Pienoismallit.net

Jak-1b

"Punainen 47"

Vuonna 1939 Stalin pyysi nuorta Jakovlevia suunnittelemaan uuden ajanmukaisen hävittäjän. Aikaa työn suorittamiseen hän antoi muutaman kuukauden. Jakovlevin suunnittelutoimisto työskenteli kellon ympäri kehittäessään uutta konetta, joka nimettiin I-26:ksi ("I" eli Istrebitel tarkoittaa venäjäksi hävittäjää). Voimanlähteenä käytettiin uutta Klimov M-105 moottoria, joka oli venäläinen versio ranskalaisesta Hispano-Suiza HS-12Y moottorista. Stalin määräsi projektin kiireelliseksi ja Jakovlev sai kaikki tarvitsemansa resurssit uuden tyypin saattamiseksi mahdollisimman pian sarjatuotantoon. Venäjä näytti olevan selvästi luisumassa väistämättömään sotaan Saksan kanssa ja kokemukset Espanjan sisällissodasta osoittivat, että punailmavoimilla ei ollut tasaveroista hävittäjää Messerschmitt Bf 109 vastaan.

Koneen kehitystyön ollessa vielä kesken ja monien muutos- ja parannussuunnitelmien ollessa vasta suunnittelupöydällä, aloitettiin sarjavalmistus. Koelentäjien mukaan I-26 oli erittäin ketterä ja sillä oli hyvät ohjainominaisuudet, mutta sen moottori oli pahasti alitehoinen. Ensimmäiset esisarjan koneet, joiden kiinteä aseistus käsitti ShVAK 20 mm tykin ja kaksi ShKAS 7.62 mm konekivääriä, menivät kokeiluyksiköille kenttätesteihin. Kokeiluyksiköiden antama palaute oli tyrmäävä. Kone oli käyttäjien mielestä alitehoinen, heikosti aseistettu ja vaarallisen epäluotettava. Luottamus koneeseen oli heikko, mutta Neuvostoliitto tarvitsi välttämättä uuden hävittäjän heti käyttöönsä, ja niin kone meni sarjatuotantoon. Jakovlevin suunnittelijat työskentelivät kuumeisesti saadakseen lastentaudit poistettua. Vuoden 1940 lopussa tyyppi uudelleennimettiin Jak-1:ksi Stalinin määräyksestä. Saksan hyökätessä Neuvostoliittoon 22. kesäkuuta 1941 oli jo lähes 400 Jak-1 konetta rakennettu. Puutteistaan huolimatta Jak-1 oli parempi kuin Polikarpovin vanhat hävittäjät, mutta se oli selvästi alakynnessä Me 109:ää vastaan.

Jak-1:n kehitystyötä jatkettiin ja kesäkuussa 1941 lensi ensilentonsa uusi kevennetty Jak-1, jossa oli parannettu starttiteholtaan 1210 hp Klimov M-105PF moottori. Koneen suorituskyky parani selvästi huippunopeuden noustessa 585 km/h. Kaksi kevyttä konekivääriä korvattiin yhdellä raskaalla 12.7 mm aseella. Uuden Yak-1:n paras valtti taistelussa oli ketteryys joka oli parempi kuin Me 109 tai Fw 190 koneilla. Jak-1 kykeni operoimaan huonoiltakin kentiltä ja sen kenttäkelpoisuus oli hyvä. Vuoden 1942 alkupuolella Jak-1 oli pidetyin rintamakäytössä olevista uusista neuvostohävittäjistä.

Syksyyn 1942 mennessä saatiin käyttöön Jak-1b jossa oli suuri joukko parannuksia aiempiin malleihin verrattuna. Tärkein muutos oli kolmiosaisen "kuplakuomun" asennus. Lentäjän pään ja harteiden suojaksi saatiin 75 mm paksu panssarilasi ja radiosta tuli enemmän tai vähemmän vakiovaruste. Koneeseen voitiin asentaa myös kamera tiedustelua varten. Koneen kannuspyörä oli sisäänvedettävä. Kun Jak-1:n valmistus loppui syksyllä 1943 kaikkiaan 8721 konetta oli rakennettu. Jak-1b säilyi rintamakäytössä sodan loppuun asti.

Alkuperäinen teksti löytyy englannin kielellä Greg Goebel:n Yak Fighters nettisivulta.

