Pienoismallit.net

Boeing F/A-18E Super Hornet

NJ-100

F/A-18 E/F Super Hornet lensi ensilentonsa vuonna 1995 ja operatiiviseen käyttöön Yhdysvaltojen Laivasto otti sen vuonna 1999, sekä Merijalkaväki vuonna 2001. Juuri muualla koneita ei käytössä olekaan, Australian 24:n koneen lisäksi ainoastaan Kuwait on hankintapäätöksen tehnyt 28:n koneen hankinnasta. Kanada ja nyt viimeisempänä Saksa ovat myös olleet kallistumassa tähän vaihtoehtoon. Kone pohjautuu pitkälti aiempaan F/A-18 C/D Hornettiin ollen kooltaan hieman suurempi, varustettu tehokkaimmilla moottoreilla pystyen suurempaan asekuormaan ja omaavan pidemmän toimintamatkan. Valmistajan ilmoituksen mukaan on kuitenkin 80-90 prosenttisesti sama kone kuin edeltäjänsäkin. Vanhempi Hornet päihittää isoveljensä kuitenkin yhdessä asiassa, se on ketterämpi.

Suomen HX-kandinaattina Super Hornet on myös. Näistä kandinaateista Super Hornet on kookkain, niin mitoiltaan kuin tyhjäpainoltaankin, lentoonlähtöpainossa F-35 päihittää Super Hornetin. Super Hornet on koneista myös vanhin, liekö liiankin vanha? Konetta on valmistettu n. 700 kpl ja sillä on lennetty enemmän kuin muilla kandinaateilla yhteensä, yli 2 milj. tuntia. Kone on ollut käytössä myös sotatoimissa ympäri maailman koko 2000 luvun.

Tämä Revellin sarja oli vanhahkoa tuotantoa, mallisarja vuodelta 2005 ja tämä uudelleen paketointi vuodelta 2007, selvästi heikompi sopivuudeltaan kuin Revellin uudemmat. Kittaus ja hiontapuuhilta ei tämän suhteen siis vältytty. Ei tämä kuitenkaan täysin luokaton sarja ollut, kyllä siitä ihan esikuvanmukaisen koneen sai aikaiseksi ja se mikä sarjassa oli hyvää niin erilaisten osien kiinnitystapa miellytti ja osat tulivat tukevasti paikoilleen. Esimerkiksi osa telineluukuista oli tehty niin että kuilun sivu oli luukussa kiinni, helpotti asennusta huomattavasti ja luukut tulivat oikeaan asentoon. Se mikä sarjassa oli huonoa, niin siipisolakoiden ja siivekkeiden asentoa olisi mielellään muuttanut, nyt se ei ollut mahdollista kun siipi oli valettu yhtenäiseksi siivekkeiden osalta. Horneteissa ja monissa muissakin koneissa solakot kun toimivat automaattisesti nopeuden mukaan, niinpä maassa ollessaankin usein lerpattavat ala-asennossa. Paneelien rajat ja erilaiset luukut olivat myös uriltaan todella hentoiset, joten säistäminenkin jäi aika vaatimattomaksi.

Ei tämä Super Hornet täysin vastaa Suomen HX-kandinaattia koska malli on tehty jo vuonna 2005. Suomellehan tarjotaan niin sanottua Advanced versiota jota nykyään kutsutaan Block III versioksi. Siinä suurimpana ulkoisena erona nykyiseen on rungon myötäiset lisäpolttoainesäiliöt siiven ja rungon tyvessä siiven yläpuolella. Yhdysvaltojen nykyiset Super Hornetit tullaan myös päivittämään myös tähän Block III konfiguraatioon, muutostyöt ovat tänä vuonna alkaneet. Tällaista mallisarjaa ei vielä ole näin ollen olemassakaan kun suhteellisen uudesta asiasta on kyse.

Sarjassa oli siirtokuvat peräti yhdelle koneelle, eli sarjanumeroltaan 165538, VFA-122 Flying Eagles laivue, NAS Lemooren laivaston lentotukikohta, California, koneyksilönä NJ-100. Koneen tekstit, kansallisuustunnukset ja muut merkinnät olivat ns. vanhaa mallia, eikä nykystandardin mukaan himmennettyjä. Toki, kyllä Suomessakin tämän tyylin Super Hornetteja on vieraillut useaan otteeseen 2010 luvulla ja monet vielä värikkäämpinäkin. Siirtokuvien laatu ei kovin kummoinen ollut, melko paksuja ja liima tosi vahvaa joten pitkään sai niitä liuotella.

Alapuolen varustuksena 480 gallonan lisäpolttoainesäiliö, maalinosoituspodi, Sidewinder AIM-9X ja AMRAAM AIM-120 ohjukset, sekä laserohjatut GBU-12 pommit.

Maalaus Akanin FS36320 ja FS36375 sävyihin, lakkaukset ja säistämiset Vallejon, LifeColorin ja Migin tuotteilla.

Saman laivueen kone, tässä tosin kaksipaikkainen F versio: www.jetphotos.com/photo/6449694

Kommentit

Sieltähän tulee koneita kuin tehtaalta.
A Lappalainen jo odottelikin tätä edellisen mallisi - onnea siitä - kommenteissa.
Pintadetaljointi on näköjään urien kohdalta erilainen, mutta nykyisiin hävittäjiin varmaan kohdallaan. Ehkä niitä olisi voinut silti korostaa hieman voimakkaammin.

Upeasti rakennettu ja siistiä jälkeä kaikin puolin.
Kiva on myös tuo vertailukuva, niin näkee hieman kokoeroa, kun muutenhan nämä ovat livenä -ja jos näkis taivaalla aika samankokoisia silmään.
Onko toinen viikon malli peräkkäin??
Harmaita koneita pukkaa ja hyvä niin! Työn jälki on taas hyvää ja säistäminen sekä hallittua että hillittyä. Täysi aselasti myös aina lisää leko-mallien ja erityisesti tällaisten isojen koneiden näyttäyvyyttä. Omaan makuun sopii tuo paneelilinjojen pidättyväisempi ja realistisempi korostaminen. Ne eivät oikeissa koneissa kuitenkaan koskaan varsinaisesti hyppää silmille.
Kiva kun odotuksiin vastataan;). Pitkälti samaa mieltä, kaikin puolin hyvin tehty malli. Kaapissa olisi heräteostona hankittu pienemmän skaalan Super Hornet. Joskus se pitää ottaa työn alle ja ihan ajatuksen kanssa, koska rima on nyt asetettu varsin korkealle.
Kiitos paljon kommenteista Timo, Kalle ja Antti.

Eipä näitä koneita ihan oikeasti tällä tahdilla valmistu vaan ensimmäinen aloitettu jo Tammikuussa, ajoitin vain näiden HX-koneiden julkaisun samalle tahdille kuten olivat Pirkkalassa näytillä. Mukavasti näitä moderneja hävittäjiä on tälle foorumille alkanut ilmestyä ilman minuakin ja hyvä niin…hieman vaihtelua tuohon vanhempaan kalustoon joita paljon on esillä jo ollutkin. Tuossa säistämis asiassa olen ainakin pyrkinyt sellaiseen lopputulokseen miltä esikuvatkin ovat valokuvissa näyttäneet, joskus jopa onnistuen ;-).