Pienoismallit.net

"Hűgeltal"

Pieni rataprojekti

Tämä 142x92cm maisema kuvaa fiktiivistä Hűgeltalin, eli Mäkilaakson kaupunkia, joka sijainnee jossain Saksan ja Puolan kolkilla, ainakin junakalustosta päätellen :) Kyseessä on kerrostalo-miljööseen mahtuva pikkurata, jonka halusin toteuttaa ns. perinteisen, eli analogisen H0-koon muottiin. Tuo erikoinen koko johtuu siitä, että teoriassa radan saa nostettua pystyyn eteisen kaappiin, mikäli tulee tarvetta lisätilalle.

Aloitin heinäkuussa 2019 junarata-projektin, joka valmistui näin kesäkuuksi 2020. Olen n. 20 vuoden ajan maalannut figuja ja kun se homma alkoi maistua puulta, niin päätin kokeilla vähän enemmän rakentelua vaativaa projektia ja lopulta päädyin sitten pienten sähkötöiden, kuten kolvaamisen innoittamana rata-projektiin. Olen siinä mielessä vähän hassu radan kasaaja, että veturit tai edes pienoisjunat ei ollut tässä se ykkösjuttu vaan monipuolinen rakentelu mitä tiesin projektin vaativan. Ja en ole sen suhteen saanut pettyä, eli uusia työkaluja, materiaaleja ja osaamista kertyi kyl paljon projektin aikana. Lopulta jouduin myös maalaushommiin, mutta se oli kuitenkin erilaista kun sai käyttää paljon isompia pensseleitä kuin mihin oli alunperin tottunut. Lopulta sitä tuli n. sata H0-koon figuakin maalailtua, mutta sopivan pienissä erissä kuitenkin.

Mitä projekti sitten vaati? Kaiken kaikkiaan n. 800 tuntia työtä ja rapeat 2500e rahaa myös. Jaan tämän kun harva kehtaa sitä kysyä ja moni kuitenkin sitäkin miettii. Ja ei, kaikki materiaali ei päätynyt valmiiseen tekeleeseen, vaan kyl sitä varmaan toisenkin radan vielä ylijäämästä kasaisi, jos vielä sattuu innostamaan joskus uusi erä :)

Pikon starter-junaboxi oli alussa, sitten tuli muutama vaihde lisää ja taipuisaa kiskoa, sekä pari boxia Pikon rakennus-settejä, ja koulu-pytinki, joka muovautui tehtaaksi. Nochin figuja on valtaosa, joskin osa figuista tulee Fallerilta, samoin valtaosa rakennusten sisällä olevista huonekaluista. Jokainen talo on tosiaan sisustettu logiikalla että ikkunoistakin voi jotain huomata, jos tarkkaan katsoo. Maisemavärkit on pääosin Nochin tuotteilla laadittu, joskin sirotteita on käytetty myös Woodland scenicsin valikoimista. Talojen sävyt sekoitin itse, joskin alkuperäistä muovin väritystä mukaillen, kun pidin niitä sopivan realistisina.

Radan hallintalaitteet ja mekaaniset vaihteet, sekä pistoraiteiden katkaisijat on piilotettu radan etuosassa olevien kahden kukkulan sisään. Näin junan saa kulkemaan asteen luonnollisemmassa maisemassa ja tarvittaessa saa sitten hallintalaitteetkin esiin, jos haluaa ns. tosissaan junia alkaa ajamaan.

Rakennusteknisesti mielenkiintoista on mahdollisesti korkkilevystä tehty asfaltti, samoin kuin oma tyylini hyödyntää nurmikkomattoa ja tuunata siitä vähän elävämpää. Sanoisin myös, että villi nurmikko on lisätty erilailla kuin yleensä, eli käytin pölynimuria perinteisten ruohotus-välineiden sijaan. Jos jokin juttu tai kohta mietityttää, niin jaan mielelläni kokemuksiani. Kuvissa yritän jakaa myös rakennuskokemuksiani, eli suosittelen selaamaan ne läpi! :)

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!