Suomen rintamalla Jak hävittäjiä esiintyi ensimmäisiä kertoja loppuvuonna 1942. Marraskuun 22. päivänä Ilmari Juutilainen ilmoitti ampuneensa alas Spitfiren (SIHL 1/1997), joita Neuvostoliitolla tiedettiin jo olevan käytössä. Sodan jälkeen arkistoista saatujen tietojen perusteella koneen on todettu olleen uutta Jak-7 tyyppiä jota ei vielä tunnettu Suomessa. Vuonna 1943 Jak-1 ja Jak-7 tyyppejä esiintyi harvakseltaan suomalaisten pudotustilastoissa, mutta jo 1944 Jak-9 oli yleisin Suomen rintamalla käytössä olevista Jak versioista. Jak-1 koneita käytti myös Itämeren Laivaston Ilmavoimat Suomenlahdella, tukikohtanaan Lavansaari. Koneiden taktisina tunnuksina sivuperäsimet ja spinnerit oli maalattu valkoisiksi. Jak hävittäjiä pidettiin suomalaisten keskuudessa melko nopeina ja ajanmukaisina hävittäjinä.

MODELSVIT Jak-1b

Sarja on ukrainalaisen Modelsvit yhtiön ensimmäinen julkaisu. Laatikosta löytyy seitsemän valurankaa, jotka on valettu melko kovaan (Hasegawamaiseen) vaaleanharmaaseen muoviin ja yksi valuranka kirkkaille osille sekä vinyylirenkaat (sis. myös muovirenkaat). Kuomu on toteutettu yksiosaisena. Sarjan pintadetaljointi paneliurineen ja niitteineen on hyvin hentoa ja mittakaavan mukaista. Kangasverhoillut pinnat on kuvattu maltillisella kuvioinnilla ja ne ovat realistisen näköisiä. Ohjaamo rakentuu melkoisesta määrästä pieniä osia ja onkin ehkä sarjan vaativin kokonaisuus laskutelineluukkujen lisäksi. Kuivasovittelua piti harrastaa runsaasti ennen osien lopullista kokoonpanoa. Sarjan ohjeet olisivat voineet olla paremmatkin, ohjaamon kohdalla jäin kaipaamaan selkeämpää ja tarkempaa ohjeistusta.

Sarja on tyypillinen matalapainevalusarja ilman osien kohdistustappeja. Valukanavat ovat paksuja ja kaikissa osissa on paljon siistimistä kuten odottaa saattaakin. Lähes jokaisen osan joutuu siistimään ennen paikoilleen liimaamista ja kittiäkin tarvitaan. Rakennusohjeessa sarjaa suositellaankin "vain kokeneille rakentajille" mikä ilmeisesti tarkoittaa hyvähermoista ja pitkäpinnaista mallaria, perus mallaustaitoja unohtamatta. Valurangoista puuttuu osien numerointi. Runko ja siivet ovat piirustusten mukaiset ja koneen muodot ovat hyvin kohdillaan. Siipien ja peräsimien jättöreunat ovat aivan liian paksut ja niitä joutuukin ohentamaan oikein urakalla.

Jak-1b konetta kehitettiin ja parannettiin koko sen tuotantohistorian ajan. Modelsvitin sarja sisältää tarvittavat osat alkupään tai loppupään Yak-1b koneen rakentamiseksi. Sarja sisältää kaksi spinneriä, alku- ja lopputuotannon koneille omansa. Spinneri vaihtui uudemman malliseen 110. tuotantosarjasta alkaen. Vertasin Modelsvitin ja Zvezdan (Accurate Miniatures) Jak-1b sarjojen potkureita Yakovlev Yak-1 Vol. II kirjan mittakaavapiirustuksiin. Modelsvitin sarjan potkuri on lähempanä VISh-105V potkuria, joka oli käytössä loppupään koneissa ja Zvezdan sarjan potkuri on lähempänä VISh-61P potkuria jota käytettiin varhaisemmissa malleissa.

Zvezdan (Accurate Miniatures) Jak-1b sarjan suurimmat virheet ovat liian leveä kuomu ja tuulilasi, väärän mallinen ahtimen ilmanottoaukko siiven tyvessä ja nokan päällä oleva kk-kouru, joka on kaareva kun sen pitäisi olla suora. Modelsvitin sarjasta saa rakennettua suoraan laatikosta tarkemman ja paremman mallin suuremmalla työllä tosin.

Maaleina käytin AKAN:n akryyleja sekä Revellin ja Tamiyan maaleja. Siirtokuvat ovat itselleni uuden valmistajan FOXBOTin valikoimista. Ne osoittautuivatkin laadukkaiksi. Foxbotin valintaan vaikutti se, että heidän arkiltaan löytyi oikean tyyppiset numerotunnukset rakentamaani koneyksilöön.

Mallini kuvaa Itämeren Laivaston Ilmavoimien 3. Kaartin Hävittäjälentorykmentin (GIAP) Jak-1b konetta "Punainen 47" Lavansaaressa elokuussa 1943. Koneen lentäjänä toimi nuorempi luutnantti N.P. Savkin. Hän katosi lennolla 15.8.1943 eksyttyään sumussa ja teki pakkolaskun Suomen maaperälle. Kahden viikkon pakoilun jälkeen hänet vangittiin. Alla mainittujen kirjojen kuvatekstissä Savkin istuu "Punaisen 47" :n ohjaamossa elokuussa 1943, liekö samalla koneella sitten päätynyt Suomen maaperälle Aunukseen?

