Pienoismallit.net

Hawker Sea Fury FB Mk.11

Tällainen vanhus tällä kertaa. Novon paketointi vuodelta 1977, alkuperäinen malli ja muotit Frogilta vuodelta 1963. Kuvien värit ovat liian kylläisiä, led-valo ja kuvausväline eivät tunnu olevan oikein väleissä.

On tullut keräiltyä näitä vanhoja sarjoja, kai ikääntymisen myötä on iskenyt jonkinlainen kaipuu menneisiin aikoihin. Tämä oli yksi malli, joka junnuna tuli kasattua. Itsellä oli Frogin paketointi vuodelta 1974, mutta sisältö tässä Novon tuotteessa on ihan sama. Pari muuta vanhaa olen jo kasannutkin, voisi kai nekin pistää joskus tänne näytille.

Kun vertaa tätä uusiin malleihin, ero yksityiskohdissa on huikea. Kuitenkin kauempaa katsottuna näyttää ihan esikuvaltaan. Osat olivat säilyneet hyvinä, ei taipumisia tai muita mutkia. Valujälki hyvää, ei vajaita osia, eikä toisaalta juurikaan valupurseita. Painaumia sen sijaan oli jonkin verran niissä kohdin, missä vastapuolella oli tappi tai muu paksumpi kohta. Osat myös sopivat yhteen suht hyvin. Aika pienellä säätämisellä ja kittaamisella selvisi kaiken kaikkiaan. Jaa, pitihän toisen laskutelineen luukku tehdä uusiksi, se oli vioittunut.

Ohjaamon kuomun kanssa oli tekemistä. Sitä ei millään meinannut saada asettumaan kohdalleen. Eikä oikein saanutkaan, jälki ei kestä kovin läheistä katsomista.

Siirtokuvat piirsin suosiolla uusiksi, en edes yrittänyt kokeilla alkuperäisiä. Ne eivät läheltä katsottuina muutenkaan olleet ihan parasta A-ryhmää jäljeltään.

Tähän olisi kuulunut takarunkoon ja siipiin ohjeen mukaan mustavalkoiset raidat, mutta ne jouduin jättämään pois. Kiinnitin siipisäiliöt ja ripustimet paikoilleen ja vasta sen jälkeen tajusin, että olisi kannattanut maalata raidat ensin. Meni niin ahtaaksi ja vaikeaksi, että päätin suosiolla jättää ne pois. Muutoin tämä on jokseenkin suoraan laatikosta kasattu ilman sen kummempia säätämisiä. Toki haeskelin kuvia aikalaiskoneista, mutta ei näin vanhaa kannattanut ruveta sen kummemmin säätämään. Uudempia ja yksityiskohtaisempia sarjoja saa kaupasta.

Vedin pintaan kirkaslakan, se mielestäni jotenkin tuntuu sopivan näihin lapsuusajan malleihin. Vanha vainoojani lakka yllätti, tällä kertaa kirkas pysyi kirkkaana eikä samentunut.

Nämä vanhat sarjat ovat itse asiassa aika mukavia kasattavia. Ei tarvitse turhaan stressata yksityiskohtien ja esikuvanmukaisuuden kanssa, ja kuitenkin lopputulos muistuttaa esikuvaansa. Juuri tutkielmansa asiantuntijuudesta ja esikuvanmukaisuudesta julki laittanut Marko varmaan joutuu ottamaan lisähappea, kun katsoo tätä ja lukee perustelujani :)

Kommentit

Taaskin erinomainen todiste, että noista Wanhoistakin malleista saa taidolla näyttäviä malleja. Ymmärrän erittäin hyvin nostalgiapointin. Itsellä on työn alla Bilekin (ex Airfix) Fw 189 (c 1969). Lisädetaljoida niitä voi sitten kukin mielensä mukaan. Ihan ymmärrettävää tuokin, jos haluaa tehdä suoraan laatikosta. Tässä ei kai ollut niitä niittihirvityksiä?
Tässä kun on hennot kohoviivat, niin olisi voinut kokeilla niiden pientä esilletuomista esivarjostus/hionta-tekniikalla.

PS.
Pistä pisteytys päälle malleissasi, niin varmaan saat riittävästi pisteitä, jotta voit sitten esitellä enemmän kuvia hienoista malleistasi.
Lisäkuvat riippuvat pisteistä.
Mukava nähdä näitä vanhempia sarjoakin. Itse pyrin saamaan aikaiseksi mahdollisimman laajan kokoelman Matchboxsin malleja, paljon on tehty, paljon on varastossa ja paljon pitäisi vielä hankkia.
Itse olen aina pitänyt Sea Furyn ulkonäöstä, se uhkuu voimaa. Sinun toteuttamasi malli ansaitsee paikkansa mallihyllyssä, siistiä ja tarkkaa työtä.
HannuL 8.5.2020 22:02 Vastaa lainauksella
Kivan näköinen malli. Maalausjäljestä erityismaininta.
Vanhoista saa tosiaan ihan näköisiä malleja. Nehän ovat oman aikansa tuotteita, joten ei kai niitä oikeastaan pitäisi edes verrata nykyaikaisiin malleihin.

Niittejä tässä ei ollut, ei varmaan ensimmäistäkään. "Kohourat" olivat aika siistit, ja niitä olisi tietenkin voinut korostaa. Se ei vaan oikein tahdo sujua. Olen muutaman kerran yrittänyt, eikä kertaakaan ole tullut hyvää lopputulosta. Olen vaan ajatellut keskittyä nyt saamaan tekemiseen sellaista rutiinia, että homma edistyy ja jälkikin olisi hyvää. Sitten voisi ottaa uuden haasteen ja ruveta kokeilemaan tehosteita.

En ole aivan tyytyväinen tämän lopputulokseen. Sain tehtyä aika harkiten ja maltilla, mutta sitten lopussa iski kummallinen hätäily. Sen takia tuli typeriä mokia, joista osa ei haittaa, mutta osa pistää ainakin omaan silmään häiritsevästi. Koronan takia pitää saippuoida käsiä koko ajan, ja iho on kuin valkoista hiekkapaperia. Mallaillessa ei rasvata voi, joten joka paikassa on kuivaa pölyä, myös maalissa ja lakassa. Ja sekös harmittaa.

Olen yrittänyt kerätä näitä vanhoja malleja, joita nuorena tuli kasattua. Aika helppo homma periaatteessa, koska rahaa oli niukasti enkä saanut kovin montaa mallia. Paria lukuun ottamatta kuvittelen muistavani kaikki paketointia myöten. Periaatteessa siis helppo homma.