Pienoismallit.net

Grumman F-14D Tomcat

F-14 Tomcat oli Yhdysvaltojen laivaston käyttämä kaksipaikkainen ilmaherruushävittäjä joka oli operatiivisessa käytössä aina vuodesta 1974 vuoteen 2006 jolloin se poistui käytöstä ja F/A-18E/F Super Hornetit korvasivat sen. Kone oli suurikokoinen ja raskas, osin muuttuvanuolikulmaisten siipiensäkin takia. Rungoltaan kone oli myös leveä ja moottorit oli sijoitettuna kauas toisistaan verrattuna vaikkapa Super Hornettiin. Asekuorma oli sijoitettava kääntyvien siipien vuoksi pelkästään runkoon, toki leveytensä vuoksi tilaa kuitenkin oli ja siipien tyveen voitiin ripustimia myös sijoittaa.

Tomcat on jäänyt mieleen sen yhden ainoan Suomen vierailun kautta, 21.-22.5.1994 kone vieraili Tikkakoskella Suomen Ilmailuliiton 75-vuotis lentonäytöksessä. Kone oli yllätysvieras, sillä alun perin piti tulla kaksi F/A-18 Hornettia, mutta yksi tuli ja sen seurana tämä Tomcat. Tomcat kuului VF-103 Sluggers laivueeseen ja lensi Suomeen Välimereltä tukialus USS Saratogalta, lento kesti 4 tuntia sisältäen välilaskun Saksassa. Mieleenpainuva oli itse kone kuin myös sää joka tuolloin ilmailupäivinä vallitsi…räntäsadetta ja kolea tuuli! Tuossa artikkeli tapahtumasta:[img]https://www.pienoismallit.net/media/kuvat/15/69/45/156945.jpg[/img]

Tarkoitus oli rakentaa juuri tuo yksilö, mutta en löytänyt sopivia siirtokuvia, niinpä tilalle valikoitui hieman värikkäämpi versio, eli VF-213 Blacklions laivueen kone joka oli toinen vuoteen 2006 saakka Tomcateja käyttänyt laivue ja palveli viimeiset vuodet USS Theodore Roosevelt alukselta. Laivue osallistui niin Irakin kuin Afganistaninkin sotaan. VF-103 Sluggers laivue jäi historiaan vuonna 1995, tai se muuttui VF-103 Jolly Rogers laivueeksi VF-84 laivueen lakkautuksen myötä. Tikkakoskella vieraillut yksilö oli B tyyppiä, mutta tämä minun tekemä on viimeisin, eli D versio. Koneissa kuitenkin samat moottorit ja erot lähinnä parannetussa avioniikassa ja esim. ilmasta maahan kyky tuli tämän viimeisen version myötä.

Tamiyan rakennussarja oli…kuinkas muuten, varsin laadukas, toki kallis myöskin. Ohjeet olivat erinomaiset, kaikki osat sopivat hienosti ja pintadetaljoinnit miellyttivät myös. Monet rakenneratkaisut olivat kyllä perusteellisesti mietitty ja osat, kuten vaikkapa laskutelineet tulivat tukevasti kiinni. Siipien ja vakaajien jättöreunat olivat todella ohuet, joten hiontatöitä ei ollut silläkään rintamalla, moni valmistaja saisi kyllä ottaa oppia. Eräs hieno piirre sarjassa oli kääntyväsiipisyyden huomioiminen niin että siivet todellakin liikkuvat molemmat yhtä aikaa koneen keskellä olevan rataskoneiston ( joka kiinnitettiin ruuveilla ) avulla. Huonoja puolia en sarjasta löydä, siirtokuvat tosin olivat paksuhkoja Tamiyan tapaan eivätkä pehmenneet kovinkaan hyvin taipuisiin kohtiin vaikka extra strong pehmennin olikin käytössä. Eduardin etsit oli hankittu ohjaamoa varten ja saihan niillä aivan uudenlaista ilmettä moniin yksityiskohtiin. Pilotit tulivat sarjan mukana kuten Tamiyalla usein on tapana.

