Pienoismallit.net

MiG-21BIS

MG-130

MiG-21 on maailman eniten valmistettu yliääninopeuksiin pystyvistä suihkukoneista, peräti 11500 kpl valmistusmäärällä. Joten, pitihän siitäkin malli tehdä, varsinkin kun kone näytteli merkittävää osaa myös Suomen Ilmavoimien historiassa. MiG-21BIS koneita hankittiin Ilmavoimille yhteensä 26 kpl vuosina 1978-86 korvaamaan osin jo vanhentuneita MiG-21F-13 koneita. BIS koneet olivat ns. joka sään hävittäjiä ja pystyivät 2,05 Machin nopeuteen, sekä pystyivät nousemaan yli 21km:n lakikorkeuteen. Sen ajan hävittäjistä yksi suorituskykyisimmistä koneista. Kuusi BIS konetta tuhoutui käytössä olon aikana.

Eduardin sarja oli Limited edition sarja, eli siinä oli siirtokuvat myös MG-130 koneelle MG-129:n lisäksi, päätin tehdä siis sen. MG-130 kone saapui Suomeen 17.7.1980 ja viimeinen lento Rissalassa suoritettiin 7.3.1998. Nykyisin kone on nähtävillä Verkkokauppa.comin Jätkäsaaren myymälän katolla, tosin hieman eri maalauskaaviossa jollaiseksi itse koneen tein. Pyrin tekemään koneen vuoden 1995 asuun, jolloin siinä oli uusittu Suomalainen maalauskaavio ja pienet tunnukset. Ohjaamomodifigaatio koneeseen oli tehty jo aiemmin, eli jo vuonna 1982. MiG-21BIS koneiden väritys oli hyvin kirjavaa koneiden saapuessa Suomeen useassa eri erässä, vaikka ohjeet suojamaalauksesta oli toimittajalle annettu niin lopputulos oli aivan jotain muuta.

Eduardin sarja jo suoraan laatikostakin rakennettuna on varsin laadukas, hankin siitä huolimatta Eduard Brassin resiinipyörät ja istuimen, Masterin messinkisen pitot putken ja uuden sisäetsisarjan koneeseen jossa ohjaamomodifikaatio tehty, sekä vyöt istuimeen. Itse rakentelun suhteen ei suuria ongelmia ollut, kiitos hyvin detaljoidun sarjan ja erinomaisten ohjeiden. Omasta kömpelyydestäni johtuen tosin tiputettelin esim. telinekuilujen luukkuja useampaan kertaan kun aina tuli otettua konetta väärästä kohtaa kiinni!

Alapuolen varustus, 490 litran lisäpolttoainesäiliö, kaksi R-13M infrapunaohjusta ja kaksi R-3R tutkaohjusta.

Kommentit

Tero Tyni 3.11.2020 12:49 Vastaa lainauksella
No sillä lailla! Tuo BIS on aina ollut lähellä sydäntäni. Siinä on sitä jotain karakteeria, josta tykkään. MG-130:ssa taisi uusi maalaus viedä pikkutekstit mennessään ja aikaisempi ruskeahko suojaväri muuttui vihreämmäksi, niinkuin olet mallintanutkin.

Todella hyvää työtä! Esimerkiksi tuo heittoistuimen maalaus on todella hienosti tehty.

Siinä on MG-130 valmiina hälytyslennolle.
HannuL 3.11.2020 13:51 Vastaa lainauksella
Näitä on nautinnollista katsella. :)
Upea malli yhdestä Suomen ilmailuhistoria hienouksista, vaikka "pakolla" hankittuja Migejähän nämä olivat.

