Pienoismallit.net

AH-1Z Viper

US Marines

Pitkähkön tauon jälkeen taas tuli valmista mallia, tällä kertaa Yhdysvaltain Merijalkaväen taisteluhelikopteri Bell AH-1Z Viper, myöskin Zulu Cobrana tunnettu.

AH-1 kopterin historia alkaa 60-luvulta. AH-1 Cobra oli maailman ensimmäinen hyökkäyskäyttöön tarkoitettu taisteluhelikopteri, jonka ensilento oli 7. syyskuuta 1965. Malli on kehitetty UH-1 Huey kuljetushelikopterista, ollen alunperin tämän kopterin G-muunnos.

AH-1G kopteria käytettiin Vietnamin sodassa tulitukitehtävissä. Kopterin alkuperäinen malli oli yksimoottorinen.

Marijalkaväki kiinnostui AH-1G Cobra kopterista, mutta halusi kaksimoottorisen version. Tästä seurasi AH-1J SeaCobra. AH-1J versiossa oli kolmiputkinen 20mm XM197 konetykki.
Myöhemmin kehitettiin AH-1T versio jossa käyttöön tulivat TOW panssarintorjuntaohjukset ja parannettu tähtäysjärjestelmä.
80-luvun alussa Merijalkaväki olisi halunnut uuden taistelukopterin, mutta lupaa hankkia AH-64 Apache koptereita ei saatu. Tämän seurauksena AH-1 kopterista tehtiin uusi versio, AH-1W, johon voitiin asentaa AIM-9 Sidewinder ja AGM-114 Hellfire ohjukset. AH-1W tunnetaan nimellä Super Cobra.

Vuonna 1996 Merijalkaväki ei edelleenkään saanut lupaa Apache kopterien hankintaan ja tällä kertaa AH-1:stä tehtiin Z-muunnos. AH-1Z Viper versiossa on nelilapainen komposiitti roottori, joka parantaa suorituskykyä ja on kaksi lapaista hiljaisempi. Kopterin sivuilla olevia siipiä pidennettiin, jolloin saatiin ylimääräinen ripustinpari aseita varten. Z-versiossa on myös uusi tähtäinjärjestelmä, Target Sight System (TSS).

Itse mallista sitten. Helikopteria teki mieli rakentaa, mutta pikkuskaala ei kiinnostanut. Siispä Academyn 1/35 sarja hankkien ja siihen vielä vähän lisämausteita päälle. Pelkkä kopteri on vähän tyhjän oloinen, joten siihen sopii hyvin Def Modelsin lentäjä kaksikko. Ukot ovat tarkoitettu juuri tähän mallisarjaan. Samalla ohjaamoa piristämään tuli Eduardin etsisarja ja ulkopuolelle Masterin metalliset piiput konetykkiin. Lisäksi tuli vielä pari ukkoa kansimiehistöksi (+ammuskärry), nämä ovat Videoaviationin tuotantoa.

Tämä malli oli todella mukava rakentaa, voisi jopa sanoa, että oli oman mallailuhistorian paras sarja.
Sarjaan kuuluu maalausmaskit mukaan, eli kirkasosien peittäminen on helppoa. Siirtokuvia oli pariin eri versioon, itse päädyin vähemmän kirjavaan, koska kaikki kuvat tästä mallisarjasta tuntuvat olevan hainhammas siirtokuvilla tehtyjä ja se ei omaa silmää miellyttänyt. Siirtokuvien väritys on vähän hankala, sillä jos seuraa ohjeiden värisävyjä, ovat siirtokuvat lähes saman värisiä ja näkyvät aika huonosti.
Kopterin nokassa oleva TSS tähtäinpodi on sarjassa tyhjä sisältä, joten sinne piti rakennella sisukset muovilevystä ja miljoonalaatikon roinasta. Siipien päälle ja jalasten astinlautoihin laitoin MIG:n antislip paste karhennusainetta, joka on hyvää tavaraa kävelytasoille tehtyjen karhennusten tekoon.

Alustaksi kopterille tuli omatekoinen, vesivanerista, hienotasoitteesta ja metallilevystä tehty kansirakennelma, joka yrittää esittää kopteritukialuksen kantta. Kanteen tekaisin vielä työmaalla teräksisen kyltin, johon laserilla poltettu tekstit.
Maalaukset hoituivat Gunzen vesiohenteisilla ja litkutukset Tamiyan tavaralla. Enemmänkin olisi voinut sotkea, Merijalkaväen kopterit tuntuvat usein olevan aika sotkuisia, mutta ehkäpä tämä on ollut paremmalla pidolla :)

Kaikenkaikkiaan mukava projekti ja mallisarjaa voi varauksetta suositella jos aihe kiinnostaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!