Markun tehdas suoltaa nyt paljon ja upeita malleja. Miten ihmeessä ehdit tehdä kaikki ja tuollaisella antaumuksella? Päätyö?
Katselin kuvia useaan kertaan ja en - tosin virheitä tahdo etsiäkään - löydä moitteen sijaa. On vaan niin upeasti kaikki kohdallaan.
Sanoit säistäneesi konetta, mutta se on aika heiveröistä. Hieman eloa olisi kenties saanut vielä joitain paikkoja "likaamalla" lisää. Mutta kelpaa tätä näinkin kateudella katsella.
Myös kertomuksesi on mielenkiintoinen ja sivistää taas lisää.
Kone oli käyttöaikaan yksi suosikeistani. Jotain upeaa siinä vaan on, vaikka aika kömpelö ja julmetun kokoinen lennettävä tuonaikaisiin vaikka Neukkukoneisiin.
Grumman F-14D Tomcat
F-14 Tomcat oli Yhdysvaltojen laivaston käyttämä kaksipaikkainen ilmaherruushävittäjä joka oli operatiivisessa käytössä aina vuodesta 1974 vuoteen 2006 jolloin se poistui käytöstä ja F/A-18E/F Super Hornetit korvasivat sen. Kone oli suurikokoinen ja raskas, osin muuttuvanuolikulmaisten siipiensäkin takia. Rungoltaan kone oli myös leveä ja moottorit oli sijoitettuna kauas toisistaan verrattuna vaikkapa Super Hornettiin. Asekuorma oli sijoitettava kääntyvien siipien vuoksi pelkästään runkoon, toki leveytensä vuoksi tilaa kuitenkin oli ja siipien tyveen voitiin ripustimia myös sijoittaa.Tomcat on jäänyt mieleen sen yhden ainoan Suomen vierailun kautta, 21.-22.5.1994 kone vieraili Tikkakoskella Suomen Ilmailuliiton 75-vuotis lentonäytöksessä. Kone oli yllätysvieras, sillä alun perin piti tulla kaksi F/A-18 Hornettia, mutta yksi tuli ja sen seurana tämä Tomcat. Tomcat kuului VF-103 Sluggers laivueeseen ja lensi Suomeen Välimereltä tukialus USS Saratogalta, lento kesti 4 tuntia sisältäen välilaskun Saksassa. Mieleenpainuva oli itse kone kuin myös sää joka tuolloin ilmailupäivinä vallitsi…räntäsadetta ja kolea tuuli! Tuossa artikkeli tapahtumasta:[img]https://www.pienoismallit.net/media/kuvat/15/69/45/156945.jpg[/img]
Tarkoitus oli rakentaa juuri tuo yksilö, mutta en löytänyt sopivia siirtokuvia, niinpä tilalle valikoitui hieman värikkäämpi versio, eli VF-213 Blacklions laivueen kone joka oli toinen vuoteen 2006 saakka Tomcateja käyttänyt laivue ja palveli viimeiset vuodet USS Theodore Roosevelt alukselta. Laivue osallistui niin Irakin kuin Afganistaninkin sotaan. VF-103 Sluggers laivue jäi historiaan vuonna 1995, tai se muuttui VF-103 Jolly Rogers laivueeksi VF-84 laivueen lakkautuksen myötä. Tikkakoskella vieraillut yksilö oli B tyyppiä, mutta tämä minun tekemä on viimeisin, eli D versio. Koneissa kuitenkin samat moottorit ja erot lähinnä parannetussa avioniikassa ja esim. ilmasta maahan kyky tuli tämän viimeisen version myötä.
Tamiyan rakennussarja oli…kuinkas muuten, varsin laadukas, toki kallis myöskin. Ohjeet olivat erinomaiset, kaikki osat sopivat hienosti ja pintadetaljoinnit miellyttivät myös. Monet rakenneratkaisut olivat kyllä perusteellisesti mietitty ja osat, kuten vaikkapa laskutelineet tulivat tukevasti kiinni. Siipien ja vakaajien jättöreunat olivat todella ohuet, joten hiontatöitä ei ollut silläkään rintamalla, moni valmistaja saisi kyllä ottaa oppia. Eräs hieno piirre sarjassa oli kääntyväsiipisyyden huomioiminen niin että siivet todellakin liikkuvat molemmat yhtä aikaa koneen keskellä olevan rataskoneiston ( joka kiinnitettiin ruuveilla ) avulla. Huonoja puolia en sarjasta löydä, siirtokuvat tosin olivat paksuhkoja Tamiyan tapaan eivätkä pehmenneet kovinkaan hyvin taipuisiin kohtiin vaikka extra strong pehmennin olikin käytössä. Eduardin etsit oli hankittu ohjaamoa varten ja saihan niillä aivan uudenlaista ilmettä moniin yksityiskohtiin. Pilotit tulivat sarjan mukana kuten Tamiyalla usein on tapana.
Isotöinen sarja tosin oli, mutta se ei johtunut laadusta vaan suuresta määrästä erilaisia pieniä yksityiskohtia ja hyvä niin, tekemistä riitti pitkäksi aikaa. Mainittakoon vaikkapa moottorin suihkusuuttimet ja turbiini olivat hienosti detaljoidut, maalauskertoja tuli useita värierojen aikaansaamiseksi. Samoin eri luukut näissä jenkkikoneissa ovat tyypillisesti punaisilla varoitusreunoilla, joten tarkkaa kättä niidenkin kanssa vaaditaan. Alapuolen varustuksena kaksi lisäpolttoainesäiliötä, kaksi AIM-9L/M Sidewinderiä, AIM-54C Phoenix ilmataisteluohjus, GBU-12 Paveway II ja GBU-31 JDAM liitopommit, sekä AN/AAQ-25 LANTIRN maalinosoituspodi. Maalaukset, lakkaukset ja säistäminen Tamiyan, Akanin, Vallejon ja Migin tuotteilla.
Tässä vielä kuva esikuvasta maaliskuussa 2006: www.jetphotos.com/photo/5693258
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.