Pienoismallit.net

ARL-44

"G. Delestrain", harjoituksissa 1950-luvulla

Yksi 2019 loppupuolella valmistuneista malleista oli tämä Amusing Hobbyn ranskalainen raskaspanssarivaunu ARL-44.

Vaunua valmistettiin vuosina 1949-1950 aikana 60 kappaletta. Niissä pyrittiin käyttämään mm. saksalaisen panther vaunun moottoria, joita oli jäänyt ympäri Ranskaa sodan jälkeen.

Maaleina käytössä AK ja Vallejo. Käytetty myös samojen valmistajien muita aineita, kuten pigmenttejä ja litkuja.

Mallista on julkaistu artikkeli Mallix lehdessä 1/2020.

- Waltter Holm

Kommentit

Tää on jotenkin niin törkeän ruma että on hieno, ja siksipä omaankin hyllyyn hommasin odottamaan inspiraatiota. Ja mallin toteutus erittäin onnistunut, tähtisadetta.
Matti M 14.4.2020 19:19 Vastaa lainauksella
Vimpan päälle onnistunut viimeistely, ranskalaisille pakollinen viinilaatikko hyvä lisävaruste.
Rumien ranskalaisvaunujen ystävänä sarja odottelee omassakin jemmassa. Eipä lopputuloksesta valittamista löydy. Tälle oli Tikkakosken tapahtumassa helppo ehdottaa kultaa. Uskoitko muuten maalauksessa sarjan ohjetta,vai käyttivätkö ranskalaiset oikeastikin sinertävää maalia? Jotenkin olen itse mieltänyt ranskalaisten sodan jälkeisen kaluston olleen vihertävää. Menikö sarja muuten kivuttomasti kasaan? Parista Amusing Hobbyn panssarista ihan hyvät kokemukset,mutta tuoreemmasta lekomallista ei niinkään…
Hieno! Onnistunut! Jäin kuitenkin pohdiskelemaan tällaista: kun vaunut rauhan aikana ovat aktiivikäytössä niitä huolletaan. Pestään ja maalataan. Sodan aikana niillä taistellaan. Eli vaunujen ruosteisuus ja kuluneisuus on eri asteista. Kuraisia ja suttuisia ne yhtälailla ovat kun harjoitellaan. Mutta valuvat ruosteet kuuluvat sodan ajan ja hylättyihin vaunuihin. Mitä mieltä olette?
Esa Määttä kirjoitti:
Hieno! Onnistunut! Jäin kuitenkin pohdiskelemaan tällaista: kun vaunut rauhan aikana ovat aktiivikäytössä niitä huolletaan jne jne
Hyviä pointteja, mutta mallailussa on myös se visuaalisen mielenkiintoisuuden näkökulma. Joo, sä voit tehdä puhtaita malleja mutta onko ne mielenkiintoisia katsella? Useimmiten ei.
Todella hienon ruma (ruman hieno) malli. Kaikkea ne franskmannit tekee. Mutta Somuan telakoneiston tunnistaa. Hienoa jälkeä olet tehnyt maalauksen suhteen. En ole itse niiiin perehtynyt kuinka paljon ja minkälaista ruostejälkeä syntyy metallipinnoissa ja kuinka nopeasti. Sota-aikana huolto jää kieltämättä vähemmälle, joten ruostettakin voi tulla enempi. Yhtä kaikki, vakuuttavan näköinen säistys. Sää ei anna panssarille armoa.
Ruma mutta kaunis! :)
Onnea Viikon Mallista. Tyylikkäästi rakennettu ja viimeistelty. Omiin asiaa tuntemattomiin silmiin pisti Esa Määtän tavoin tuo rauhanajan vaunun ruosteisuus, jollaista en itse olisi lähtenyt tekemään.
Onnittelut viikon mallista.
Moi, ja kiitos kommenteista.

Tämä Amusing Hobbyn sarja oli nautinto rakentaa. Osat sopivat hyvin yhteen, telat ovat toimivat, helppo siistiä ja nopeat kasata. Alumiininen putki ja syövyteosat mukana, kerrassaan loistava sarja.

Kun tuosta ruosteesta oli puhetta, niin varsinaista AK:n tuoreen ruosteen-litkua käytin ainoastaan kyljen luukkuhin, sekä tornin kattopanssariin. Näihin siksi, että katolla tuossa kohtaa on hitsaus-sauma, johon sadevesi olisi jäänyt nalkkiin ja päässyt kulumalla lopulta maalista läpi. Miehistön luukkujen saumoihin samalla periaatteella. Niistä kuljetaan joten pinta kulunut ja kosteus alkanut vaikuttaa. Kuvaamani oranssi ruoste kun on "tuoretta". Samanlaista voi nähdä muutamassa päivässä esim. auton jarrulevyissä, jos ne kastuvat ja auto seisoo. Muuten olen valumilla ja roiskeilla kuvannut likaa ja mutaa, joita olisi syntynyt harjoituksissa.