Pienoismallit.net

BMD-1

Sota Ukrainassa

Wikibedia:
BMD-sarja on neuvostoliittolaisten rynnäkköpanssarivaunujen sarja, joka on modifioitu BMP-1- ja BMP-2-vaunuista siten, että niistä on tehty ilmakuljetteisia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että niitä on helpompi kuljettaa ilmateitse, kuin edeltäjiänsä. BMP-sarjan ominaisuuksia on karsittu näissä huomattavasti ja tämä näkyy BMD-vaunujen sekä massassa että aseistuksessa. BMD-sarjaan kuuluu kolme perusmallia, jotka ovat BMD-1, BMD-2 ja BMD-3. Nimestään huolimatta BMD-3 muistuttaa ominaisuuksiltaan enemmän BMP-2:sta kuin BMP-3:sta. Suurin ero BMD-sarjan vaunujen välillä on näiden aseistus, joka on BMD-1:ssä 73 mm psv-kanuuna ja BMD-3:ssa 30 mm automaattikanuuna. Myös pst-ohjuksen laukaisin on modernisoitu aina version mukaan.

Kyseinen malli esittää Ukrainan armeijan vaunua siellä jossakin…Taisteluita on käyty ja käsittääkseni käydään edelleen vaikkakin kyseinen kriisi on kadonnut uutisista melko tehokkaasti muiden kriisien tieltä. Ken aiheesta enemmän tietää niin ainakin itseäni aihe kovasti kiinnostaisi.

Malli on rakennettu eastern expressin sarjasta joka meni mielestäni yllättävän mukavasti kasaan irtoteloja myöten… Niitä vaan taisi olla pala tai pari liian vähän tai sitten itse niitä hukkasin mutta telat menivät juuri ja juuri kasaan. Mallilla ei ole suoranaista esikuvaa vaan vaikutteita otettu kuvista mitä aiheeseen liittyen löysin.
Vaunun tornissa olevan tekstin pitäisi tarkoittaa "PETOA" mikäli googlen kääntäjään on luottamista:) Malliin lisätty laatikon ulkopuolelta (tavallaan ei edes ole ulkopuolellta kun on jämä valurangoista tehty) sivu panssarit jotka kuvaavat joukkojen evakuoimaa metalliaitaa josta muokattu suojat sinkoja vastaan saksalaisten ww2 vaunujen suojalevyjen ja neuvostoliittolaisten hetekoiden hengessä. Vaunun päällä oleva hemmo on muokattu zvezdan KRKK ampuja ja muut jutut miljoona laatikosta löytyneitä jämiä.
Mielelläni kuulisin palautetta:)

Kommentit

Kunnianhimoinen projekti mielenkiintoisesta vaunusta lisäpanssareineen, maalauskuvioineen, figuureineen ja tienpätkineen. Eastern Expressin malleja en itse tunne, mutta siistiä jälkeä näytät saaneen aikaiseksi. Yksityiskohdista on vähän vaikea sanoa näistä kuvista, mutta asetelma on mukava ja onnistunut.

Värisävyt tai kuvat ovat silmääni vähän tummia, mutta tässä edelleen kuolonuhreja vaativassa konfliktissa on nähty jos kuinka maalattuja vaunuja kaikilla osapuolilla. Ukrainan lipun värit ovat erittäin hyvin kohdallaan. Jos jostain huomauttaisin, neuvostoliittolainen antenni on sen verran paksu pötkö, ettei se taivu noin rennosti. Elleivät ole vaihtaneet uudempiin.

Konfliktista löytyy tietoa, disinformaatiota ja misinformaatiota vaikka miten paljon, mutta panssarein siellä ei ole otettu yhteen vähään aikaan. Takalinjassa niitä kuitenkin on, ja ukkojen tunnelmat varmaan hyvinkin tuollaiset!

En ikävä kllä ole ihan varma, onko tuo "peto" mennyt oikein - perusmuoto taitaa olla звiр, ja звiра olisi genetiivi (pedon). Eli vaatisi jonkun määreen. Tämähän menee ihan painetuissakin neuvostosloganeissa joskus pieleen: vaunun kyljessä ei voi lukea "Сталина" (Stalinin), vaan esimerkiksi "За Сталина" - Stalinin puolesta. Loppu-a:n peittämisellä tuo hoituisi, mutta älä korjaa vielä, en ole ukrainantaitaja! Joku muu saattaa osata paremmin.
Se vielä, että BMP- ja BMD-vaunuissa ei yhteistä ole kuin torni. Mutta se ei tietenkään malliin vaikuta millään lailla!
Pauli T 19.6.2020 20:00 Vastaa lainauksella
Kiitos Jaakko kommenteista😊ihmettelin itsekin tuota wikibedian tarjoamaa historia pläjäystä.. Tuntui jotenkin oudolta mutta julkaisin ilman parempaa tietoa. Onneksi tietäjiä paikalla! Eastern express oli itselle entuudestaan tuttu siksi tämä malli maannut varastossa vuosia… Jotain hyvää tässä korona ajassa että pakko tehdä näitä ei niin hyviä sarjoja valmiiksi kun ei ole varaa muuhun😂tämä sarja oli tosin eastern expressiksi yllättävän hyvä.