Pienoismallit.net

Heinkel He 111 H-6

KG26 "Löwengeschwader"

Kevätterveiset!
Tässä on mallarilla jonkinlainen pommarivaihe menossa. Ostin kyseisen sarjan tarkoituksena tehdä siitä osasto Kuhlmeyn matkakone, mutta tällä sivustolla on aiheesta jo runsaasti todella laadukkaita esityksiä, niin ajattelin tehdä jonkin muun yksilön. Sarjan mukana tulleet koneyksilövaihtoehdot eivät oikein puhutelleet, niin tilasin sarjaa varten Xtradecalin siirtokuva-arkin, jossa on siirtokuvat kymmenelle eri H-sarjan Heinkelille. Päädyin lopulta 2./KG 26 Feldwebel Otto Beaun kipparoimaan H-6 yksilöön, joka operoi liittoutuneiden laivasaattueita vastaan Norjan Bardufossista vuonna 1941. Halusin pitkästä aikaa tehdä "perinteisen" saksalaiskaavion. Maaleina käytin Mr.Hobby Aqueous ja AK:n Real Colors RLM-maaleja. Säistämiseen, sävytykseen ja pakokaasuvanojen tekemiseen käytin Abteilungin öljymaaleja ja muilta osin tällä kertaa varastosta löytyviä vanhoja Revellin ja Humbrolin emalimaaleja ohennettuna Tamiyan A-20 enamel thinnerillä. Lakkoina käytin ennen siirtokuvia Tamiyan X-22 clear, siirtokuvien päälle ennen litkutusta ja öljyvärikäsittelyä X-35 semi gloss clear ja viimeistelyyn sekoitus X-35 ja XF-86 Flat clear.

Sarja oli periaatteessa aika tyypillinen Airfix; paneeliurat vallihaudan kokoiset ja lasiosat huonosti istuvat. Normaalimallailuun kuuluvaa kittausta ym. tarvittiin siellä täällä, mutta kokonaisuudessaan ihan ok sarja. Kuitenkin aikanaan rakentamani saman valmistajan Dornier 17 oli muistikuvien mukaan laadukkaampi kokonaisuus, vaikka ilmestynyt vuotta aiemmin (2014) kuin tämän Heinkelin ensimmäinen versio. Rakenteluvaiheessa tuli tehtyä monta virhettä varsinkin lasiosien kanssa. Huonon istuvuuden takia esimerkiksi kaikki sivuikkunat täytyi hioa matalammaksi ja kiillottaa uudelleen. Nokan lasiosat menivät alun perin suht hyvin kasaan, mutta tarvitsivat paikka paikoin järeämpiä aineita, joka taas paljastui maskiteippien poistamisen jälkeen huurtumisena, jonka sai hioa ja kiillotta jälleen uudelleen. Nokan lasiosat on muistaakseni liimattu kolmeen otteeseen ja ne ovat edelleenkin kaukana täydellisestä. Malli on rakennettu suoraan laatikosta lukuun ottamatta Eduardin saksalaispommareille tarkoitutettua istuinvyösettiä. Taka-ampujan vyöt on toteutettu maskiteipistä. Jälkikäteen ajatellen torjunta-aseistukseen olisi kyllä voinut käyttää esim. Eduardin Mg-15 resiiniversioita tähtäimineen. Niissä tuppaa usein olemaan niin, että muutama boksi pyssyjä (á 2 kpl) maksaa saman verran kuin koko sarja…

