Pienoismallit.net

Monroe Industrial District

H0-mittakaavainen dioraama

Tein vuoden 2020 pienoisrautatiepäiviä varten pienen 120 cm * 60 cm dioraaman "Monroe Industrial District". Pienoisrautatiepäiviä ei tietenkään järjestetty, mutta dioraamaa on ollut hauska kuvata ulkona ja eiköhän tulevaisuudessa vielä järjestetä tapaamisia! Dioraaman teemana on Great Northernin teollisuusraiteet Monroen kaupungin länsipuolella Washingtonin osavaltiossa vuosina 1947-1953. Rautatieyhtiö ja aikakausi ovat samat kuin varsinaisella pienoisrautatielläni, joten mm. kaluston kierrättäminen on helppoa. Dioraama on luonnollisesti toimiva ja siihen voi liittää siirrettävän säilytysraiteen operointia varten. Kuvan kaltaisen paikallistavarajunan vaihtotyöt dioraaman raiteistolla vaativat helposti 30-45 minuuttia!

Kommentit

Dioraamassa on seuraavat teollisuuslaitokset ja rakennukset:
- Snohomish Co-Op:n viljasiilo (Walthers), rakennettuna ohjeiden mukaisena, mutta maalattu, kyltitetty ja säistetty teemaan sopivaksi.
- Stewart Lumber & Hardwaren puutavaraliike (Atlas). Varsinainen puutavaraliikkeen rakennus on tehty 3½ rakennussarjasta ja sekä rakennuksen pituutta että korkeutta on jatkettu. Jäljellejääneistä osista sain tehtyä pienen vajan. Puutavaraliikkeen toimistona on Atlaksen rakennussarjan mukana tuleva pieni vaja. Rakennukset on maalattu, kyltitetty ja säistetty teemaan sopiviksi
- C. H. Fryen kaalipakkaamo (Walthers). Rakennuksen lähtökohtana toimi Walthersin puinen viljasiilo, mutta sitä on hyödynnetty lähinnä rakennuselementteinä, rakennus on täysin omaa suunnittelua. Rakennus on maalattu, kyltitetty ja säistetty teemaan sopivaksi.
Dioraamalla käytettävä rautatiekalusto on osa varsinaisen pienoisrautatieni kalustoa:
- Great Northern SW1 #75 -dieselvaihtoveturi (Walthers)
- GN F-8 Consolidation #1142 -höyryveturi (Broadway Limited)
- GN C-14 American #124 -höyryveturi (Bachmann)
- 2 * 50' lanterniinikattoista henkilövaunua
- 6 * 40' tavaravaunua (umpivaunuja, avovaunu ja jäähdytysvaunu)
- caboose eli konduktöörinvaunu.
Kalusto on säistetty mm. väripigmenteillä. Tavaravaunujen pituus on vetoraiteiden lyhyyden takia rajattu 40 jalkaan.
Dioraaman taustakuva on Skagit -joen laaksosta Washingtonin osavaltiosta. Kävin siellä marraskuussa 2019 ja otin kuvia vanhalta Skagit River Railwayn reitiltä. Rakentaessani dioraamaa tarvitsin luonnollisesti taustakuvat ja päädyin tähän marraskuun kuvaan, vaikka kuva ei ole esikuvan Monroesta. Sinällään maisema on hyvin tyypillistä Washingtonin maisemaa ja sopii myös tähän dioraamaan. Valokuvaaja Juha Vääräkangas Pornaisista valmisti raakakuvistani toimivat taustat. Toisessa tämän kuvasarjan kuvassa erottuu vähän asuinalueemme taloja, mutta ne ovat kohtullisen uskottavannäköiset 1940-luvun Yhdysvaltoihin.
Nätiltä näyttää! Kaipaisin ainostaan jonkinmoista kokonaiskuvaa, jotta osaisi paremmin hahmottaa mitä kaikkea olet dioraamaan saanut mahtumaan. Upea kokonaisuus vaikuttaa kuitenkin olevan! :)