Paljon olet taas tehnyt mallin eteen ja "sisälmyksien" väri - neukkuvihreä - näyttää olevan juuri oikea.
Maalipinta on aivan matta, jonka varmaan ohjeet antaa oikeaksi, mutta 105 vrk:tta ( Talvisodan kesto ) Rissalassa varusmiehenä palvelleena ja vieläpä näitä ja F-mallia läheltä nähneenä BIS-versio ei ollut oikeasti noin matta eikä taasen Mig-21 F ollut aivan niin kiiltävä, kuin täällä olevissa malleissa. Mutta vaikea sitä oikeaa kiiltoastetta on saada aikaan.
Kuitenkin varsin näyttävä ja pala ilmailuhistoriaamme on taas hyllyssäsi. Ja hyvä niin.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Olin intissä -77 - 78 Rissalassa alikessuna ja pahaan aikaan, kun Ilmavoimien DC-3 jytkähti Juurusveteen ja muitakin onnettomuuksia sattui.
Minulla oli ainutlaatuinen mahdollisuus seurata lentotyöskentelyä ja koneita HävLLv 31:n osalta kun satuin seurustelemaan Laivueen silloisen komentajan tyttären kanssa. Mielenkiintoista aikaa ja kaikkea tuli kokeiltua ja jopa lentämäänkin pääsin, tosin Ilmavoimien Piperilla ja majuri O.K:n vierestä. Fougalennot oli alikessujen kotiuttamistilaisuuksista poistettu hieman aikaisemmin kun yksi niistä rysähti kentän pintaan ja kaksi nuorta pilottia sai surmansa. Muutenkin vuosi -77 oli Fougien epäonnen vuosi..Mutta nyt lipesi Migeistä.
Kiitos kommenteista Tero, Hannu ja Timo. Juu, uuden suojamaalauksen jälkeen ei kaikkia alkuperäisiä pikkutekstejä enää maalattu. Mitä tulee tuohon museokoneeseen Verkkokauppa.comin katolla, niin sen kaltaista suojamaalausta ei koneessa ollut. Vihreä tosin on aika hyvin kohdallaan hernekeiton värisenä, mutta ruskea oli hyvin tumma tässä yksilössä, lähes musta. Niin ja silloinhan koneessa pitäisi olla myös isot tunnuksetkin jos tavoitellaan asua joka koneessa oli tullessaan.

Mallin mattapintaisuudesta ei ohjeet kertonut mitään. Itse vain tuijottelin Laukkasen MiG-21 kirjan kuvia kyseisestä yksilöstä ja enpä niissä kuvissa kiiltoa juurikaan havainnut juuri tässä myöhäisemmässä kaaviossa, vanhemmassa kylläkin. Kone sai uuden suojamaalauksen 1990 ja tämä kuvaa konetta vuonna 1995, onhan siinä hieman haalistumistakin jo tullut. Alkuperäisessä kaaviossa olleet todellakin kiiltävät selvästi vielä muutaman vuoden tulonsakin jälkeen, mutta käsittääkseni tämä uudelleen maalaus tehtiin mattaväreillä.
Hieno malli, joka miellyttäisi todennäköisesti myös Artjom Ivanovitšia ja Mihail Josifovitšiäkin. Juuri tällaisina minä Suomi- MiGit muistan.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
vanhempien naapurissa asui kapiainen, joka oli viimeisiä Rissalan MiG-lentäjiä. Sai sittemmin Suomenlinnasta viran kun ei enää koulutettu Hornetteihin.
Kiitos Antti kommenteista.
Camon oikeellisuudesta on käyty keskustelua. En osaa ottaa siihen kantaa. Hienolta malli kuitenkin mielestäni näyttää. Erityisesti ohjaamo ja heittoistuin näyttävät hienoilta.

yt.
MK
Kiitos Mika kommenteista. Ei kait tämän tekemäni mallin camosta ja sen oikeellisuudesta ole epäselvyyttä ollut ( ainakaan vielä ), lähinnä kait tuosta kiiltoasteesta.
A Lappalainen kirjoitti:
Hieno malli, joka miellyttäisi todennäköisesti myös Artjom Ivanovitšia ja Mihail Josifovitšiäkin. Juuri tällaisina minä Suomi- MiGit muistan.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
vanhempien naapurissa asui kapiainen, joka oli viimeisiä Rissalan MiG-lentäjiä. Sai sittemmin Suomenlinnasta viran kun ei enää koulutettu Hornetteihin.
Kuka oli tämä kapiainen? laita vaikka yv:nä, koska tunsin heistä hyvin monia erinäisistä syistä. Olisi kiva tietää, koska ole ollut yhteydessä moniin lentäjiin ihan vielä viime aikoinakin.