Pienoismallit.net

Pzkpfw III Ausf J

5./PzReg24/24.PzDiv Stalingrad 1942

Lähes vuosikymmenen työpöydällä ollut Dragonin Pzkpfw III J valmistui syysloman aikareservin mahdollistamana. Malli kuvaa 5. komppanian/24. Panssarirykmentin/24. Panssaridivisioonan vaunua operaatio Sinisen aikana Venäjällä kesällä vuonna 1942.

Rakennussarja on erittäin laadukas ja mahdollistaa usean Pzkpfw III J-mallin alaversion rakentamisen sekä merkinnät kahdeksalle eri vaunuyksilölle. Rakensin mallin OOTB ja ainoana lisäyksenä valmistin mallin osakehikoiden rangoista telaketjujen pidikkeen rungon yläetupanssariin.

Pohjamaalasin vaunun Modelmasterin harmaalla pohjamaalilla, jota en voi suositella kenellekään. Mallin naamiomaalauksen maalasin Lifecolorin (Panzergrau RAL7021) ja Vallejon maaleilla (detaljit). En ole modulaatio-tekniikan suuri ystävä, mutta ymmärrän sen merkityksen mallin kolmiuloitteisuuden esille tuomisessa, joten maalasin hennon modulaation aluksi Lifecorin akryyleilla ja jossain kohdin korostin sitä myös öljyväreillä. Lopputuloksessa modulaatio ei juurikaan näy, koska muu pintakäsittely vaimentaa sen efektejä.

Halusin vaunun näyttävän ennen kaikkea pölyiseltä, että se kuvaisi hyvin vaunun sijoittumista Etelä-Venäjän kuiville ja pölyisille aroille. Toteutin vaunun pölyisyyden lähes kokonaan öljyväreillä (502 Abt Buff ja Lukas Raw Sienna sekoitus sekä Lukas Burnt Umber). Telaketjujen ja vaappuvipujen kura-/mutaroiskeet on toteutin MIG:n Dry Steppe ja Turned Dirt Splashes tuotteilla, joita edelleen osittain sävytin öljyväreillä. Pigmenttejä lisäsin lopuksi vain muutamaan kohtaan lähinnä paikkaamaan/korostamaan aiempaa öljyvärisäistystä. Chippailut jätin tällä kertaa todella vähälle, koska halusin mallin kuvaavan uudehkoa rintamalle tuotua vaunua.

Kommentit

Pölyisyys tulee hyvin esille ja vaikka en olekaan tankkimalleja juurikaan rakentanut, niin ne pölyt näyttäisi olevan oikeissa paikoissa. Joka paikassahan pöly ei pysy ajoviiman ja tuulen takia. Siinä mielessä varsin hyvin onnistunut malli.
Myös tuo chippaamisen väliin jättäminen sopii malliin. Miusta se on tyylikäs näin.
Selkeät kuvat ja melko puhdas malli on hieno yhdistelmä.
Ei niiden aina tarvitse olla kuraisia ja lommoisia revenneine lokasuojineen.
Maukas katseltava.
Hei OH,

Onnistunut malli juuri rintamalle tullesta vaunusta. Panssarin harmaa on panssarinharmaa eikä mitään muuta "omituista". Pölytys on myös ok. Ehkä telapyörissä olisi uudesta vaunusta huolimatta voinut olla tasapainon vuoksi enemmän maa-ainesta, koska telakoneistossa on nähdäkseni jonkun verran mutaa ja kuraa?
Uusimmat mallit taitavat mahdollistaa hyvinkin suoraviivaisen rakentamisen, hyvä niin. Näin valmistuu enemmän malleja. Telat taitavat olla Dragonin DS-teloja? Pitäneekö huhu paikkansa, että ne tuppaavat murtumaan ajan myötä?
Hieno malli!

T. Jake
Hieno Panzer III! Panssarinharmaa pinta voi olla kaunis ilman että se on sävytetty kivipestyjen farkkujen väriseksi sieltä täältä. Tyylikkäästi toteutettu kokonaisuus kaiken kaikkiaan! Jos jotain jäin kaipaamaan niin figuuria, vaikka pelkkää päätä, kupolista kurkkimaan. Mutta ilmankin pärjää hyvin.
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Panssarin harmaa on panssarinharmaa eikä mitään muuta "omituista".
Juurikin näin.
OH 21.10.2020 20:55 Vastaa lainauksella
Kiitokset palautteesta. Kuran määrän kanssa kamppailin pitkään. Alkuperäinen tarkoitus oli vain pölyttää malli, mutta teloihin tulikin vähän liikaa kuraa…telapyöriin voisi tosiaan lisätä kuraa. Figuurikin olisi kiva lisä…taitopuoli figuurimaalauksessa on itkettävän ja naurettavan välimaastossa, joten se jäi nyt ja varmaan jää myös tulevaisuudessa tekemättä…voisihan sitä toki harjoitella.
PhantomII 4.11.2020 08:54 Vastaa lainauksella
Hieno Panzer III:n. Eiköhän arvoisat kollegat ole tarvittavan jo edellä sanoneet. Pitäydyn harrastelijana vain kehuissa.

Ainoastaan kysyisin tuosta Modelmasterin pohjamaalista, että mikä siinä oli huonoa? Olen aikoinaan - silloin kun sitä vielä helpommin sai - käyttänyt pari purkillista ja minusta toimi moiteettomasti, ellei peräti erinomaisesti. Oliko maali huono käsiteltävä vai reagoiko maalattavan pinnan tai päälle tulevan kerroksen kanssa tms? Olen sitä etsiskellyt viime vuosina lisää, mutta ei osunut kohdalle ja nykyisin on noita pohjamaaleja saatavana jo moneen eri tarkoitukseen eli Modelmaster on jo vaipunut taka-alalle.
OH 4.11.2020 12:37 Vastaa lainauksella
Moro! Modelmasterin pohjamaali toimii ruiskun kanssa erinomaisesti, mutta maali ei kuivuttuaan pysy mallissa. Pienikin nirhauma/isku maalipintaan/ hiominen aiheuttaa maalin halkeamisen ja irtoamisen muovipinnasta. Syitä tähän lienee useita esim. käytetty ohennin. Itse ratkaisin ongelman käyttämällä pohjamaalaukseen muiden valmistajien maaleja.
PhantomII 11.11.2020 09:08 Vastaa lainauksella
Aikaa on vierähtänyt siitä, kun Modelmasterin pohjamaalia käyttelin. Muistaisin sen olleen hyvä pohjamaali tai ainakin itselleni sopiva. Mutta ajat ja maalit ovat jo muuttuneet moneen kertaan. On kyllä erittäin harmillista, kun rakennusprojekti kusaisee maalausosiossa. Sitä kun on ikävä lähteä korjailemaan, mutta hieno malli kuitenkin siitä syntyi.