Pienoismallit.net

MU-4

Siirtokuvat

Pähkäilin pitkään miten tekisin koneen merkinnät. Mietin asiaa projektin alusta lähtien ja lopulta oli tehtävä ratkaisu. Viime kädessä ratkaisu oli kuitenkin helppo ja varmasti täysin oikea: tilasin siirtokuvat Arctic Decalsilta.

Siirtokuvien tilaamista ennen olin pitkään sitä mieltä, että maalaisiin koneen isommat merkinnät (kansallisuus-, laivue- ja konetunnukset) ja tekisin itse siirtokuvat pienempiin merkintöihin. Laivuetunnuksen kohdalla pöydällä oli aluksi kolme vaihtoehtoa: maalaaminen siveltimellä suoraan koneen pintaan (harjoittelun jälkeen), maalaaminen siirtokuvarkille (jolloin ei ole pakko onnistua kerralla) tai siirtokuvan piirto itse tietokoneella. Mielestäni kaikki nämä olisivat toteutuskelpoisia vaihtoehtoja. Suurimmaksi pulmaksi osoittautuivat kuitenkin kansallisuustunnukset. Ensinnäkään minulla ei ole tulostinta, joka printtaisi valkoista väriä, eikä valkoiselle kalvolle tulostaminen tuntunut houkuttelevalta, koska tunnuksen leikkaaminen ei varmasti onnistuisi riittävän tarkasti. Toisaalta harppileikkurillani saa pienimmillään 10mm ympyrän ja reikämeistien koot menevät 1mm välein, minkä vuoksi en pystyisi tekemään kunnollisia maalausmaskeja.

Kunnolliset kansallisuustunnukset jäisivät minulta itseltäni siis tekemättä. Onneksi satuin sattumalta huomaamaan, että Arctic Decals tekee toisinaan myös räätälöityjä siirtokuvia tilaustyönä. Tähän oljenkorteen oli helppo tarttua ja päätin teettää samalla koneen kaikki merkinnät. Kuten sanottua, päätös oli oikea - Arctic Decalsin siirtokuvien tulostusjälki on erittäin tarkka ja siirtokuvakalvo on erittäin ohut. Ei epäilystäkään, tilaustyönä tehdyillä siirtokuvilla sain laadukkaimman ratkaisun koneen merkinnöiksi. Siirtokuvat ovat, kuten kotikaupungissani sanotaan, iha hito hyvät! :-)

Kommentit

Todella hienolta näyttää! Pientä kritiikkiä värisävyihin liittyen, jolla ei kokonaisuuden kannalta ole juurikaan merkitystä; Siiven tyven kävelyalue pitäisi olla tumman siniharmaan ja kokardien sinisten vaaleampien. Referenssikuva ohessa. Mutta kuten sanoin, kokonaisuuden kannalta ei vakavia asioita.

Linkki
Kimmo K. 4.6.2020 23:59 Vastaa lainauksella
Antti Lappalainen kirjoitti:
Todella hienolta näyttää! Pientä kritiikkiä värisävyihin liittyen, jolla ei kokonaisuuden kannalta ole juurikaan merkitystä; Siiven tyven kävelyalue pitäisi olla tumman siniharmaan ja kokardien sinisten vaaleampien. Referenssikuva ohessa. Mutta kuten sanoin, kokonaisuuden kannalta ei vakavia asioita.

Linkki
Kiitos Antti kommentista. Molemmat sävyt näyttävät tummemmilta kuvissa kuin mitä ovat. Kävelyalueet on maalattu tummanharmaalla ja aion käsitellä niitä vielä öljyväreillä, jolloin lopullinen väri tulee olemaan vaaleampi. Mutta kuten mainitsit, kävelyalueet ovat liian tummat tällä hetkellä.

Valkoinen lasipinta (mallailupöytäni) on aika hankala valokuvauksen kannalta. Kokeilen erilaisia taustapahveja, kun otan aikanaan kuvat valmiista mallista, jolloin toivottavasti saan kaikki värit oikeanlaisina kuviin.
Kimmo K. 25.9.2021 10:23 Vastaa lainauksella
Kommentti vanhaan malliin… Tähän malliin tosiaan teetin tilaustyönä siirtokuvat Arctic Decalsilla. Jo tuolloin oli puhetta, että dekalisetti tulee myöhemmin myyntiin. Satuin äsken huomaamaan, että setti on Sisumodelsilla saatavilla. Jos jollakulla on Ilmavoimien MiG-15 UTI projekti mielessä 1/32 -mittakaavassa, suosittelen Arctic Decalsin settiä lämpimästi.