Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 110 G-4

St. Trondin mörkö

Tervehdys! Muutto- ja työruljanssit ovat hieman hidastaneet mallailua, mutta valmistakin on saatu. Kyseinen Eduardin Bf 110 G-4 Profipack -paketointi oli kyllä nautinto rakentaa alusta loppuun. Olen joskus rakentanut saman valmistajan 110:stä 1/48 version ja täytyy kyllä sanoa, että tämä (uudempi) 1/72 paketointi pesee sen rakennettavuuden suhteen kyllä selvästi. Mittakaavasta huolimatta tavaraa ja yksityiskohtia riittää. Ainoa pieni miinus oli siirtokuvissa, joissa sivuvakaajien voittomerkintöjen painatus oli epäonnistunut melko pahasti. Yleensä Eduardin siirtokuvat ovat laadukkaita, joten saattoi olla että itselle oli osunut maanantaikappale. Onnistuin myös tuhoamaan alkuperäiset konetunnuksen mustat vinkkelit. Asia korjaantui Hannantsilta tilaamallani Owl-decalsin siirtokuvilla, josta käytin vinkkeleiden lisäksi myös ilmavoittomerkinnät.

Yöhävittäjät ovat varsin mielenkiintoinen mallailukohde niin historiallisesti kuin myös poikkeavien maalauskaavioidensa ansiosta. Sarja tarjosi vaihtoehdot neljälle eri koneyksilölle ja päädyin lopulta yliluutnantti Heinz-Wolfgang Schnauferin huhtikuussa 1944 Belgian St. Trondissa käyttämään koneeseen. Schnaufer oli lopulta menestynein yöhävittäjälentäjä 121 pudotuksellaan. Näistä 114 oli brittien nelimoottorista. Hänelle annettiin lopulta lempinimi ”St. Trondin mörkö”. Schnaufer selvisi sodasta, mutta menehtyi vuonna 1950 liikenneonnettomuudessa Ranskassa.

Malli on rakennettu suoraan laatikosta lukuun ottamatta Uschi van der Rostenin elastaanilankaa antenniin sekä Plusmodelin ohutta tinalankaa jarruletkuihin ja lisäpolttoainesäiliöiden johtoihin. Malli on maalattu Mr. Hobbyn akryyleillä. Yläpinnoissa on alla normaali RLM 75 / RLM 74 kaavio, jonka päällä sekä pääosin alapinnoissa on RLM 76. Oikean siiven musta alapinta on kolmesta Tamiyan eri mustan sävystä. Yksityiskohtia on maalattu Revellin ja Vallejon akryyleillä. Säistämiseen on käytetty Abteilungin öljyvärejä sekä Revellin ja Humbrolin emalimaaleja.

Kommentit

HannuL 20.9.2020 16:28 Vastaa lainauksella
Aivan ykköslaatua ja varsinkin kun huomioi mittavaan. Onko täplät maalattu ruiskulla?
Olli J. 20.9.2020 16:42 Vastaa lainauksella
Kiitos Hannu! Ruiskulla on maalattu. Itseasiassa tummemmat täplät ovat alapuolella olevaa sirpalekaaviota. Vaalea sävy on maalattu päälle niin kuin esikuvassakin. Tosin sirpalekaavion tulisi erottua hieman enemmän.
Hienosti toteutettu malli hyvin laadukkaasta ja yksityiskohtaisesta mallisarjasta. Itse olen tehnyt yhden näitä Eduardin 1/72 Bf 110:a.
Olli J. kirjoitti:
Vaalea sävy on maalattu päälle niin kuin esikuvassakin. Tosin sirpalekaavion tulisi erottua hieman enemmän.
Joo, näyttäisi siltä, että päälle ruiskutettu harmaa on levinnyt vähän liikaa.
Olli J. 20.9.2020 21:26 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika!
Mika Kauranen kirjoitti:
Joo, näyttäisi siltä, että päälle ruiskutettu harmaa on levinnyt vähän liikaa.
Joo, tai vaihtoehtoisesti sen pitäisi olla vähän läpikuultavampi. Tämän yksilön maalauskaaviosta löytyi aika ristiriitaista tietoa, kun pengoin taustoja.
PhantomII 23.9.2020 10:00 Vastaa lainauksella
Frogilla oli vuosikymmeniä sitten vastaava malli, jonka tietty pikkupoikana ostin ja kokosin. Siitä asti on G-4:llä ollut paikka mallailusydämessäni ja kyllähän tuo jaksaa aina säväyttää.

Mallissa itsessään ei kommentoitavaa ole, eikä maalausjäljessäkään. Lienee vaikeaa enää nykyisin sanoa, olisiko tuota RLM76:tta pitänyt olla enemmän vai vähemmän; lienee kuuluisa makuasia. Hyvältä näyttää joka tapauksessa.