Pienoismallit.net

Brewster 239

Juutilaisen BW-364

Brewster 239, BW-364, ltm. Ilmari Juutilainen, 3/Lentolaivue 24, Suulajärvi, marraskuu 1942.

Malli on Hasegawan paketista, josta saa tehtyä kaksi Brewsteriä (esimmäisen, eli Windin Taivaan helmen, kasasin jo aikaa sitten linkki).

Siirtokuvat on InScalelta, koska hasegawalta ei tähän yksilöön niitä löytynyt.

Referenssinä käytin Stenmanin ja Holdan Suomen ilmavoimien hävittäjät I -kirjaa.

Maalattu, kurattu jne. lähinnä Tamiyan, Vallejon ja Revellin tuotteilla.

Kommentit

Muuten ihan kivasti toteutettu Bruusteri, mutta jotenkin silmät erottavat, että alapuolella keskisauma näkyy. Ehkä kuvat ovat myös hieman tummia. Oikean siiven alta pitäisi myös kitata valonheitin pois. Hasen sarja on muuten ihan kiva, mutta siinä on moottoripellitys hieman vääränmuotoinen (ei saa olla pyöreä edestä, vaan soikea). Korkeusvakaajien muotoakin pitäisi hieman viilata.
Oma versioni samasta koneyksilöstä talvicamossa löytyy linkistä:
www.pienoismallit.net/galleria/malli_12377/
Brewstereita on aina kiva nähdä. Omassa hyllyssäni on tämäkin Hasegawan paketti odottamassa vuoroaan. Enpä muista, kuvasitko rakentamista tuon toisen ryysterisi esittelyn yhteydessä. Oliko osien yhteensopivuus hyvä vai pitikö paljon paikkailla?

Moni asia on kohdallaan, mutta valitettavasti silmään tökkii välittömästi muuan perusjuttu. Nämä on helposti korjattavissa seuraavissa malleissa: runkopuolikkaiden sauma, itärintamatunnusten outo keltainen sävy ja laikukkuus (vai söikö "vanhentaminen" maalipinnan?) ja paksu antennilanka. Niinkuin Mika jo sanoikin, kuvat ovat alivalotettuja ja esim. yläosan maalauskuvio ei erotu.

Itse olen parissa Brewster-mallissani jättänyt rungon alaosan ikkunan lasituksen läpinäkyväksi, koska niiden olemassaolo on niin ainutlaatuinen piirre näiden hävittäjien keskuudessa. Huoltopäiväkirjojen mukaan niitä ainakin peruskorjauksen yhteydessä saatettiin korjata, joten ne ei välttämättä olleet umpeen maalattuja tai pellitettyjä.
Kyllä tuosta Ruusterin tunnistaa, siinä mielessä onnistunut malli. Ja onhan Hasen tuotos varsin laaduaksta tavaraa Revellin vastaavaan verrattuna. Jossakin 90-luvun puolenvälin Pienoismallit lehdessä on muistaakseni kerrottu miten nukan muodon saa korjattua oikean näköiseksi. Mutta käsi sydämelle, kuinka moni todella tiesi tai huomasi tuon muotovirheen? Rakennusjälki on siistiä työtä.

Valokuvat voisivat olla hieman vaaleampia. Tai värien kontrasti pitäisi olla suurempi. Ainakin omalla näytöllä malli näyttää lähes yksiväriseltä.

E-P
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Jossakin 90-luvun puolenvälin Pienoismallit lehdessä on muistaakseni kerrottu miten nukan muodon saa korjattua oikean näköiseksi. Mutta käsi sydämelle, kuinka moni todella tiesi tai huomasi tuon muotovirheen? Rakennusjälki on siistiä työtä.

E-P
Ei varmaan tiennyt, eikä huomannut, mutta koska se on kuitenkin tiedossa, niin siitä tulee muistuttaa.

Muuten tämä sivusto on vain " ahh,..ompa hieno malli,…" sivusto.

yt.
MK
Mika Kauranen kirjoitti:
Ei varmaan tiennyt, eikä huomannut, mutta koska se on kuitenkin tiedossa, niin siitä tulee muistuttaa.
Ai pitää vai? Kuten E-P sanoi, suurin osa ei tuollaista "virhettä" edes huomaa ja vastaavia juttuja on lähes jokaisessa mallisarjassa, tämä ruusteri vain on kestopuheenaihe sen suhteen. Etenkin 1/72 mallisarjoissa on jo pelkästään skaalan vuoksi alati "virheitä" kun niitä ei koon vuoksi pysty toteuttamaan oikeassa mittakaavassa ( esim. antennit ja erilaiset luukut ), kaikki niistä kuitenkin konetyypin tunnistaa ja se kait se pääasia?

Itse Eskon malli on kaikin puolin hyvää työtä, kuten jo mainittu, paksu antennilanka pistää silmään ja tuo liian tumma värisävy yläpuolen suojamaalauksessa.

Tässä keulan muoto alkaa olla suht. passeli ; [img]https://www.pienoismallit.net/media/kuvat/15/38/62/153862.jpg[/img]
Kyllä se on sillälailla, että mallista on virhe löydettävä, muuten ei kehitystä tapahdu. Minäkin tein aikoinaan ihan väärän valmistajan mallisarjoja, mutta onneksi asiaan puututtiin ja näin valon. 😁😆
Timo Honkanen kirjoitti:
Kyllä se on sillälailla, että mallista on virhe löydettävä, muuten ei kehitystä tapahdu. Minäkin tein aikoinaan ihan väärän valmistajan mallisarjoja, mutta onneksi asiaan puututtiin ja näin valon. 😁😆
Heh! Minusta se on oikeastaan rikkaus että on erilaisia mallisarjoja virheineen puutteineen. Välillä tuntuu myös että se on ikään kuin pyhäinhäväistys lähteä muuttamaan mitään mitä mallivalmistaja on suuressa viisaudessaan päättänyt.

Tuossa oma kuvaelma ruustereista kaikkine muoto- ja tekovirheineen ( eikä yksikään ole "oikein" ) ;

[img]https://www.pienoismallit.net/media/kuvat/14/24/52/142452.jpg[/img]
Jokainen muistuttakoon tarpeellisiksi katsomistaan asioista tarpeellisin määrin ja mallien tekijät sitten päättävät välittävätkö asiasta vai eivätkö. Toisille harrastuksen suola on noiden väärien millien viilaaminen pois, itse en taas lähtökohtaisesti vaivaudu korjaamaan valmistajan virheitä.

Siinä mielessä näiden klassisten Suomi-aiheiden rakentaminen tarjoaa lisähaastetta, että jos jokin virhe on olemassa, niin siitä takuuvarmasti myös kerrotaan.