Pienoismallit.net

BOAC Boeing 707-436

"Speedbird" G-APFJ

Nelimoottorista Boeing 707:ää voidaan hyvällä syyllä kutsua suihkukonematkustuksen uranuurtajaksi. Vaikka se ei ollutkaan ensimmäinen kaupallinen suihkumatkustajakone, sillä aloitettiin varsinainen ja laajamittainen mannertenvälinen liikenne 1950-luvun lopussa. Pan American Airways otti Boeing 707:n ensimmäisenä lentoyhtiönä käyttöön lokakuussa 1957. Koneesta tuli kaupallinen menestys, ja sitä valmistettiin yli kahdenkymmenen vuoden ajan useina eri alatyyppeinä yhteensä 1010 kappaletta. Konetta käyttivät kymmenet lentoyhtiöt niin USA:ssa kuin sen ulkopuolella.

Päätin tehdä mallin tästä tärkeästä koneesta Brittiläisen BOAC:n väreissä (BOAC fuusioitiin BEA:n kanssa vuonna 1971 ja uusi yhtiö sai nimen British Airways). Mielestäni BOAC:in maalauskaavio kultaisen "speedbirdin" kanssa on yksinkertaisuudessaan erittäin tyylikäs.

Rakensin mallini Authentic Airlinersin 1/48 mittakaavaisesta resiinisarjasta, joka esittää koneen -420 alatyyppiä. Tämän alatyypin voimanlähteinä olivat RollsRoyce Conway 508-moottorit, siinä oli suurempi peräsin sekä "lisäevä" pyrstön alapuolella. Nämä modifikaatiot tehtiin koneen suuntavakauden parantamiseksi.

Mallin rakentamisessa ei ollut ongelmia, mutta jouduin korjailemaan oman hutiloinnin takia valkoisia ja metallin värisiä alueita useampaan kertaan. Siirtokuvat tilasin 26Decalsilta, Nazca decalsilta ja ikkuna- sekä aidonnäköiset ohjaamosiirtokuvat Authentic Airlinersilta.

Mallin valkoiset alueet ruiskutin aluksi Tamiyan Fine Surface Primerilla, jonka sitten lakkasin Tamiyan kiiltävälla spraylakalla. Metallin väriset alueet käsittelin Xtreme Metalin white aluminiumilla. Yksityiskohtien maalaamiseen käytin myös Humbrolin ja Vallejon värejä.

Kommentit

Hieno! 707 on linjakas kone ja BOAC:n kaavio on tyylikäs. Tämä levenevällä runkoraidalla varustettu vieläpä mielestäni tyylikkäämpi kuin se aivan alkuperäinen. Muistaakseni RR Conwayn luvattiin olevan taloudellisempi kuin Pratt & Whitneyn JT3C:n muttei se todellisuudessa ihan niin tainnut ollakaan. Pitkään britit sinnittelivät kuitenkin näitten RR:n moottoreiden kanssa. Myöhemmin tilattiin kuitenkin -336 mallia joissa oli P & W JT3D moottorit. Mallin kanssa olet tehnyt hyvää työtä niinkuin sinulta sopii odottaakin.
Tally-ho 10.9.2020 09:41 Vastaa lainauksella
Terve, kiitos positiivisista kommenteista ja tähdistä. Ne lämmittävät vanhan mallarin mieltä!