Pienoismallit.net

Nuljukumi

BTR-60PB, noin 1980.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, joten BTR-60PB liene ollut rakas. 1980-luvun alkupuolella ainakin panssarimiehet puhuivat "Nuljukeumeista" tai lyhyemmin "Nuljuista", kun prikaatin muu kalusto kolisteli lähinnä teloilla. HämJP:n pojat saattoivat puhua "Vekan bussista" paikallisen liikennöitsijän mukaan. Hämeen jääkäripataljoonan kertaheitolla polkupyöräkaudelta panssarijääkäreiksi muuttanut kalusto oli pitkään käytössä ensin Parolannummella ja sittemmin Savon prikaatissa, kun HämJP siirtyi teloille BMP-vaunuihin. BTR:n maasto-ominaisuuksia ei panssaripyhätössä pidetty kummoisina, mutta yhdistelmä suojaa, liikkuvuutta ja iskukykyä oli toki aikanaan hyppy uuteen aikakauteen. Jalkaväkihän liikkyi tuolloin lähinnä traktorin lavalla, jos ylipäätään moottorin avulla. Uimakyky oli hyvä ja vesiraja korkea - tämä on sanottava ääneen, koska Taipalsaaren traagisen uppoamisonnettomuuden syy on joskus laitettu vaunun piikkiin, vaikka ongelma oli väärä kuormaus.

Trumpetertin malli on hyvä, tai erinomainen. Työtä on paljon ja aikaa paloi, koska sisäosatkin ovat moottoria lukuun ottamatta kattavat, joten teki mieli jättää luukut auki. Harmi kyllä en löytänyt kuvia suomalaisen vaunun sisältä, joten yksityiskohdat ovat vähän arvauksen varassa. Korona-aikaan ei muutenkaan voinut käydä taputtelemassa alkuperäistä yksilöä, joten sinne päin… Trumpeterille nillitän siitä, että kun periskooppeihin on läpinäkyvää muovia, sitä voisi ollakaikkiin niistä. Pari kolme on kuitenkin normiharmaasta muovista. Kummallista. Korvasin kumipyörät resiinisillä (en muista merkkiä). Tulin ostaneeksi Voyager modelin etsisarjan, joka osoittautui isoilta osin hyvin turhaksi - sarjan omat etsiosat olisivat pääosin riittäneet, mutta työkalukiinnikkeet ja lenksut oli hyvä korvata. Sisäosiin olisi voinut etsiä lisätä, mutta sitäpä valtava sarja ei tarjonnut - ja eipä tuo minnekään nälyisikään. Antenni on niin ikään lisätuote, jossa kerrankin on myös tuo ensimmäisen pätkän kumipaksunnos, ehkä vähän liankin tuhtina. Askartelin rynnäkkökiväärinkin penkille, ja hauskinta oli halkosylllisen tekemisessä - idea on Concorden kirjasta. Muuta varustelua olisi tietysti voinut lisätä paljonkin, mutta skrätsätty puolijoukkuetelttani epäonistui ja jätin varusteet tähän..

Maalaukseen kokeilin ekaa kertaa Hatakan maaleja (Modern Finnish Army AFV paint set). Vihreät sävyt vaikuttivat olevan aivan nappiin, mutta onneksi bongasin ohjeen, että sekottaminen on tehtävä todella huolella. Siis todella huolella. Maalien käyttäytyminen oli kuitenkin aika konstikasta, ja vaunun keulapuolella tapahtui jokin kummallinen kemiallinen rekatio, joka rypytti maalia. Ei kiva. Numerointi on koottu osin ikivanhoista seteistä, ja osa hajosi atomeiksi jne. No, kierrätyshän on hyve. Ainakin tämän mallin kanssa oli hauska puuhastella.

Kommentit

Hyvää jälkeä olet saanut aikaiseksi. Loppusodassa 1990 olin ampujana petterissä ja hyökkäsimme erään pienen sillan yli. Muistan kun vaunun johtaja huusi että, vihollisen sinko miehiä edessä palataan takaisin. Kuskin nakkipiposta irtosi piha ja hän peruutti silalta suoraan ojaan. Tästä otin muistoksi muutaman valokuvan. Vaunusi tuo hauskoja muistoja mieleen.
HannuL 13.9.2020 19:50 Vastaa lainauksella
Noilla matkustettiin Vekaralla muinoin. Ei ollut kivoja kiipeillä sisään kattoluukuista.
Kiitos kommenteista! Nämä kylmän sodan loppupuolen Suomi-vempaimet saavat tietysti monelle nostalgiset muistot mieliin! Ja juu, suomalaisten tetsareiden kanssa tuosta lienee melkoinen temppu tulla ripeästi ulos!

- En muista, että näitä vaunuja olisi 80-luvulla kutsuttu vielä Pettereiksi. Ehkä syy on se, että silloin oli toisiakin BTR-vaunuja käytössä Parolannummella, BTR-50 kuljetuspanssarivaunuja. "Viiskymppisten" lempinimiä oli ainakin "Köykäpaatti" (kevyt vaunu, joka ui hyvin) sekä "Juustohöylä" - johtuen keulan mallista.
Suomi-aihe on aina kiva ja "Nuljukumi" on harvemmin nähty malli. Kiva että olet sellaisen rakentanut.
Harmi että maalisarja temppuili, mutta seuraavassa suomi-proggiksessa sitten paremmalla tuurilla?

Muistan kun Taipalsaaren onnettomuus tapahtui, oli kaikissa uutisissa jne. P**ka juttu kaiken kaikkiaan, kuormausvirhehän se oli, yhdistettynä huonoon tuuriin.