Pienoismallit.net

Saab Jas-39 D Gripen

NG 39-7

Jas-39 Gripen on Ruotsalaisen Saab AB:n valmistama neljännen sukupolven hävittäjäkone ja yksi Suomen HX-hanke ehdokkaista. Koneen ensimmäiset versiot A ja B otettiin palveluskäyttöön jo viime vuosituhannen lopulla, 2000 luvun alkupuolella tulivat sitten C ja D versiot jotka olivat ns. NATO yhteensopiviksi päivitettyjä versioita. Koneita on valmistettu noin 200 kappaletta. Vientiä Gripenien osalta on ollut Etelä-Afrikkaan ja Thaimaahan, jonka lisäksi Unkari ja Tsekki ovat vuokranneet Gripenit käyttöönsä. Myös Brasilian Ilmavoimat ovat tehneet hankintapäätöksen 36:n uuden E/F mallin hankinnasta ja ensimmäinen kone on jo valmistunutkin, tosin se lentää koelento-ohjelmaa Ruotsissa ja toimitetaan myöhemmin Brasiliaan.

Gripen oli ensimmäisen kerran Suomen hävittäjäkandinaattina jo silloin kun nykyiset Hornetit päätettiin hankkia, nyt uudelleen E/F mallien kera. Saapa nähdä miten tällä kertaa käy? Oma arveluni on, että tuleekohan uusi E/F malli hieman liian myöhään Suomen kannalta, jälleen kerran? Uusia E malleja on ilmeisesti valmiina vasta kuusi, joten käyttökokemusta ei niiden osalta vielä hirveästi ole. Arviolta ehkä vasta vuonna 2023 tulisi Ruotsinkin ilmavoimien operatiiviseen käyttöön. Lisäksi Ruotsi on lähdössä yhdessä Britannian kanssa mukaan uuden kuudennen sukupolven Tempest hävittäjähankkeeseen. Sama tilanne tosin muillakin Eurooppalaisilla konetarjoajilla, Dassault FCAS hankkeessa Ranskan lisäksi ovat mukana kenties myös Saksa ja Espanja, eli jääkö vaihtoehtoja enää kuin yksi jos havitellaan konetta jonka elinkaari kestäisi 2050 loppuun saakka? Suomi on näköjään ainakin tässä hankkeessa joko 10-15 vuotta myöhässä tai 10-15 vuotta etuajassa.

Suomen HX-Challengeen Pirkkalaan "aitoa" E-versiota saatiin yksi, tunnuksella 39-10. Toinen samaisessa tapahtumassa vieraillut kone oli tunnukseltaan 39-7 ja se oli niin sanottu NG ( Next Generation ) Demonstrator koelentokone joka pohjautuu D-versioon. Mallini lähtökohdaksi otin juuri tuon jälkimmäisen koska aitoa E- tai F-version mallisarjaa ei kukaan ole vielä valmistanutkaan.

Kitty Hawkin mallisarja ei kyllä oikein vastannut odotuksiani. Osien valutarkkuus oli jäänyt vielä viime vuosituhannen puolelle ja se teetti kyllä aika paljon ylimääräistä työtä, kaiken lisäksi jo pelkästään koneen runko oli kiitettävästi pilkottu moneen osaan ja moneen suuntaan, joten huonosti sopivia saumoja kyllä riitti. Lopputuloksena kone kyllä muotojensa ja mittojensa puolesta edustaa hyvinkin Gripen-D mallia, jotkut yksityiskohdat, vaikkapa esim. paneeliurat eivät kyllä kaikilta osin ollut oikeissa paikoissa ja esim. siivissä urat olivat onnettoman hennon matalat. Eniten ehkä harmitti se, että vaikka sarjan mukana tuli siirtokuvat nimenomaan NG 39-7 koneelle, itse malli ei vastannut sitä mitä kone tänä päivänä on, vaan kyllä kone oli ihan puhdas D-versio. On se saattanut kyllä lentää tuossakin asussa, sillä konehan on ollut koelentokäytössä jo vuodesta 2008.

Näkyvin ulkoinen ero tässä NG versiossa verrattuna D versioon on, että päälaskutelineet on siirretty rungosta siiven tyveen kuten aidossa E-mallissakin, tämä mahdollistaa suuremman polttoaine- ja asekuorman sijoittamisen alarunkoon. Aidossa E-versiossa on myös nokkateline erilainen ja paripyörien tilalla vain yksi. Koneen keskiosa on aiempaa leveämpi ja laajenee erityisesti siipien kiinnityskohdista. Muutama ylimääräinen "patti" on E-versiossa myöskin, niin rungon etuosassa (infrapunasensori IRST ) kuin sivuvakaajan tyvessäkin. Sisäisiä eroja onkin sitten paljon enemmän, esim. parempi moottori, uudempi tutka, paljon uusia sensoreita ja kilometreittäin enemmän johtoja ja putkia.

Eduardin sisäetsit hankin erikseen, siitä sai mittaristot ja istuinvyöt. Sarjan mukana tuli myös etsiarkki, josta käytin muutamia ulkopuolen pikku luukkuihin, antenneihin ja ilmanohjaimiin. Kitty Hawk paketointi on vuodelta 2014, joten olisi siihen voinut muutaman lisävalurangankin lisätä, eikä pelkästään uutta siirtokuva-arkkia! Siirtokuva-arkilla on esimerkiksi Brasilian tunnukset, vaikka Brasilia tilasi Gripeneita vuonna 2013…E/F versiota! Asevarustelu valurangoissa oli hieman vanhahtavaa myöskin, valitsin niistä AGM-65 Maverick lyhyen kantaman ilmasta maahan ohjukset, AMRAAM AIM-120 keksikantaman ilmataisteluohjukset ja AIM-9M Sidewinder lyhyen kantaman ilmataisteluohjukset, sekä lisäksi yhden lisäpolttoainesäiliön.

Tässä vielä aito yksilö: www.airfighters.com/photo/53585/L/Company-Owned-Saab-AB/Saab-JAS-39F-Gripen-NG/39-7/

Kommentit

Hienon Gripenin olet rakentanut. Kone vaikuttaa ihan toimivalta, mutta jostain syystä ei ole saavuttanut sitä suosiota jonka Saabin mainosmiesten mukaan kyvyillään ansaitsisi. Aika näyttää miten Suomessa käy. Saabin lisenssivalmistuksesta on jo ainakin kokemusta.;)
Kiitos Antti! Niinpä, kyllähän Gripen varmaankin on hyvä ehdokas siinä kuin muutkin. Eipä tämä nykyinen Hornetkaan vielä mikään mopo ole, viime vuoden Riatissa Arto Ukskoski teki sellaisen ohjelman että olisi kahdeksikkoa pystynyt lentämään monen nykykoneen ympäri. Harmi vain että konetyypin tunnit alkavat tulla täyteen vuosikymmenen lopulla ja uutta vaihtoehtoa pitää etsiä.
No niin, lisää harmaata eminessiä Markun tehtaalta. Kitty Hawkista olen kuullut sen, että sen malleissa saa tehdä ja rakentaa koko rahan edestä. Hyvää jälkeä olet saanut aikaan. Hattua nostan.
Kiitos Tero kommenteistasi! Juu, harmaakausi on meneillään ;-).