Pienoismallit.net

Castillionin miekka

100-vuotisen sodan miekka 1450-luvulta.

Päätin tehdä kokeilumielessä pienoismallimiekan hieman isompaan mittakaavaan. Mallin esikuvaksi valitsin ns. Castillionin miekan sen suhteellisen pelkistetyn koristelun ja ulkomuodon takia. Yksi tärkeä juttu oli ettei miekan säiläosaan tarvinnut ryhtyä jyrsimään veriuraa koska se olisi ehkä asettanut pikkujyrsimelleni sananmukaisesti liian kovan haasteen.
Hieman Castillionin miekan taustahistoriaa. Tekstireferointi netistä Rautaportti-nimisen yrityksen sivuilta. Ko. yritys myy melkoisen korkealaatuisia miekkareplikoita eri aikakausilta.

" 1970-luvulla ranskalaisen Dordogne-joen pohjasta nostettiin puinen arkku joka kätki sisäänsä useita 1450-luvun miekkoja. Löytö tehtiin nykyisen Castillionin kaupungin läheltä. Kyseisellä paikalla käytiin satavuotisen sodan viimeinen taistelu heinäkuussa 1453 ja jossa englantilaisten joukkojen komentajan, John Talbotin, Shewsburyn jaarlin, komentamat joukot lyötiin täydellisesti. Vastapuolena olivat ranskalaisten joukot."

Terän eli säilän taoin mökillä 5x10mm lattaraudasta. Terän viimeistelyyn meni kaikkinensa parisen viikkoa. Työkaluina viilat, hiomapaperit ja kiillotustyynyt. Väistimen ja kouraimen tein messingistä ja kummatkin yhdestä aihiosta. Näissäkin viimeistelyn tein samoilla työkaluilla kuin terän. Hidasta ja ainakin minulle vaativaa hommaa kun ei ollut mittapiirustuksia joten käytin ns. silmämittaa sekä netin referenssivalokuvia joihin vertailemalla tein viimeistelytyöt.
Koska miekan säilästä tuli 175mm pitkä, se alkoi olla jo teräase joka vaati huotran suojakseen. Bauhausista löytyi 5x10mm mäntyrimaa josta ryhdyin tekemään huotran puuosia. Koska minulla ei ollut mitään tietoa miten tällainen kapine tehdään, etsin youtubesta muutaman videon kyseisestä aiheesta ja sen perusteella sitten ryhdyin hommiin. Työkaluina käytin kourutalttoja, pikkuhöyliä ja hiomapapereita sekä Eri-Keeperiä. Samoin jouduin opettelemaan nahkatöitä kun päälystin huotran ja kouraimen vaimon vanhasta nahkahansikkaasta ottamallani materiaalilla. Nahkaa jouduin ohentamaan jonkin verran teräsharjalla ja taltoilla kaapimalla. Nahkan liimasin kiinni Pattex-kontaktiliimalla. Huotran koristeet tein messinki-ja kuparilevyistä sekä messinkiruuveista. Koristeaiheet tein "taiteilijan vapaudella" ;) :D.Mallin tekemiseen meni pari kuukautta.

Kommentit

Loistava seppä- ja käsityötaidon näyte taas Erkiltä!
Kylläpä on taas kaunis teräase!
Erinomaisia vinkkejä, kun täytyy kohta tehdä "kalustoa" pirkkalaiseen eräveneeseen.
Kiitokset Mika ja Kai!
Huipputyötä taas kerran Erkki! Huomio kiinnittyy ainakin minulla terän kiilloitukseen ja huotran tikkauksiin. Näyttäisi aivan täyskokoiselta miekalta.
Koska itsellänikin on usein tarvetta saada aikaan tuollaista kiillotettua pintaa teräkseen, niin kertoisitko hieman tarkemmin miten olet terän pintakäsittelyn tehnyt.
Matti Piilola kirjoitti:
Koska itsellänikin on usein tarvetta saada aikaan tuollaista kiillotettua pintaa teräkseen, niin kertoisitko hieman tarkemmin miten olet terän pintakäsittelyn tehnyt.
Itse olen kiillottanut puukon teriä normaalien vesihiomapaperien jälkeen timanttipastoilla.
Kiinankaupoista hakusanalla diamond paste löytyy sarjoja eri karkeuksilla.
Näillä pääsee peilikiiltoon asti.
Teräksen kiillottuvuuteen vaikuttaa ymmärtääkseni myös teräksen kovuus eli karkaistu kiillottuu paremmin
Kiitos kommentistasi Matti! Kiillotushomma on todella työläs ja pitkä työvaihe. Työ alkaa kun miekan teräprofiili on saatu suoraksi ja oikeanmuotoiseksi 3-4 viilalla alkaen karkeasta hienompaan. Sitten seuraavat smirgelikankaat 180-240. Sen jälkeen vesihiomapaperit alkaen 320 ja päätyen 2000.en, 8 eri karkeutta. Minulla on kiillotuslappuja/tyynyjä joilla suoritan seuraavat kiillotukset alkaen 3000-4000 ja päätyen 12000. Loppukiillotuksen teen hopeakiillotuskankailla ja metallinkiillotuspastalla. Kiillotustyössä meni kaikkinensa pari viikkoa. Huomasin useamman kerran että terään oli jäänyt naarmu/naarmuja joita en ollut ensin huomannut ja kiillotustyö piti tehdä uudestaan koko terään. Loppukiillotus ja -puhdistus pitää tehdä päästä päähän ulottuvilla yksisuuntaisilla vedoilla. Jokainen poikkeama tästä näkyy lopputuloksessa kirkkaassa valossa terää peilaamalla.
Kuten esata tuossa yllä totesi, hiiliteräs kiillottuu paremmin kuin tällainen malliin käyttämäni lattarauta.
No nyt tuli hyviä ohjeita. Kiitos esata ja Erkki! Vähän uumoilinkin että tämä ei ihan helppoa ole, eikä taida juuri konevoimastakaan (dremelit ja muut) apua löytyvän. Pitää siis yrittää välttää näitä kiiltäviä metalliosia.
Onnittelut!
Ehdottomasti arviointiviikon paras malli.
Kiitos Mika!