Pienoismallit.net

Piasecki H21C Shawnee

Kanadan ilmavoimien lentävä banaani

Piasecki H21C oli 50- ja 60-luvuilla useiden maiden ilmavoimien käyttämä, hyvin suorituskykyinen, yksimoottorinen ja kaksiroottorinen helikopteri, jota yleisesti kutsuttiin käyrän ulkonäkönsä vuoksi lentäväksi banaaniksi. Tämän helikopterin suurin käyttäjä oli USA:n armeija, ja Vietnamin sodan alkuvaiheissa lentävä banaani oli yleisimmin käytetty joukkojen kuljetushelikopteri. Ruotsin laivastolla oli myös käytössään kyseisiä helikoptereita.

Kanadan ilmavoimat otti lentävän banaanin käyttöönsä vuonna 1954, ja helikopteria käytettiin lähinnä etsintä- ja pelastustehtäviin. Kanadalaisen konetyypin erityisominaisuutena oli kyky toimia arktisilla alueilla jopa -54 asteen pakkasessa, johtuen koneeseen tehdystä erityisestä talvivarustuksesta.

Rakensin mallin Italerin rakennussarjasta, joka oli ihan ok. Hankin myös Eduardin fotoetsit, ja siirtokuvat ovat kanadalaiselta Belcher boysilta.

Kommentit

Hieno malli mielenkiintoisesta helikopterista. Kanadalaiset eivät ilmeisesti halunneet lähteä tylsän oliivinvihreälle tai harmaalle linjalle näitten kanssa. Tiedätkö, mitä kaikkea näiden koptereiden arktiseen varustukseen kuului?