Isotöinen sarja tosin oli, mutta se ei johtunut laadusta vaan suuresta määrästä erilaisia pieniä yksityiskohtia ja hyvä niin, tekemistä riitti pitkäksi aikaa. Mainittakoon vaikkapa moottorin suihkusuuttimet ja turbiini olivat hienosti detaljoidut, maalauskertoja tuli useita värierojen aikaansaamiseksi. Samoin eri luukut näissä jenkkikoneissa ovat tyypillisesti punaisilla varoitusreunoilla, joten tarkkaa kättä niidenkin kanssa vaaditaan. Alapuolen varustuksena kaksi lisäpolttoainesäiliötä, kaksi AIM-9L/M Sidewinderiä, AIM-54C Phoenix ilmataisteluohjus, GBU-12 Paveway II ja GBU-31 JDAM liitopommit, sekä AN/AAQ-25 LANTIRN maalinosoituspodi. Maalaukset, lakkaukset ja säistäminen Tamiyan, Akanin, Vallejon ja Migin tuotteilla.

Tässä vielä kuva esikuvasta maaliskuussa 2006: www.jetphotos.com/photo/5693258

Kommentit

Markun tehdas suoltaa nyt paljon ja upeita malleja. Miten ihmeessä ehdit tehdä kaikki ja tuollaisella antaumuksella? Päätyö?

Katselin kuvia useaan kertaan ja en - tosin virheitä tahdo etsiäkään - löydä moitteen sijaa. On vaan niin upeasti kaikki kohdallaan.
Sanoit säistäneesi konetta, mutta se on aika heiveröistä. Hieman eloa olisi kenties saanut vielä joitain paikkoja "likaamalla" lisää. Mutta kelpaa tätä näinkin kateudella katsella.
Myös kertomuksesi on mielenkiintoinen ja sivistää taas lisää.

Kone oli käyttöaikaan yksi suosikeistani. Jotain upeaa siinä vaan on, vaikka aika kömpelö ja julmetun kokoinen lennettävä tuonaikaisiin vaikka Neukkukoneisiin.
Minun mielestäni erittäin hyvä esitys D-mallin Tomcatista. Puhtaus pukee konetta etenkin kun siinä on ilmeisesti viimeistä reissua varten kehitetty maalaus. Se taidettiin VF-213:n tapauksessa maalata useampaankin koneeseen, yleensähän vain Carrier Air Wingin komentajan nimikot eli "00"-koneet ovat värikkäämpiä. Pitemmän risteilyn loppupuolella nämäkin osaavat olla oikeasti karun ja rähjääntyneen näköisiä laitteita kun suolaveden sumu ja paikkamaalaukset tekevät ulkonäköä rumentavaa tehtäväänsä.

Tamiya on ilmeisesti lopultakin keksinyt miten toteuttaa järkevästi nuo siipien tyven takaosissa olevat ilmatäytteiset tiivisteet, koska ne eivät näytä omituisilta.

Kaapissa olisi Hobby Bossin näkemys B-mallista. Nyt alkoi kiinnostaa kaivaa se sieltä näkösälle.
Timo Rissanen kirjoitti:
Markun tehdas suoltaa nyt paljon ja upeita malleja. Miten ihmeessä ehdit tehdä kaikki ja tuollaisella antaumuksella? Päätyö?
Markulta todellakin tulee taaskin näitä erinomaisia malleja, joissa on erinomaisen hienon lopputuloksen lisäksi hieno taustoitus. Timon kysymys askarruttaa siis minuakin.

Itsellä päätyö on toistaiseksi ihan toisaalla. Jos terveenä pysyy, niin yli kymmenen vuotta vielä, joten en pysty tuollaiseen mallailutuottamiseen;)

Sukot ovat minulle hieman vieras aihe, mutta eiköhän Timon ja A.L:n kommenteissa ole jo sanottu tarpeeksi olennaista.

yt.
MK
Kiitos paljon kommenteista Timo, Antti ja Mika.

Timo, säistämisen suhteen pyrin menemään referenssikuvien mukaan, en siis löträä koneita vaan löträämisen ilosta. Tuo esittelytekstin linkki kuvaa konetta maaliskuussa 2006 ja muitakin vastaavia löytyy tuolta ajankohdalta, unohdin tosin mainita että malli kuvaa konetta juuri tuona ajankohtana. Kone on näissä kuvissa suhteellisen siisti joten tyydyin siis lähinnä paneelirajojen korostamiseen ja alapuolelle rungon kohdalle telineluukuista taaksepäin tein nestevalumia jotka aika tyypillisiä näissä koneissa on. Tomcat oli minunkin yksi suosikeistani tuolta aikakaudelta ja mitä naapurimaan koneisiin tulee niin eikös MiG-25 ollut kokoluokaltaan samaa kaliiberia tämän kanssa, vieläpä nopeampikin.

