangoilla. Kk:n korvasin miljoonalaatikko-osalla Skrätsiä ovat:
-Ohjaamosektori pääosin
-Sukset
-Pommiripustimet
-Siivekkeiden ohjaintapit
-Putket yläsiiven polttoainesäiliöistä
-Siipien lamput
Miljoonalaatikosta tuli vielä tähtäin. Sarjan siirtokuvien hakaristien valkoinen oli varsin läpikuultava, joten rungon ja yläsiipien tunnuksien päälle laitoin vielä Galdecalsin samankokoiset hakaristit. Muita piuhoja tähän ei tarvinnut laittaa kuin ohjainvaijerit ja suksien vaijerit. Maalauksessa sai todellakin käyttää taiteellista vapautta. Koska siitä valokuvasta näkee, että valkoisen läpikuultavuudessa on eroja, niin on tässäkin.

Kommentit

Matti M 10.11.2020 20:13 Vastaa lainauksella
Melkoisen suuritöinen projekti, ainakin näin ns. helppojen mallisarjojen rakentajan mielestä, sinä olet tainnut noihin jo tottua.
Näyttävän mallin olet saanut aikaan minulle täysin tuntemattomasta konetyypistä, talvinaamio näyttää varsin uskottavalta vaikka kuvitteellinen onkin, luminen alusta kruunaa koko komeuden.
Kiitos Matti!
Lumi on leivinjauhetta.
Jälleen kerran työpöydältäsi on tullut tyylikäs malli haastavasta sarjasta. Kättä lippaan! Väliaikaisessa talvinaamiossa on hyvä meininki.
Jälleen on Flugzeug Verkstad Mika tuonut näytille upean mallin haastavasta sarjasta!! Itsekin pidän kovasti maalauksesta😊
Varsin hieno malli ja vaikea varmasti rakentaa. Työ tekijäänsä kiittää.
Aika huonoista palikoista tehty, kova homma.
Maalaus/talvicamo myös onnistunut ihan hyvin. Siirtikset istuu eikä ainakaan hopeoi minun läppärillä, joten mikäs ettei tätä voi luokitella upeaksi saavutukseksi.

Hiukan nilitän potkurin maalauksesta ja myös moottorin pakosarjoista. Kaipa ne ruskeat ovat pakosarjaa? Ruskeita, vaikka olivat kuumia osia ja potkuri oli puuta, jossa saisi näkyä maalaamattomuus, eli pelkät puiden syyt lakan alla.
Kiitos Timo-Matti, Petri ja Timo!

Timo: Pakosarja on maalattu gunmetallin ja kuparin sekoituksella. Livenä ne ovat tummempia kuin kuvissa. Liekö lähelle asetettu kuvauslamppu hieman vaalentanut sävyjä? Kaikissa valokuvissa, mitä minulla on konetyypin potkureista (esim. Suomen ilmavoimat II 1928-1940 kirjasta), ei näy puiden syitä. Liekö maalattu puupotkuri? Siksi mallissakin yhtenäinen ruskea. Voihan se olla, että kirjan valokuvista ei vaan erotu?
Mika Kauranen kirjoitti:
Kiitos Timo-Matti, Petri ja Timo!

Timo: Pakosarja on maalattu gunmetallin ja kuparin sekoituksella. Livenä ne ovat tummempia kuin kuvissa. Liekö lähelle asetettu kuvauslamppu hieman vaalentanut sävyjä? Kaikissa valokuvissa, mitä minulla on konetyypin potkureista (esim. Suomen ilmavoimat II 1928-1940 kirjasta), ei näy puiden syitä. Liekö maalattu puupotkuri? Siksi mallissakin yhtenäinen ruskea. Voihan se olla, että kirjan valokuvista ei vaan erotu?
Ok. Kiitos selvennyksestä.
Olli J. 14.11.2020 21:08 Vastaa lainauksella
Kovan työn raataja iski jälleen! Ja tyylikkäästi! :) Hienoa rakentamista ja pensselityötä jälleen kerran!

En tiedä osunko "aatteellisesti" pahaan paikkaan, mutta jos työkalupakkiin ottaisi vielä maaliruiskun, niin mahdollisuudet (myös 72 mittakaavassa) olisivat äärettömät! En nyt siis tarkoita tätä mallia, jossa kaikki kunnossa, vaan yleisemmin mallailua. Eikä se "pensselöinti" lopu siihen ruiskun käyttöönkään! Itselläkin varmaan 40 % mallin viimeistelystä edelleen pensseliä käyttäen.

Joka tapauksessa hienoa työtä!
Kiitos Olli!

Kyllä olen täplämaalauksessa harkinnut ruiskua jo aiemminkin, mutta toistaiseksi mennään vielä siveltimillä ;)
Olli J. 14.11.2020 21:41 Vastaa lainauksella
Ok. Ja kyseessä ei ollut missään nimessä mikään moite, vaan ihan uteliaisuudesta tiedustelin. Näyttää se homma pelittävän moitteettomasti noinkin! :D

Ja vielä, että eihän se siirtyminen pensselistä ruiskuun todellakaan tapahdu sormia napsauttamalla, vaan siinä tarvii aikaa ja malttia todella paljon!