Pienoismallit.net

SU-152 (varhainen)

Trumpeterin hienosta KV-vaunujen sarjasta rakensin telatykki SU-152:n, alkuperäiseltä nimeltään KV-14. Vaunu rakennettiin KV-1S-vaunun lavetille kovalla kyydillä vastaamaan Tiikeri-vaunujen aiheuttamaan uhkaan itärintamalla. Vaunutyyppi onnistui tässä hyvin ja sai aikaiseksi pahaa jälkeä Kurskissa kesällä 1943 ja siitä eteenpäin. Tiikerien ja Panttereiden tuhoamisesta tuli lempinimi oli "Zveroboi" (зверобой), pedonmetsästäjäksi yleensä käännetty. Hyvä vaunu korvattiin tuotannossa ISU-152:lla, kun KV-vaunujen tuotantolinjat suljettiin, mutta seuraajahan oli käytännössä sama hyvä haupitsi uudemmalla lavetilla.

Maalaus pohjautuu löysästi maaliskuulta 1944 olevaan kuvaan, jossa on osin lumimaalattu vaunu etuviistosta. Osa naamiomaalauksesta ja numero on inspiroitu kun referenssiä ei ollut. Maalaus meni valkoisen kanssa aika arvaamattomaksi, maali kun käyttäytyi ihan eri lailla kuin oletin. Viimeinen kokeilu AK:n maaleilla. Vaunusta tuli näin väkisinkin aika rähjääntynyt, mutta ehkä tämä yksikö selvisi pitkälle kevääseen.

Trumpeterin mallli on erinomainen: yksityiskohtainen, muttei mahdoton. Kaksi asiaa vaati kuitenkin korvaamista. Telat ovat liian leveää mallia, ja korvasin ne sattumalta käsillä olleilla Masterclubin metalliteloilla (KV-1 S early). Hyvinmenivät kasaan. Toisekseen tykin suujarru on aika lailla liian pitkä, ja vaihdoin sen laatikosta loytyneeseen MB metalliseen. Etsilokasuojat olisi ollut kiva rusikoida, mutta niitä nyt ei ollut. Kokonaisuutena mukava ja palkitseva mallailukokemus parin känkkäränkkäharjoituksen jälkeen teki oikein hyvää. Onpa tämä hauska harrastus näin korona-aikana!

Paras KV-mallailutieto arvosteluineen ja vinkkeineen (IS-sarjasta myös) löytyy muuten tältä saitilta (englanniksi, vieläpä):
www.4bogreen.com/kv-series

Kommentit

Hienosti rakennettu malli, pitää ottaa itsellekin hankintaan. Käsittääkseni kuitenkin SU-152 luotiin ensisijaisesti bunkkerien yms. tuhoamiseen ja sen rooli tankintuhoajana tuli ikäänkuin vahingossa.
Komea malli ja hieno selostus. Tosiaan Tommin kanssa samoilla linjoilla - ymmärrykseni mukaan tuo oli nimenomaan bunkkerintuhoaja, kaikki muu on vain vahingossa toimivaksi todettua. Hieno esimerkki neuvostoliiton tyylistä tehdä tankki tai telatykki tankista: otetaan jäätävä määrä rautaa, valetaan siitä kivoja palikoita ja pultataan kasaan niin paljon lisää rautaa ja moottorin kokoa ja tehoa kasvattaen, että se toimii. Tässähän on niin paljon panssaria, ettei Panttereiden tai Tiikereiden aseistuksella ollut oikeastaan mitään jakoa siihen, jos edes melkein edestäpäin joutui kohtaamaan.
Kiitos kommenteista. Eihän tuo tykki toki mikään varsinainen panssaritorunta-ase ole, vaikka toimi siinäkin käytössä. Lähteeni oli Zalogan ja Grandsenin (myöhemmän Magnuszkin) ikivanha Osprey Vanguard 24, Soviet Heavy Tanks. Siinä kerrotaan, että määrys prototyypin tekemiselle tuli tammikuussa -43 kun ensimmäinen Tiikeri oli kaapattu Leningradin liepeillä; vaunuja alkoi tulla linjalta 1.3., joten aikaa ei suunittelussa ainakaan haaskattu. Mutta tuoreemmassa kirjallisuudessa, myös Zalogan, on pudotettu tuo Tiikeri-linkki pois, joten epäilemättä olette oikeassa. Venäläistä alkuperäislähteistöähän on nykyään hyvin saatavilla, joten tutkijoiden ei enää tarvitse samalla tapaa olettaa asioita kuin ennen.
Tuo telaongelma on mielenkiintoinen. Onko sarjassa mahdollisesti IS vaunun telat vai muuten vaan liian leveät?
Mika Haalahti kirjoitti:
Tuo telaongelma on mielenkiintoinen. Onko sarjassa mahdollisesti IS vaunun telat vai muuten vaan liian leveät?
Kuvien perusteella ainakin sarjan omat ketjut näyttävät oikeilta, mutta saattavat tosiaan olla hieman liian leveiksi valetut.
Matti M 24.4.2020 18:47 Vastaa lainauksella
Hyvän näköinen vaunu, minun silmiä miellyttää tuo viimeistely, aina ei tarvitse olla likaa pinnassa tai ruosteita.
Minulla on varastossa Broncon vastaava malli, vaikuttaa yhtä hyvältä kuin Trumpeterin vastaava, ajattelin rakentaa suoraan laatikosta löytyvillä osilla.
Hienosti tehty malli, aihe kiinnostaa minua nimenomaan Kurskin operaation kautta.

