Pienoismallit.net

Dodge Challenger R/T 1970

Sex Pack

Dodgen 70-luvun ehkä kaunein muskeliauto. Auto oli myynnissä mallivuosina 1970 - 1974, malli esittää tätä ensimmäisen mallivuoden autoa. Esittelyvuonna autoa myytiin kolmena eri vaihtoehtona, perus-Challenger, R/T (Road and Track) sekä T/A (Trans Am). Näistä T/A oli suunnattu kilpailukäyttöön, ja vaikka se saavutti useamman podiumsijan 1970, Dodge jättäytyi pois 1970 kauden päättyessä, lähinnä rahoitusongelmien ja koneen saatavuuden takia. Mallin esikuva on R/T malli 440 kuutiotuumaisella 390 hevosvoimaisella moottorilla.

Malli on Revellin "New Tool" -malli vuodelta 2008. Se perustunee kuitenkin metalliseen? valmismalliin, ainakin päätellen koriin kiinnittyvien osien rakenteesta. Osissa pitkät muovitapit, jotka työntyvät korissa olevien reikien läpi, olisi helppo näiltä osin kasata liimatta sulattamalla tapit korin tasalle. Samoin rakenne poikkeaa perinteisistä Revellin malleista metallisilla pyöränakseleineen, etuakseli kulkee vielä koneen läpi tyyliin JoHan. Alustan pohjassa on Chryslerin Copyright, jossain muualla oli Revell, ja valmistusmaana Kiina. Eipä tuosta rakenteesta sinällään mitään isoja sanomisia, etuakselia joutui lyhentämään pari milliä, vanteiden akselinreikiä joutui poraamaan vähän väljemmiksi, ja tuo alustan ja korin yhteen naittaminen oli tunnin rupeama :( Mittaristoa varten on siirtokuvat.

Malli on maalattu kaverin museoentisöidyn seiskaykkösen maalilla, sävynä on Citron Yella/Curious Yellow, värikoodi GY3. Väri on sinällään väärä tähän autoon, koska se oli käytössä vain vuonna 1971. Maali poistui Chryslerin valikoimasta, ilmeisesti siksi että tuo Curious Yellow viittasi samannimiseen ruotsalaiseen eroottiseen filmiin, joka oli liikaa vanhoillisille jenkeille. Maali on sarjaa "High Impact Colors", kinkkinen valokuvattava, ja väri on keltainen tai limevihreä, riippuen valaistuksesta. Ainakin Canonin jpeg-muunnos vääntää tuon todella räikeäksi, Samsung selvisi paremmin. Nämä kuvat on Canonin RAW-kuvista käpälöity oikeamman värisiksi.
Muuten ihan perinteisiä maaleja, eli pohjamaali Ultimaten valkoinen, alusta ja sisusta pääosin Vallejon Gloss Black primeriä, loput Alcladia, AK:n metalleja ja Tamiyan lakkaoranssi ja punainen. Lattiamatto flokattu mustalla karvalla, jota pyörii työpöydällä varmaan syksyyn asti :(

Kromilistat foilattu, noi konepellin ilmanottojen pohjat oli pakko foilata mustalla, kun ei niiden maalaaminen/teippaaminen muuten luonnistunut. Kone OOB, en lisännyt edes tulpanjohtoja, alkaa toi näkö olemaan sen verran huono, että valmistumiset viivästyy turhan paljon, jos liikaa alkaa hienostella.

Mun toinen Challenger, edellinen on Monogramin 1:24, tehty joskus 90-luvulla. Monogramin malli näyttää jotenkin paremmalta, tämä Revell näyttää kapeammalta kuin tuo 1:1 autoon.

Kommentit

Challenger on ehkä 70-luvun kaunein auto.
Tervon värivalinta on nappisuoritus.
Maalausrupeamaa kuvattu hartaasti - ovatko "vauhtiraidat" maalauksen tulos vai siirtokuva-arkilta?
Kiitos Mikko kommentista!

Raidat on Revellin siirtokuva-arkilta, ovat yllättävän laadukkaat ja paikoilleen istuvat. Ainut valitus ehkä tuosta konepellin siirtokuvasta, jossa kuvien mukaan ei pitäisi olla noita lämmityslaitteen ilmanottojen sivuille yltäviä "siipiä".
Hyvältä näytti jo rakennusvaiheessa, ja hienohan se haastaja on valmiinakin. Hieno värivalinta ja maalipinta, todella kliiniä rakentelujälkeä muutenkin. Puskurit ilmeisesti maalattu Alcladilla? Hyvän näköiset Revellin kromeihin verrattuna. Jos jotain pitää valittaa, niin itse olisin korin paneelirajoja korostanut jotenkin. Toki sekin on efekti, joka varsinkin näin kirkkaan sävyn kanssa menee helposti yli.

Itsekin on tullut kasattua sekä Revellin että Monon näkemykset aiheesta, enkä hirveän korkealle arvosta kumpaakaan. Tämän Revellin mallin korin kyljen muoto ottaa silmään ikävästi. Monon mallissa kori on mielestäni parempi, mutta esim. maski taas on kehnommin toteutettu ja moottoritila Revelliä heikompi.
Kiitos, Pauli.

Joo, eipä tuossa Revellin omaa kromia ole jäljellä kuin peilien laseissa. Puskurit ei ihan Alcladilla, vaan SpazStix -maalilla, joka jossain arvosteluissa oli ykkönen kromipinnassa. Tiedä sitten, ainakin toi tummui ehkä vähän liikaa tuolla Alcladin Aqua Clearillä lakatessa. Täytynee seuraava katsoa ihan Alcladin kanssa, kumpi on parempi.