Pienoismallit.net

Somua S35

Ranskalainen ratsuväen tankki

Pitkästä aikaa maakalustoakin. Taidan olla enemmän kyllä henkisesti lentokonemallari, koska huomaan, että motivaatiojänne on niissä huomattavasti pidempi… Toisaalta, kun tekee mieli liimata muovipalasia toisiinsa ilman flown katkaisevaa maalaussessiota, on maakalustomallit paikallaan. Olen myös huomannut, että mielenkiinto eri aihepiirejä kohtaan menee usein myös sykleissä.

Tämän Tamiyan Somuan rakennusprojekti alkoi aika lailla tarkalleen vuosi sitten. Malli oli maalattuna ja 95 % viimeisteltynä laatikossa monta kuukautta, mutta inspiraatiota viimeistelyyn täytyi odotella aina viime päiviin saakka. Olen tyytyväinen, että sain mallin vihdoin valmiiksi. Ja kesken viimeistelytyön tuli inspiraatio aloittaa myös uusi maakalustomalli. Näin nämä hommat näköjään etenee.

Somua S35:n tuotanto aloitettiin Ranskassa vuonna 1936. Wikipedian mukaan vaunulla oli painoa 19,5 tonnia, moottorina Somuan V-8 (190 hv) ja huippunopeus oli hieman yli 40 km/h. Panssarointi oli paksuimmillaan 47-48 mm rungon etuosassa. Aseistuksena oli 47 mm tykki ja 7,5 mm kk, jotka molemmat sijaitsivat tornissa. Miehistöä oli kolme: ajaja, radisti ja komentaja, joka toimi myös ampujana, kuten ranskalaisvaunuissa oli tavallista. Torniin kuljettiin takana olevasta luukusta ja komentajalla oli käytössään hyvin epäkäytännöllinen, joskin pyörivä umpinainen kupola, jolla oli tarkoitus tarkkailla ympäristöä. Saksalaiset saivat Somua -vaunuja runsaasti sotasaaliksi ja korvasivat kupolan nopeasti luukullisella versiolla. Tankki itsessään oli 1930-40-lukujen vaihteessa hyvinkin kilpailukykyinen ja joidenkin lähteiden mukaan parempi kuin saksalaisten silloiset versiot. Ongelmana oli kuitenkin ranskalaisvaunuissa radioiden puute ja rehellisesti sanottuna myös miehistön (koulutuksen) laatu verrattuna saksalaisvastineisiin. Herää kysymys, että jos radioita ei ollut (vastaanottimet nyt varmasti), istuiko radisti umpinaisessa "toosassaan" vain periaatteen vuoksi?:D

Kyseinen mallisarja ilmestyi vuonna 2015 ja erittäin laadukas ja nautinnollinen rakentelukokemus (nykyisissä Tamiyan malleissa on sentään jotain rakennettavaakin). Malli on tehty suoraan laatikosta ja esittää 18:nnen rakuunarykmentin vaunua nro 56. Naamiomaalaukseen ruiskin ohjeiden antamia Tamiyan värejä peruspohjana, jota sitten hienovaraisesti moduloin vaaleammilla sävyillä. Tornin musta raita on maalattu siveltimellä Revellin Aqua Color 09 Anthrazit -maalilla. Samaa maalia käytettiin myös pakoputkien pohjavärinä, jonka päälle sudittiin (tai oikeastaan töpöteltiin) ohuita kerroksia neljää eri Vallejon akryyli -ruostesävyä. Säistämisessä käytin Vallejon ja Migin kuratuotteita ja pigmenttejä sekä Abteilungin öljyvärejä ja Humbrolin emalimaaleja.

Kommentit

Lyhyesti:

Hieno ranskis!
Matti M 7.6.2020 13:19 Vastaa lainauksella
Hyvän näköinen malli, ei liikaa kulumisen jälkiä, juuri sopivasti, likaaminen/pölytys onnistunut myös nappiin.
Olli J. 7.6.2020 17:51 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika ja Matti!