Itse asiassa vaunu kehitettiin jalkaväen tukiaseeksi Stalingradin motin tuhoamisessa saatujen kokemusten pohjalta. Vaunun haupitsiin ei ollut saatavilla panssarikranaattia. Tosin sirpalekranaatin iskuenergia pystyi irroittamaan saksalaisvaunun tornin tai aiheutti muuta vahinkoa sisällä, mutta läpäisy saatiin hyvin harvoin. Lisäksi suuntaus oli epätarkka, tulitoiminta hidasta (kartussilataus) ja ammustäyttö vain 20 kranaattia. Vaunun oma panssarisuoja oli hyvää venäläistä tasoa, mutta ei mitenkään poikkeuksellinen. Tiger- ja Ferdinand-vaunut läpäisivät sen pitkiltä etäisyyksiltä (jopa 3000 m). PzKw IV- ja Panther-vaunut pystyivät samaan säännöllisesti keskipitkiltä matkoilta ja lyhyiltä etäisyyksiltä.
Venäläiset lähteet värittävät tämän vaunun erinomaisuutta Kurskin operaatiossa.Vaunuja oli käytössä vähän (jotkin lähteet sanovat 21 kpl, jotkin ilmoittavat niitä olleen kolmella rykmentillä, jolloin niitä olisi kirjavahvuuden mukaan 3 x 16 kpl). Venäläisten ilmoittama seitsemän Ferdinandin tuhoaminen väijytyksestä yhden päivän aikana ei ole saanut vahvistusta saksalaisten lähteistä. Vain yhden Ferdinandin ilmoitetaan tuhoutuneen, kun ISU-152 ampui kyljestä läpi. Taistelujen jälkeen kuvattu rei'itetty vaunu 122 on kyllä ollut ISU-152:n käsittelyssä, mutta silloin on ammuttu hyvin läheltä.
Mutta tämä ei vähennä mallisi arvoa, hienoa työtä olet saanut aikaan. Erityisesti talvimaalaus miellyttää.

Asko
Jermakki 24.4.2020 23:55 Vastaa lainauksella
Komia vaunu. Ehkä noita talvipesunrippeitä olisi voinut olla laajemmallakin alalla.
Silmääni kovasti miellyttävä värimaailma ja muutenkin hieno kokonaisuus!
Kiitoksia edelleen kaikille alautteesta! Valkoiset alueet on rajattu koska niin oli alkuperäisessä kuvassa; osa rajoista piti kyllä inspiroida.

Noista teloista on kirjoitettu aika monessa arviossa, näyttäisivät olevan 700-milliä leveä versio kun KV-1S-vaunussa kuuluisi olla 650mm, ja sitä tietä myös näissä SU-152-vaunuissa. Ero mittakaavassa on puolitoista milliä, mutta näkyy siinä kuinka paljon tela tulee ulos lokasuojien alta. Ei siis tietysti mikään välttämätön korjaus, ja Trumpan telat näyttävät kyllä hyvälaatuisislta. Tässä vielä pari linkkiä (pääosin nuo early ja late mallit ovat samat). Alemmasta linkistä löytyy myös Broncon malleista arvioita, sen pitäisi myös olla hyvä.
www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/kv/kv-1s_tracks.html
www.4bogreen.com/kv-series/plastic-and-resin-kits/1-35-scale/trumpeter/su-152-late

Oliko vaunu hyvä tai huono on aina suhteellinen asia, mutta kuten totesin, neuvostoliittolaiset löysivät aseelle käyttöä sodan loppuun saakka ja paljon pidempäänkin ilman muutoksia, mutta IS-alustalle siirrettynä. Mutta mallailuahan tässä tehdään.