Pienoismallit.net

Yakovlev Yak-1b

GC3 Normandie, Albert Durand, Khatenki, kesä 1943

Yak-1b on yksi kuuluisimmista toisen maailmansodan hävittäjäkoneista. Se oli ketterä ja nopea. Puu-seka -rakenne oli helppohoitoinen ja moottori luotettava. Tyyppi muodosti myös pohjan seuraaville Yak-tyypeille.

Kehitystyö sai alkunsa, kun Neuvostoviranomaiset olivat vakuuttuneita Yak-4 kevyestä pommikoneesta. Haluttiin saada hävittäjä, jossa on Klimov M-106 moottori. Siitä syntyi Yak-1 (siinä oli M-105 moottori). Syksyllä1942 ilmestyi Yak-1b, jossa oli nyt moottorina Klimov M-105P. Takarunkoa oli laskettu ja kuomusta tuli pisaramainen. Aseistus oli edelleen varsin kevyt: 1 x 20mm ShVAK ja 1 x 12,7mm UBS. Kokeneet neuvostopilotit tykkäsivät tällaisesta kevyestä ja ketterästä koneesta. Tyypin menestyspäivät olivat Stalingradin ja Kurskin taisteluiden aikaan. Sanotaan, että se oli tasavahva Bf-109F:n kanssa. Koneyksilö kuvaa Normandie-Niemen yksikön konetta pilottina Albert Durand.

Arma Hobbyn Expert mallisarjaa on kehuttu netissä pilvin pimein ja kyllä, tämä on kokonaisuutena erinomainen mallisarja. Rakensin tämän antennilankoja lukuun ottamatta suoraan laatikosta. Sarjassa on kaikki mitä tarvitsee ohjaamon fotoetsejä ja maskeja myöten. Ei tämä kuitenkaan ihan ravistamalla kasaan mennyt. Parissa kohdin tarvitsi vähän kittiä. Laskutelineiden asennus ei onnistunut ihan kuin lego-palikoilla. Potkuriosa ei sopinut spinneriin, vaan spinnerin sisäpuolelta piti poistaa reilusti muovia, ennekuin potkuri istui tarpeeksi syvälle. Kuomu on kirkas ja siirtokuvat ensiluokkaisia. Kaikki maalaus ja lakkaustyöt siveltimillä.
Kiva oli vaihteeksi tehdä tällainen malli.

Kommentit

Matti M 9.8.2020 14:18 Vastaa lainauksella
Onpas tosiaan hyvä pintadetaljointi 1/72 skaalaan, ja hienon mallin olet saaanut tehtyä, värisävyt hyvin kohdallaan, siveltimien käytöstä plussaa myös, itse en rohkene yrittää isoja pintoja maalata muuten kuin ruiskulla joten arvostan niitä mallareita jotka käyttävät sivellintä koko mallin maalaamiseen ja saavat aikaan siistiä jälkeä.
Kiitos Matti!

Raimo Leino on ollut minulle suuri innoittaja sivellintyöskentelyyn.
Olli J. 9.8.2020 19:21 Vastaa lainauksella
Hieno Yak-1! Maalipinta on onnistunut todella hyvin! Kaiken kaikkiaan tasapainoinen kokonaisuus.
Siistin näköinen. Itsellä myös jatkuvana kehityskohteena pensselinkäytön parantaminen.
Kiitokset Olli ja Jere!