Pienoismallit.net

DH. 91 Albatross

Fortuna

DH 91 Albatross suunniteltiin1936 täyttämään vaatimukset toimiakseen Atlantin ylittävänä postikoneena. Prototyyppi lensi 1937. Kone oli lähes kokonaan puurakenteinen (liekkö ollut vaikutusta myöhemmin Mosquiton suunnitteluun). Myöhemmin koneen käyttötarkoitus muuttui 22 matkustajan koneeksi Euroopan, Afrikan ja Lähi-Idän reiteille.
Kaikkiaan seitsemän konetta valmistui. Kaikilla oli F:llä alkava nimi. Sodan sytyttyä koneet saivat suojamaalauksen ja operoijaksi tuli RAF. Osa koneista säilytti silti siviilitunnukset. Tämä koneyksilö, Fortuna, tuhoutui laskeutumisessa Irlantiin 16.7.1943.

Kone on mielestäni niin sulavalinjaisen kaunis, että se meni heti työn alle, kun sain laatikon käsiini. Ongelmia oli kuitenkin paljon edessä viilailun, kittailun ja hiomisen merkeissä. Vanhaa tuttua Valom-laatua siis. Ikkunaosat olivat kyllä yllättävän hyvät. Matkustamo tuli rakentaa erikseen tilattavasta resiinisarjasta (DSV03). Siirtokuvat olivat isot ja tunnetusti hyvin ohuet, joten vedin kaikkiin suosiolla Microscalen liquid decal filmin. Tämän jälkeen kestivät ihan hyvin. Ei ole kokemusta kuinka niille kävisi ilman filmiä.
Hankaluutta tuotti hieman tehdä valinta laittaako tämän sotilaskoneiden vai siviilikoneiden joukkoon. Siviilikonepuolelle meni suojamaalauksesta ja operoijasta (RAF) huolimatta
Ja onhan tämä aika kookas. Suurinpiirtein samankokoinen kuin B-17

Kommentit

Eipä tuossa ihmeitä. Valoko tekee tepposia noille vasemman puolen matkustamoikkunoille? Alapuolen hopea ihan vakuuttavan värinen, millä toi on maalattu?
Tervo Salminen kirjoitti:
Eipä tuossa ihmeitä. Valoko tekee tepposia noille vasemman puolen matkustamoikkunoille? Alapuolen hopea ihan vakuuttavan värinen, millä toi on maalattu?
Kohdevalo sieltä vähän heijastuu. Alapuoli on maalattu vesiohenteisella Tikkurilan taika helmiäismaalilla pensselillä sutimalla. Pintaan sitten vielä Johnson-lakka.
Siitähän tuli varsin vakuuttavan näköinen. Semminkin kun näki mistä lähdettiin liikkeelle, kaikki ne raot ja irvistykset mitä tuossa oli, niin kovan työn olet tehnyt. Itselläni olisi siirtynyt hyvin äkkiä keskeneräisten pinoon :)
Kiitos Petri!
Mainio lopputulos! Hienoa, että rakensit valmiiksi asti. Tätä mallia ei kovin usein valmiina näe.
Kiitokset Timo-Matti! Täytyy sanoa, että meni välillä telakalle toviksi. En ole tosin vielä kertaakaan heittänyt keskeneräistä mallia roskiin;)
Juha K 8.4.2020 08:27 Vastaa lainauksella
Tästä kaikkien aikojen kauneimmasta liikennelentokoneesta on piakkoin tulossa kirjakin: www.europeanairlines.no/product/beauty-of-the-skies-de-havilland-d-h-91-albatross/
Ompa futuristisen oloinen lentolaite. Muodot tuovat mieleen sen toisen ison linnun eli Condorin, mutta tämä on paljon sulavalinjaisempi. Hieno esitys monelle varmaan vieraasta tyypistä. Itse en muista koneesta aiemmin kuulleeni.

Ja vähän OT asiaa, Satutko tietämään oliko töllö koneella ongelmia rakenteen lujuuden kanssa? Runko korkeusvakaajien edessä näyttää hieman hennolta.

E-P
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Ja vähän OT asiaa, Satutko tietämään oliko töllö koneella ongelmia rakenteen lujuuden kanssa? Runko korkeusvakaajien edessä näyttää hieman hennolta.

E-P
Kiitos E-P. Kyllä taisi olla. Muistelen jossain nähneeni kuvan, jossa takarunko oli katkennut laskeutumisessa.