Kommentit

Kylläpä olet taas hienosti rakennetun koneen tuonut galleriaan! Vaikeapa on kuvista nähdä, että jotain hankaluutta olisi ollut - hyvin on paketti viimeistelty. Naamiokaavion värit ja maalipinnan sopiva chippailu ja muu vanhentaminen antaa hienon kokonaisvaikutelman, sekä ylä- että alapintojen suhteen. Torpedoissa mukava metallinen väri, mutta oliko ne tosiaan tällaisia? En ole paljoa torpedoiden värityksiin perehtynyt, mutta mielikuvani on ollut, että nekin oli maalattu jollakin vihreällä. Ainut hiukan vaivaava piirre on tuo vahva ruutukaavamaisuus, joka varmastikin pohjautuu mainitsemiisi syviin paneeliuriin. Hieno malli!
Viikon mallin aineksia! Menisi ihan 1/48 mittakaavan mallista. Kokonaisuus maalauksineen näyttää hyvältä enkä keksi juuri mitään moitittavaa. En pysty kuvista näkemään että kuomun kanssa olisi ollut ongelmia, hyvin olet onnistunut ongelmakohdat korjaamaan. Työn voitto materiasta!
Olli J. 13.5.2020 21:26 Vastaa lainauksella
Kiitos Juha! Airfixin maalausohje ehdotti torpedoille maalauskaaviota Humbrolin 11 silver ja 27 Matt sea gray. Ihmettelin myös tätä asiaa, koska olin nähnyt Kriegsmarinea koskevissa kuvissa aivan erinäköisiä "ankeriaita" ja päädyin hakemaan netistä kuvia saksalaisista torpedoista. Vastaan tuli aika monelaista väritystä, myös vihreää, mutta myös tämä alumiini / harmaa yhdistelmä. Menin maalausohjeen mukaisesti ja käytin Vallejon white aluminiumia ja Tamiyan XF-83 medium sea grayta näissä. Siitä minulla ei ole tietoa oliko Kriegsmarinella ja Luftwaffella toisistaan poikkeava väritys torpedoissa ja oliko ne edes aivan samoja vehkeitä.

Todellakin "ruutukaava" korostuu näissä Airfixin malleissa. Ne syvät paneeliurat on varmaankin suunniteltu pensselimaalaajia silmällä pitäen, jolloin maalikerrokset ovat vähän paksumpia. Ei tässä Airfixin sarjassa sinänsä suurempaa vikaa ole, mutta ehkä kuitenkin lähtisin jatkossa Heinkelia ajatellen Revell/Hasegawa -linjalle.
Olli J. 13.5.2020 21:29 Vastaa lainauksella
Jari Juvonen kirjoitti:
Viikon mallin aineksia! Menisi ihan 1/48 mittakaavan mallista. Kokonaisuus maalauksineen näyttää hyvältä enkä keksi juuri mitään moitittavaa. En pysty kuvista näkemään että kuomun kanssa olisi ollut ongelmia, hyvin olet onnistunut ongelmakohdat korjaamaan. Työn voitto materiasta!
Kiitos Jari!
Hyvännäköinen Heinkel, siistiä työtä ja kuten mainittukin ei noista lasitusongelmista näissä kuvissa näy merkkiäkään, tosin hieman lähempääkin olisi kiva ollut kuvia nähdä. Kiinnostaisi muuten tietää miten selätit nuo kirkasosien huurtumiset, puhuit hiomisesta? Itselle ollut aina kauhun paikka jos noin on päässyt käymään ja aika kädetön ole itse siinä tilanteessa ollut…minun hiomiset ovat johtaneet vain entistä pahempaan katastrofiin!

Maalaus on kyllä todella hieno ja sävyt kohdillaan, aavistuksen matampi tuo lakkaus toki olisi voinut olla. Antennilangan olet jättänyt pois, tietoinen valintako?
Olli J. 14.5.2020 09:46 Vastaa lainauksella
Kiitos Markku!
Kirkasosissa hiomista tarvittiin siinä kohtaa, kun Tamiyan nesteliimaa oli päässyt maskiteipin väliin ja se oli pureutunut muoviin aika syvälle. Se näkyi aika isona huurtuneena länttinä keskellä ruutua. Käytin Flory-modelsin ja UMP:n hionta- ja kiillostustikkuja ja lopuksi vielä Tamiyan polishing compoundia. Pelkäsin, että koko lasiosa murtuu, koska se oheni huomattavasti. Ne kiillotustikut ovat kyllä käteviä. Rungon pienet sivuikkunat olivat liian paksuja ja niitä täytyi hioa paikoin noin puoli milliä matalammaksi ja kiillottaa uudelleen.

Antennilanka ei ollut tietoinen valinta. Se unohtui! Oli ilmeisesti niin kiire siirtyä seuraavaan keskeneräiseen projektiin… Täytyy laittaa lanka vielä paikoilleen.
Kaikki olennainen on jo sanottu. Komppaan kehuja.
En kyllä minäkään näe kuvista lasitussektorilla mitään ongelmia. Kiva olisi kyllä saada lähikuvaa vaikka ohjaamosektorista. Taitaa näissä uusissa Airfixeissa olla siellä ihan kohtuullisesti kamaa?

Hieno malli Airfixista.
Olli J. 14.5.2020 16:13 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika! Lisäsin pari työvaihekuvaa sisätiloista.