Koneesta löytyy valokuvia Red Stars ja Yakovlev Yak-1 Vol. II kirjoissa ja täältä. Valokuvien ottohetkellä kone oli melko uusi ja maalipintakin oli lähes virheetön. Kone oli suojamaalattu vihreä/ musta/ vaaleansininen kaavioon sävyjen ollessa AMT-4, AMT-6 ja AMT-7. Akanin maalit ovat tunnetusti tummasävyisiä joten sävytin maaleja hieman valkoisella oikean mittakaavaefektin saavuttamiseksi.


Rakentamisselostus ja lisää kuvia löytyy kotisivuiltani

Kommentit

Joo, onhan tuo aika samanlainen kuin pikkasen aikaa sitten julkaisemani malli samasta tyypistä:
www.pienoismallit.net/galleria/malli_16168/
Tässä on tietysti eri yksilö ja 1/48 skaalassa saa yksityiskohdat paremmin esiin. Hieno toteutus todellakin.
Taustoitus ja kuvaukset ovat todella hyviä.
Todella perusteellista ja tarkkaa perehtyneisyyttä konetyyppiin ja sen historiaan Jarilta jälleen! Paljon korjaus- ja modifiointitöitä tämä sarja on teettänyt eikä varmaankaan niitä helpoimpia, mutta osaavissa käsissä sitä näköjään syntyy mitä vain. Mukava oli lukea tuo historiikki, samoin kuin rakentelukertomuskin. Toisaalta, mitään ei tarvitse enää kysyä kun kaikki on niin perusteellisesti selvitetty ;-).

Tarkkaa ja siistiä työtä siis, tuo pintojen kiilto hieman pistää silmään kun on tottunut tuon ajan sotalinnut näkemään hieman nuhjuisina ja pölyisinä, mutta kaiketi niitä näinkin kiiltävinä oli, uutena? Näin esitettynä konetyyppi kuitenkin tulee paremmin esiin kuin vallalla olevalla tavalla jossa koneita ylisäistetään esim. liiaksi korostetuilla paneelirajoilla. Ennemmin tällaista katsoo kuin niitä epärealistisesti säistettyjä. Hieno malli, seuraavaa odotellessa.
Kiitos kommenteista, Markku katsoitko kooneen kuvan viimeisen kappaleen linkistä :)
Juu, katsoin samoin kuin Red Stars kirjassa olevaa kuvaa. Kiilteleehän se ;-).
Olli J. 30.10.2020 22:50 Vastaa lainauksella
Hemmetti. Jälleen työkiireiden vuoksi jäänyt tämäkin upea malli kommentoimatta! Ensinnäkin kiitokset todella loistavasta taustoituksesta ja mallisarjan kuvailusta! Nämä Suomen rintamalla toimineet yksilöt saattavat olla usein lähdeaineistoltaan haastavia mallailukohteita, mutta toteutuessaan tuovat historiallista aihetta hienosti lähemmäksi, "kouriintuntuvammaksi".

Mallissa on (rakennusjäljen lisäksi) onnistunut todella hyvin neuvostoilmavoimien väriskaala ja -rajat. Tämä valkoinen spinneri ja sivuvakaaja oli hieno historiallinen yksityiskohta.

Minua ainakin kiinnostaa nämä Karjalan ja Suomenlahden ympäristössä pyörineet yksilöt, ja Jak edustaa omaan makuun todella tyylikästä neuvostosuunnittelua. Meinasin kommentoida erikseen, että onpa hienosti maalattu kuomu, mitä se siis onkin, mutta että valettu yhdestä palasta! Valmistajalle aika iso miinus tästä. Mitä olen lukenut, niin muutoin aika lupaava valmistaja, mutta ”ravistamalla” ei saa mitään aikaiseksi. Vähän kuin Special Hobby: kaikki palikat löytyvät lähtökohtaisesti ja jos viitsii nähdä vähän vaivaa, saa näyttäviä malleja aikaiseksi.
Kiitos kommenteista Olli. Modelsvitin Yak-1b on huomattavasti parempi kuin Accurate Miniaturesin, nykyään Zvezdan pakkaama, malli. Ovat tosiaan hyvin paneutuneet koneen muotoihin ja yksityiskohtiin. Heiltä on äskettäin ilmestynyt myös Yak-9T 1/48 mittakaavaan. Yak-1 oli historiallisesti tärkeä konetyyppi suomalaistenkin kannalta, niitähän tosiaan käytettiin Suomenlahdella ja olivat kovia vastuksia Mersuillemme ja Brewstereillemme.