Eurofighter Typhoon

Valmistajamaiden lisäksi kone on myös Itävallan ainoa hävittäjäkonetyyppi. Muita vientimaita on ollut, Oman, Kuwait, Qatar ja Saudi-Arabia. Suunniteltu yhteisvalmistusmäärä on tällä hetkellä 623 konetta, josta "isäntämaiden" osuus on 472 konetta. Myyntipuheissaan esim. BAE Systemsin edustajat mainostavat koneen olevan runsaslukuisin hävittäjä Euroopassa vielä vuosikymmeniä eteenpäin…saapa nähdä? Koneita rakennetaan neljällä eri tuotantolinjalla kunkin keskittyessä tiettyihin koneen osiin, esimerkiksi vasemman puolen siivet tehdään kaikki yhdessä paikassa jne., loppukokoonpanot suoritetaan kussakin neljässä isäntämaassa itse.
Eurofighter on osallistunut myös sotatoimiin 2011 Libyassa ja myöhemmin Syyriassa ja Irakissa ISIL:n vastaisissa operaatioissa.
Valitsin rakentamani Typhoonin aihioksi Revellin "Bronze Tiger" paketoinnin, liekö virhe, enpä tiedä. Paketointi suhteellisen uusi, mutta itse sarjahan on tuolta 2000 luvun alkupuolelta ja sen kyllä huomasi. Valujälki ei kovin kummoista ollut ja yhteensopivuudenkin kanssa oli monia ongelmia. Itse sarjan suunnittelussa olisi monia kohtia voinut tehdä fiksumminkin ja paremmilla sovitteilla, ongelmat alkoivat jo ohjaamosta ( ohjaamoa piti vuoleskella enemmänkin että sai esimerkiksi istuimen ja mittaritauluston mahtumaan ) ja jatkuivat laskutelineisiin saakka. Luulin jo että esimerkiksi siivet ovat kieroja koin korkkiruuvit, mutta sitten tajusin että itseasiassa niiden kuuluukin hieman olla, yläpinnoiltaan! Canardit piti asentaa jo ennen puoliskojen yhteen liittämistä koska sisäpuolelle jäi lukitusrengas, no ei siitäkään hyvää seurannut, niiden akselit katkeili jo heti kättelyssä. Ei muuta kuin poraushommiin ja uusia akseleita pyörötangosta sovittamaan jne. Paneeliurat ja erilaiset luukut olivat myös miten sattuu. Kun asian tajusin, en siihen sitten jaksanut enempää kiinnittää huomiota, pääasia että mallin muodot muuten olivat suhteellisen hyvin kohdallaan.
Eduardin etsiosia tuli käytettyä melko runsaasti ja ohjaamosta tulikin suht. hyvän näköinen, samoin mm. telineisiin ja suihkuputkiin niillä sai uutta ilmettä, myös jarru-ja hydrauliputkia oli etsiosien mukana. Sarjan mukana tuli ainoastaan Saksan Ilmavoimien Bronze Tiger dekaalit, sellaista tiikerihirvitystä en kuitenkaan alkanut tekemään vaan hankin Model Makerin Espanjan Ilmavoimien Typhoon dekaalit. Sinänsä hyvä, että sain tehtyä Ilmavoimat 100-vuotta lentonäytöksessä kesällä 2018 Tikkakoskella vierailleen yksilön, Suomikytkös säilyi siis siltä osin.
Alapuolen ripustimiin varustusta oli runsaasti erilaista, lisäpolttoainesäiliöitä, oli Storm Shadow ja Taurus risteilyohjuksia ja GBU-24 pommeja esimerkiksi. Valitsin kuitenkin Suomen oloihin hieman säyseämmän varustuksen, eli alle sijoitin pelkästään kaksi 1000 litran lisäpolttoainesäiliötä ja lyhyen kantaman Iris-T ilmataisteluohjukset, pitäähän omasuoja ensin olla kunnossa!
Sen huomion olen tehnyt, että osia ja varsinkin erilaista pikkunippeliä näissä nykyhävittäjissä on useimmiten paljon enemmän kuin vanhemmissa sotien aikaisissa koneissa ja se näkyy myös tässä mallailussa, osia todellakin on ja koneista tulee myös painavampia, osasyynä tietenkin lisäpainot joita lähes jokaiseen joutuu laittamaan. Varovaisuutta mallin käsittelyssä on joutunut myös lisäämään ja pitää tarkkaan katsoa mistä tarttuu konetta käsissään pyöritellessä, siivet kun on yleensä myös täynnä tavaraa.
Maalaukset, lakkaukset ja säistämiset Ultimaten, Akanin, LifeColorin, Vallejon ja Migin tuotteilla.
Tässä aito yksilö: www.airliners.net/photo/Spain-Air-Force/Eurofighter-EF-2000-Typhoon-S/5452537/L
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.