Antti, en tiedä tarkalleen kuinka pitkään tuo maalaus tässä koneessa oli, lokakuulta 2005 on ainakin valokuvia tässä asussa, eli ainakin yhden vuoden siis. Tuo pitää kyllä täysin paikkaansa, että nuo tukialuskäytössä olleet koneet oli monesti kyllä melkoisen rähjäisen näköisiä juuri kuvaamallasi tavalla. Eli, kun noissa oloissa kone pärjää, pärjää se lähes missä vain.

Siiven tyven tiivisteitä, kuten myös noita kummallisia hetuloita siiven jatkeessa oli kaksin kappalein, tarkoitettu siivet supussa asentoon ja siivet täysin auki asentoon. Ohjeen mukaan niitä ei saanut liimata, ilmeisesti sen vuoksi että siivet saa eri asentoihin. Käytin supussa olevat osat ja siinä moodissa siivet liikkuu miten päin vain, toisinpäin ei, tosin pussi ei ole yhtä pullea ;-). Jenkkilaivueiden konenimikointia ja numerointia en tunne läheskään niin hyvin kuin sinä, mutta tässä tuo ( ilmeisesti siis komentajan "00" ) on hieman erilainen ( värikkäämpi ) kuin muut, mutta silti on tämä vielä värikkäämpi 213, mikä kone sitten lienee? Siis kuva laivueen kotiinpaluusta lokakuussa 2006:
aviationphotodigest.com/f-14-tomcat/#APD-1/29/Tom-24-09182014-1.jpg

B-mallin Tomcatia odotellessa!

Mika ja Timo, eläkeläisellähän tätä aikaa riittää varsinkin tällaisena vuodenaikana kun ei tuolla ulkonakaan viitsi räntäsateessa seistä, joten voi kai tätä päätyöksikin tällä hetkellä kutsua ;-). Vaimo tosin yrittää hienovaraisesti ohjata välillä hieman muihinkin puuhiin…tosin huonolla menestyksellä ;-). Eli, kun tuolla työpöytänsä vieressä ahkerasti jaksaa istua niin 3-4 viikossahan pajasta putkahtaa uusi kummajainen pölyttymään tuonne kaapin ( kaappien/hyllyjen ) päälle. Saa nähdä miten pitkään jaksaa, vai pitäisikö tästäkin työstä jäädä eläkkeelle ;-).
Markku Rinne kirjoitti:
. Vaimo tosin yrittää hienovaraisesti ohjata välillä hieman muihinkin puuhiin…tosin huonolla menestyksellä ;-). Eli, kun tuolla työpöytänsä vieressä ahkerasti jaksaa istua niin 3-4 viikossahan pajasta putkahtaa uusi kummajainen pölyttymään tuonne kaapin ( kaappien/hyllyjen ) päälle. Saa nähdä miten pitkään jaksaa, vai pitäisikö tästäkin työstä jäädä eläkkeelle ;-).
Ei missään nimessä. Tee sitä mikä on kivaa, eli jatka mallien rakentamista. Vaimon mielipiteitä pitää kuunnella tiettyyn rajaan asti, mutta loppupeleissä oman mieltymyksen täytyy vetää voitto.
Keep on Modelling!

Sanon minä.
yt.
MK
Markku Rinne kirjoitti:
Jenkkilaivueiden konenimikointia ja numerointia en tunne läheskään niin hyvin kuin sinä, mutta tässä tuo ( ilmeisesti siis komentajan "00" ) on hieman erilainen ( värikkäämpi ) kuin muut, mutta silti on tämä vielä värikkäämpi 213, mikä kone sitten lienee?
Minun käsitykseni (korjatkaa jos menee väärin) mukaan kullekin tukialukselle määrätään "Air Wing" joka koostuu eri laivueista. Pari hävittäjä- pari rynnäkkö- ja niiden lisäksi elso- yms. laivueet. Air Wingin tunnuskirjaimet maalataan kaikkien samalta tukialukselta toimivien koneiden pyrstöihin (tässä tapauksessa CVW-8 tunnus "AJ"). Laivueet voivat vaihtaa Air Wingiä samoin kuin Air Wingit tukialusta.

