Rinteen lentokonetehtaasta pukkaa konetta kymmenen päivän välein. Kerkeetkö muuta tehdäkään? Harrastus vie ja koukuttaa, mutta on niitä huonompiakin koukkuja…ainakin kaloille.
Malli on erikoisempi ja kiva historiikki, josta en ymmärtänyt ihan kaikkea koneiden lukumäärästä. Ostiko Suomi ne Latvian neljä konetta ja jostain vielä kaksi? Koska kaksi tuhoutui ennen Lapin sotaa vai miten historia menee?
Itse malli on tosi siisti - niin kuin aikaisemmatkin koneesi. Noihin aikaisempiin ei säistystä kaipaisikaan, mutta entä tämä? Pieniä kulumisia ja lennossa tulleita jälkiä, pakokaasuvanoja, maalin likaantumista/lohkeiluja yms. jäin tässä kaipaamaan. Ne eivät olisi varmaan sotkeneet kokonaisuutta.
Mutta onhan tämä tosi hyvin tehty ja vaikka sarja ei ole ollut mitään helpointa askartelua, niin ihmeen hyvin olet kyllä mallin saanut noin upeaksi.
Dornier Do 22KI
DR-196

Latvian koneita ei ennätetty toimittaa Venäjän miehitettyä maan. Suomi oli kiinnostunut näistä vuonna 1940 valmistetuista koneista, niinpä hankintapäätös koneista tehtiinkin 6.9.1941. Koneet lennettiinkin Suomeen jo 1.10.1941 ja saivat tunnukset DR-195 - DR-198. Vesikoneena toimessaan Do 22 koneisiin asennettiin kellukkeiden lisäksi suurempi sivuperäsin ja asennettiin alaevä takarungon alle, kannus poistettiin ja aukko peitettiin peitelevyllä. Ohjaamoon vaihdettiin vesikoneen jalkapolkimet.
Suomessa konetta käytettiin meritiedusteluun ja sukellusvene-etsintään, sulan veden aikana kellukevarusteiset koneet varustettiin usein myös syvyyspommeilla. DR-196 sai pyrstöönsä yhden sukellusveneupotuksesta kertovan merkinnän 23.6.1942 jolloin pudotettiin syvyyspommi sukeltavan veneen päälle ja uskottiin sen tuhoutuneen. Myöhemmin tuli kuitenkin ilmi että upotusta ei voitu todentaa.
Kaksi Do 22 konetta tuhoutui, DR-197 sumussa Viron edustalla 9.7.1942 ja DR-196 moottorihäiriön vuoksi Ahvenanmerellä 31.3.1944. DR-195 ja DR-198 osallistuivat vielä Lapin sotaan Osasto Jaurin komennuksessa tehden lähinnä sairaankuljetuksia ja postilentoja.
RS Models oli itselle tuntematon valmistaja ja odotukset mallisarjan suhteen olivat kuitenkin kohtuu korkeat, olihan tämä Suomitunnuksin oleva sarja kuitenkin 2020 paketointi ja hintaakin 40 eur. Tällä kertaa hinta ja laatu eivät kyllä kohdanneet, osien laatu ja sopivuus olivat kyllä kehnonlaiset, ohjeena epäselvä A4 moniste, jossa osien sijoitus suuntaa antava, kaikkia osia ei oltu mainittu lainkaan, maalausohje oli laatikon pohjassa olevat väripiirrokset tietenkin ilman väritunnuksia. No, Suomikoneen perus naamiovärit nyt tuntee muutenkin ja apuna oli lisäksi muutama mustavalkokuva mitä kirjoista löysin, sisätilojen osalta piti mennä arvauslinjalla ( RLM 02 ). Ilman valokuvia koneesta ei mallia olisi todennäköisesti kasaan saanut kun niin moni yksityiskohta piti varmistaa muista lähteistä. Kasaamista hankaloitti osittain myös se että referenssiaineistoa koneesta ( etenkään sisätiloista ) ei hirveästi ole, olihan kone kuitenkin suhteellisen harvinainen. Paketin tarjoamilla eväillä mentiin, antennilangat ja tukivaijerit lisätty ja ovat Uschin elastaanilankaa.
Tein koneesta suksilla olevan version ja malli kuvaa konetta marraskuussa 1942 Malmilla. Maalaukset, lakkaukset ja säistämiset LifeColorin, Vallejon, Akanin ja Migin tuotteilla.
Tämä taisi olla vasta toinen Do 22 tällä foorumilla, harvinainen kone, harvinainen malli?
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.