Pienoismallit.net

RMS Titanic 1:200

Hullu laivamallari täällä hei! Tässä tämä maailman kuuluisin laiva, jota minun ei pitänyt koskaan rakentaa, mutta kun kiinalaisvalmistaja Trumpeter onnistui hypettämään tulevaa rakennussarjaansa ennennäkemättömän huippulaadukkaaksi, jossain vaiheessa sitten sorruin. Kun vuoden odotuksen ja useiden viivästyksien jälkeen rakennussarja näki päivänvalon, se osoittautuikin yllättävän huonoksi. Vaikka valmistajalla oli käytössään useiden historioitsijoiden ryhmä, he onnistuivat silti työntämään tuotantoon niin pahasti virheellisen rakennussarjan, että pettymys oli suuri. Jotkut esituotannossa ilmitulleet virheet he kyllä korjasivat - mutta samat virheet olivat kuitenkin jostain syystä tallella valmiissa myyntituotteessa!? Trumpeter tarjoaa rakennussarjan mukana myös LED-valot, jotka ovat - no, täysin käyttökelvottomat ja todella lelumaiset. No, onneksi nykyään useampikin firma tuottaa kaikenlaisia lisäosia ja korjaussarjoja joten laivasta on kuin onkin mahdollista rakentaa huippulaadukas ja sitä tässä nyt lähdetään tavoittelemaan. Yritän väkertää myös omat sähkötoteutukset. No, en ole maailman paras rakentaja ja vaikka omaksi iloksi tehdään, tavoitteeksi otetaan nyt kuitenkin kunnianhimoisesti mahdollisimman historiallisesti tarkka pienoismalli.

merkinnät

Paljon on edistystä tapahtunut sitten viime päivityksen. Suurimpana ja näyttävämpänä virheelliset laivan kyljet korjanneet photoetchit ovat löytäneet paikkansa laivan kyljistä ja muitakin syövyteosia on lisätty, mm. ovia. Keulan ja perän kannet edistyvät myös ja nämä on maalattu sekä niihin on lisätty puiset kannet.
Photo-etch kylkiosat ja Promenade-kannen rakentelua.
Runkoon on lisätty runsaasti pieniä yksityiskohtia ja virheellisiä kohtia on myös korjattu.
Kuulemani mukaan monissa Trumpeterin valmistamissa Titanicin rungoissa on ollut vääntymää ja mun laiva on valitettavasti yksi niistä. Käytännössä kyljet eivät siis ole suorat vaan niissä on ylimääräisiä kaareutumia n. 15cm matkalla sekä perässä että myös hieman keulassa. Kansia ei siis saa kiinni muuten kuin äärimmäisellä voimalla puristamalla, jolloin runkoon jäisi hurja jännite liiman kiinnipidettäväksi - jossain vaiheessa liima saattaisi pettää. Kehitin oman menetelmän miten oikaisen rungon kyljet suoriksi ja poistan ylimääräisen jännitteen.
Nyt kun rakennussarjaan on vihdoin julkaistu jo lähes kaikki lisäosat maailmanlaajuisesti saataville, on aika aloittaa! Yhdestä kappaleesta valettu laivan runko on kuitenkin aika masentava ilmestys. Siitä puuttuu mieletön määrä yksityiskohtia, ikkunoita on aivan väärissä paikoissa, joitain ikkunoita puuttuu kokonaan, monet ovet ovat väärässä paikassa ja pahimpana kaikista peräosasta puuttuu täysin metallilaattojen muodostama kuviointi. Muutoinkin rungon linjat ovat hieman pielessä etenkin juuri laivan peräosassa. Keula on hieno ja siellä ei juuri korjattavaa olekaan. Aloitin rakennusprosessin porailemalla kaikki ikkunat auki, mutta en täss…