Pienoismallit.net

Swissair Convair CV 990 Coronado

HB-ICF "Schaffhausen"

Consolidated Vultee Aircraft Corporationin valmistama ja v. 1961 ensilentonsa suorittanut Convair Coronado CV 990 on mielestäni yksi tyylikkäimpiä 1960-80-luvun matkustajakoneita. Lisäksi se on vielä tänäkin päivänä nopein kaupallista lentoliikennettä varten valmistettu aliäänikone. Sen maksiminopeus oli n. 1000 km/h ja esim. lento Helsingistä Kanarian saarille saattoi taittua jopa 5 tunnissa nykyisen 6 tunnin sijaan. CV 990 oli pidennetty ja nopeampi versio CV 880:sta. Coronadon erityispiirteenä olivat siipien yläpinnalle lisätyt suipot antishock-muotosuojukset, joilla ilmanvastusta saatiin pienennettyä ja koneen nopeutta lisättyä Mach 0,91:een. Rungon päällä oli koneelle tunnusomainen ulkoneva "selkäranka", joka piti sisällään kaapeleita lisäavioniikkaa ja mittaristoa varten. Koneen voimanlähteinä olivat General Electric CJ-805 suihkumoottorit. Ne olivat siviilikäyttöön valmistetut, ilman jälkipoltinta toimivat suihkuhävittämoottorit. Ne savuttivat voimakkaasti ja olivat kaiken lisäksi hyvin meluisat. Coronadon tunnisti jo kaukaa kovasta jylinästä ja neljästä mustasta savuvanasta!

Lähes 20 lentoyhtiötä käytti konetta lähinnä kaukoreiteillä. Yhteensä CV-990:ää valmistettiin vain 37 kappaletta, ja yksi suurimmista Convair Coronadoa käyttäneistä yhtiöstä oli Sveitsin kansallinen lentoyhtiö, Swissair. Yhtiöllä oli yhteensä 8 Coronadoa, joita käytettiin 60- ja 70-luvuilla Etelä-Amerikan ja Länsi-Afrikan reiteillä. Sveitsin liikennemuseossa, Luzernissa on esillä Swissairin Coronado rekisteritunnukseltaan HB-ICC.

Päätin tehdä Coronadon Swissairin väreissä, koska ne ovat erittäin tyylikkään näköiset. Siirtokuvat tilasin F-RSIN:iltä ja rakennussarjan Authentic Airlinersilta. Resiinisarjan kokoamisessa ei ollut ongelmia ja laskutelineet sekä pikkuosat olivat erittäin yksityiskohtaiset. Koneen valkoisen yläosan maalasin Tamiyan Fine Surface Primerilla, jonka lopuksi lakkasin Tamiyan kiiltävällä sprayllä,TS-13. Metallinväriset alueet ruiskutin Tamiyan mustalla TS-14, joka päälle ruiskutin Vallejon Metal Color-alumiiniväriä. Lopuksi lakkasin koneen yläosan Humbrolin kiiltävällä akryylilakalla.

Kommentit

Huippua taas teikäläiseltä.
Eipä uskoisi tuohon skaalaan tuollaista työtä.
Tally-ho 15.8.2020 21:53 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista ja tähdistä Timo!
Hieno liikennekonemalli jälleen. Lisäys- tai parannusehdotuksia ei juuri jää, ehkä sävyvaihtelua alumiinipintoihin, mutta suht yksisävyiseltä näyttää koneen runko referenssikuvassakin. "Kuchemannin porkkanat" siivissä ovat kyllä sangen epätavallinen näky.
Tally-ho 16.8.2020 20:27 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
ehkä sävyvaihtelua alumiinipintoihin
Terve ja kiitos positiivisista kommenteistasi. Olet oikeassa niiden erisävyisten paneeleiden suhteen. Itsellekin se tuli mieleen, mutta tällä kertaa jäi tekemättä. Ensi kerralla käytän eri sävyjä.