Pienoismallit.net

8.8cm Waffenträger PaK 43

Huhtikuussa 1944 Wa Prüf 4 pyysi Kruppia ottamaan osaa Ardeltwerken tehtaalla Eberswaldessa tapahtuvaan Waffenträger-suunnitteluun ja aiemmin Ardeltin kanssa yhteistyössä ollut Rheinmetal pudotettiin pois pelistä. Vuoden -44 aikana valmistui prototyyppiä ja 100 kpl:een tuotantoerän valmistuksen oli määrä alkaa elokuussa -44. Lukuisista, tuohon aikaan hyvinkin tyypillisistä, viivytyksistä johtuen vaunuja valmistui ainoastaan 7 kpl ennen kuin Eberswalde ja Ardelwerken tehdas tuli Neuvostoliiton valtaamaksi.
Vaunun runko ja tornin oli Ardeltin käsialaa ja telakoneistona käytettiin Panzer 38T:n teloja sekä telapyöriä. Telapyörät tosin olivat Panzer 38T:stä poiketen täysin metalliset.
Moottorina oli Maybach HL 42, joka antoi 11,5t painaneelle vaunulle n. 25 km/h nopeuden. Panssarointi oli hyvin ohut, rungossa 5-20mm ja tornissa 5mm.
Aseistuksena oli 8.8cm PaK 43 L/71 täydet 360 astetta pyörivässä tornissa. Yläkoro oli 40 astetta ammuttaessa eteen tai sivuille.
Valmistuneiden 7 vaunun taisteluhistoriasta ei juurikaan ole tietoja. 16 helmikuuta 1945 Heeresgruppe Weichselilta tuli ilmoitus, että valmistuneista muodostetaan Panzerjäger Alarmkompanie Eberswalde puolustamaan Ebeswalden aluetta ja komppaniaa johtaa Oberleutnant Ardelt.
Ainakin yksi vaunuista päätyi Berliinin taisteluihin ja on kuvattu kadulle hylättynä sekä juna-asemalla odottamassa matkaa silloiseen Neuvostoliittoon. Kyseinen vaunu on tiettävästi Kubinkan museossa oleva yksilö.
Myös toisesta hylätystä vaunusta on olemassa kuva ja nuo kolme kuvaa ovat ainoat kuvat taisteluihin osallistuneista vaunuista, mitä allekirjoittaneelle on tullut vastaan.

Itse malli on Trumpeterin valmistama ja rakennettu suoraan laatikosta, ainoastaan Master Clubin Pnazer 38T_n metallitelat on lisätty. Mallissa on jonkin verran puutteita, lähinnä osien sijainnissa, johtuen luultavasti osittain siitä, että referenssit ovat hyvin vähäiset. Muutama puute jäi itseltä korjaamatta, kun löysin uusia tietoja netin syövereistä vasta sen jälkeen kun olin jo kyseiset kohdat saanut valmiiksi. Huonoa suunnittelua / toteutusta on puolestaan se, että rungon yläosa on 2 mm alaosaa lyhyempi ja vaati hieman viilailua, että yläviistopanssarin lisälevyn saa kunnolla paikoilleen.
Lokasuojat ja torni oli mahdollista tehdä etsiosista, mutta katsoin parhaaksi edetä muoviversioilla tällä taitotasolla ja se oli ihan oikea päätös. Työtä oli muutenkin riittävästi.
Maalasin vaunun yksiväriseksi vaikka kuvissa olevat vaunut olivat kolmivärisessä kuvioinnissa. Yksinkertainen syy on, että en osaa vielä maalata omaa silmää mielyttävää pehmeärajaista kuviointia. Ehkä joskus tulevaisuudessa sitten.
Päätin myös ensimmäistä kertaa kokeilla alustantekoa. Omasta mielestä kohtalaisesti siinä onnistuen

Malli on maalattu Ammon ja Tamiyan väreillä, säistetty pääsiassa Ammon Oilbrushereilla ja litkuilla. Alusta on Tamiyan Pavement sheet, jota on käsitelty pigmenteillä, öljyillä ja GSW:n tiilillä.

Kommentit

Hyvän näköinen malli, alustakin hyvin toimiva ratkaisu - tuo eloa! Kiitos kun olit laittanut mallista enempi tietoa, tässä samalla oppii näistä harvinaisemmista vekottimista lisää. Oliko tuo maalattu ruiskulla vai siveltimellä?
Mika Hyppönen kirjoitti:
Hyvän näköinen malli, alustakin hyvin toimiva ratkaisu - tuo eloa! Kiitos kun olit laittanut mallista enempi tietoa, tässä samalla oppii näistä harvinaisemmista vekottimista lisää. Oliko tuo maalattu ruiskulla vai siveltimellä?
Kiitos kommenteista. Ruiskulla tuli tuo maalailtua.
Matti M 1.6.2020 16:47 Vastaa lainauksella
Hyvän näköinen malli, vähän sotatoimia nähneeksi sopivasti kulumia ja muita käytön jälkiä, simppeli ja toimiva alusta myös.
Luulin että tämä tyyppi jäi suunnitteluasteelle mutta kuten kerroit muutama saatiin valmiiksi ja vielä ehtivät sotimaankin.
Mukava nähdä että ryhmiksen malleja alkaa valmistua, vallankin kun itsellä hommat jumittaa pahemman kerran. Mutta hienoa jälkeä ja hyvä valintahan tämä oli muutenkin.