Pienoismallit.net

Grumman F6F-3 Hellcat

"Gadget", Lt. Alexander Vraciu, VF-6

Wikiattack: Grumman F6F Hellcat oli yhdysvaltalainen toisen maailmansodan aikainen hävittäjälentokone. Se oli tarkoitettu seuraajaksi F4F Wildcat -koneelle, jota se ulkoisesti paljon muistuttikin, vaikka olikin kokonaan uusi malli, jossa ei ollut yhteisiä osia edeltäjänsä kanssa. Hellcat ja Vought F4U Corsair olivat Yhdysvaltain laivaston pääasialliset tukialushävittäjät syyskuusta 1943 alkaen toisen maailmansodan loppupuoliskon ajan. Hellcateja rakennettiin kaikkiaan 12 272 kappaletta.

Mallin esikuva on laivueen USS Intrepidillä palvelleen VF-6:n kone BuNo 40467 "Gadget", pilottina Lt. Alexander Vraciu. Kone on myöhäistä F6F-3 -varianttia, joka näkyy erityisesti konepeitossa; jäähdytyslaippoja on vain kaksi per puoli, eikä konepeitossa ole kohoumia kylkien pakoputkille.

Eduardin sarja oli profipack-versio, joten mukana tuli maalausmaskit, fotoetsejä sekä resiiniset renkaat. Kk-piiput vaihdoin metallisiin ja pakoputkien päät sahailin messinkiputkesta. Antennijohto on EZ Linen elasteenilankaa ja pikkuantennit messinkiä. Maalattu pääasiassa AK Real Colorsin väreillä, ohjaamon sisustaväri Mr. Hobbya. Litkutusta/filtteröintiä harrastettu AK:n ja Migin tuotteilla. Sarja oli pääasiassa mukava rakennettava, mitä nyt konepeiton kanssa oli säätämistä, ja kuomu ei meinannut haluta asettua paikoilleen. Helpommalla olisin päässyt jos olisin jättänyt kuomun auki niinkuin yleensä porukka näyttää tämän sarjan rakentaneen (sarjassa tulee molemmat lasiosat), mutta halusin nimenomaan rakentaa tämän kuomu kiinni. Siirtokuvat olivat aika paksut, joten niitä oli helppo käsitellä, mutta vastapainona ne sitten tuppasivat hopeoimaan aika pahasti eivätkä oikein reagoineet siirtokuvapehmentimiin.

Aloitin tämän projektin jo 2018, mutta elämä ja muut harrastukset aiheuttivat mallin jäämisen keräämään motivaatiota alle puoliksi rakennettuna. COVID-19 -pandemian ansiosta tämä vuosi on tullut aikalailla istuttua kotona etätöissä, joten siinä sivussa sain sitten tämänkin mallin väännettyä vihdoin valmiiksi.

Kommentit

Hienosti kasattu ja maalattu sekä säistetty. Antennilanka kuuluukin jo "vakiona" lisätä tähän skaalaan ja se luo kokonaisuuteen eloa.
Malli on varsinki yläpuolelta ehkä liian kiiltävä? Lienee ohjeen mukainen, vaikka luulisi sen olevan vähintään satiini, vai onko se sitä..?
Kokonaisuus on kuitenkin miellyttävä silmälle ja siitä pojot.

Kysyisin - kun nyt itsekin opiskelen pitkän mallaustauon jälkeen erilaisia pintakäsittelytekniikoita, että millä sait yläpuolelle noin kiiltävään pintaan ruutijäljet ja paneeeliurat jäämään kiinni?
Moi Timo, kiitos kommenteistasi. Tuo kiilto on osittain kuvaustilanteen spottivalojen aiheuttamaa harhaa/liioittelua. Käyttämäni referenssikirjan mukaan väritys tulisi olla rungon ja alapintojen osalta matta (non-specular), ja siipien yläpinnat satiiniset (semi gloss). Näin nuo yritinkin tehdä, eli siipien päällä on AK:n satiinilakka ja muualla mattalakka, ehkä nuo jäivät hieman aiottua kiiltävämmiksi.

Paneeliurat on tumman sinisen osalta litkutettu AK:n "Black Camouflage" AK2076 Panelinerilla. Tein sen ennen loppulakkausta, mutta pinta oli silloinkin aika satiini. Toimi ihan hyvin kun antoi litkun hieman kuivua ennen ylijäämien pois pyyhintää. Ainoat ongelmat olivat mataksi jääneissä kohdissa joissa tuollainen litku tuppaa leviämään ja jämähtämään kiinni, eli sitä on työläs siivota pois ei-halutuista kohdista. Ruutijäljet on tehty mustalla pigmenttijauheella hankaamalla, se ottaa kyllä kiinni vähän kiiltävämpäänkin pintaan.
Kiitos Jouni varsin valaisevasta kommentista.