Laivaston perinne on ollut nimetä laivueen yksi kone lentotoimintaa komentavalle upseerille, Commander Air Group eli CAG:lle. Yleensä tämä kone on numeroltaan tasan sata, eli hävittäjälaivueessa 100 tai 200, rynnäkkölaivueessa 300 tai 400 jne. Tämä kone on saatu maalata värikkäämmin kuin muut. Kunkin laivueen omalle komentajalle on nimetty sitten perinteen mukaan kone "-01"

Blacklionsin tapauksessa on todennäköisesti haluttu juhlistaa viimeistä komennusta, ja tämän vuoksi korostettu konetta "213" laivueen tunnusnumeron VF-213:n mukaan.

Linkissä esimerkki "CAG birdin" ja rivikoneen värieroista.
www.seaforces.org/usnair/VF/Fighter-Squadron-31.htm
Kyllähän myös tuo CO:n 101/201 -kone on perinteisesti värikkäämpi kuin rivilentäjän työkalu.
Linkissä esimerkki "CAG birdin" ja rivikoneen värieroista.
www.seaforces.org/usnair/VF/Fighter-Squadron-31.htm
[/quote]

Kiitoksia linkistä. Sieltä löytyy aika paljon mielenkiintoista tavaraa. Yritin etsiä sieltä myös tietoa merijalkaväen koneiden vastaavista käytännöistä. Muuten taitavat olla aika samat käytännöt (Air Wing-tunnukset peräsimessä, laivuetunnukset jne.) mutta erikoisuus löytyy. Siinä missä navyn puolella modex-numero on keulassa CAG-birdillä sata-sarjaa (100, 200 tms.), USMC:n koneissa saattaa esiintyä tupla tai tripla nolla (00 tai 000). Linkin takana olevalta sivulta löytyi itseasiassa vielä kuva missä lentää VMAQ-2 Playboys laivueen EA-6A ja EA-6B Prowlerit vierekkäin. Toisella tuplanolla ja toisella triplanolla. Kuva siis ajalta kun VMAQ-2 sai olla vielä Playboys. 90-luvulla poliittinen paine kasvoi liian suureksi vaihtaa laivueen nimi. Mutta tietääkö joku käytännön tämän tupla/triplanollan takana?
Minun ymmärtääkseni merijalkaväki käyttää maatukikohdista lentäessään kaksinumeroista konetunnusta ja tukialukselle komennettaessa siirtyvät käyttämään kolminumeroista modexia.
Kiitos Antti ja Juha seikkaperäisistä selvityksistä Jenkkikoneiden numerointiin liittyen, näillä tiedolla on mitä todennäköisemmin käyttöä jatkossakin.
Terve! Kiva nähdä Tomcatin D-versiota värikkäässä ulkoasussa, kun nämä ovat usein tylsän harmaissa "low viz" merkinnöissä. Mallisi on tasapainoinen ja viimeistely on huoliteltua. Kuvat ovat myös onnistuneet hyvin.

-Juuso T.
Onnea Markku. Mielestäni olet tuon ansainnut, vähättelemättä yhtään esin auto- tankki- yms. mallareit.
Lentokoneissa on vaan niin paljon joskus vaikeaakin hommaa.
Rungonpuoliskojen sisään pitäisi saada paljon ja pientä. Rungonpuolikkaat ei yleensä sitten enään käykkään toisiinsa. Ja kun ne saa käymään jollain työstämiselllä, niin sitten siivet ei taas käy runkoon…
Mallin pintakäsittely onkin sitten jo taidetta, että siitä saa tuollaisen. Heleppo ne on liata ja tehdä likainen yksilö, mutta tällaista kokonaisuutta ei ihan jokainen kyllä saa aikaan.
Juuso Tattari kirjoitti:
Terve! Kiva nähdä Tomcatin D-versiota värikkäässä ulkoasussa, kun nämä ovat usein tylsän harmaissa "low viz" merkinnöissä. Mallisi on tasapainoinen ja viimeistely on huoliteltua. Kuvat ovat myös onnistuneet hyvin.

-Juuso T.
Kiitos Juuso mukavista kommenteistasi!
Kiitos Timo onnitteluista ja muistakin kommenteistasi. Pitää täysin paikkaansa, että lekomallareita arvioidaan aika pitkälti juuri tuon säistämisen kautta ( tankkimallareita tosin vielä ehkä enemmän ), välillä on liikaa säistetty ja välillä ei juuri lainkaan. Itse olen pyrkinyt menemään sen maltillisemman kaavan kautta ja pyrkinyt lähinnä kuvaamaan konetta sellaisena kuin sen valokuvissakin näen.