Pienoismallit.net

Airbus A300B4-203

Airbus ei varmaan kauheasti esittelyjä kaipaa. Tämä esittää "ykköskoppaista" laajarunkoista A300B -mallia, joka lensi ensilentonsa 1972, viimeinen A300 valmistui 2007 ja kaikenkaikkiaan 561 konetta valmistettiin. Malli esittää taas vuonna 1982 - 1988 Air Francea palvellutta konetta. Samainen kone on viimeksi rekisteröity 2017 Geo Fly Airways -yhtiölle tunnuksella 4L-BAK ja on planelogger.com:in mukaan edelleen aktiivinen, tosin lentoja ei ole raportoitu. Viimeiset vuotensa tämä on kiertänyt itäblokin yhtiöitä, tämä viimeinen on Georgialainen rahtiyhtiö.

Kyseessä on Airfixin wanha malli, valurangoissa copyright vuodelta 1975. Kauhean montaa osaahan näissä liikennekonemalleissa ei ole, tässäkin osien lukumäärää on keinotekoisesti nostettu valamalla kaikki oviaukot irtonaisiksi, joka taas väljien sovitteiden takia lisää kittaamisen tuskaa. Muuten osien sopivuus on kohtuullien hyvä, poislukien ehkä päälaskutelineet tosin niiden kanssa takkuilu saattoi olla myös omaa osaamattomuutta). Siirtokuvia paketointi tarjoaa kahdet, tälle Air Francen ja toiset Lufthansan koneelle.

Malli tuli ostettua vuonna -85 tai -86, on ensimmäinen liikennekone jolla olen ulkomailla käynyt, kun hyvinä aikoina firma lennätti kaikki 34 työntekijäänsä 10-vuotisjuhliin Pariisiin 1985. Malli tuli silloin aloitettua, oikeastaan vain irrottamalla pääosat valurangoista ja teippaamalla kone "valmiiksi". Näitä teippejä sai nyt pestä pois erinäisillä liuottimilla ;-) Joroisille muuttaessa tämä oli jo saamassa saman kohtalon kuin vielä vanhempi aloitettu jumbojet, joka lensi viimeisen lentonsa Vuosaaren roskikseen.

Tälle tuli tilaisuus tässä ryhmiksessä, kun piti tehdä harjoitusmalli ennen parin uudemman liikennekoneen rakentamista. Ja melkoista opetteluahan tämä tuntui olevan. Alkaen rungon kittauksesta suoraksi, ihan hyvä siitä ei tullut, noista edellämainituista ovista jäi osa paistamaan, tosin siirtokuvat niitä peittävät. Toinen opeteltava oli tällaisen koneen maalaaminen ja lakkaaminen, pintoja kun on paljon enemmän kuin noissa auto/pyörämalleissa, ja malli on liki loppuun kasattu ennen maalaamista.

Lasiosia ei Airfix tarjoa kuin ohjaamon lasiksi, senkin sovite oli kehno ja lisäksi onnistuin pudottamaan sen rungon sisälle sovitellessa, ja katkaisemaan kahtia ulos ujuttaessa. Tuo siis kitattiin umpeen ja tulostettiin itse siirtokuva korvaamaan lasia. Matkustamon lasit tein Eri-Keepperillä, seuraavassa varmaan kittaan lasit/aukot piiloon ja teen ne siirtokuvilla, joko ostetuilla tai itse tulostetuilla. Oli sen verran työlästä cocktail -tikulla täytellä noi liki 506 ikkunaa!

Runko on maalattu Ultimaten valkoisella pohjamaalilla, siipien yläpinta Vallejon Dark Gull Greyllä, alapinta Gravityn vaaleanharmaalla pohjamaalilla, metallivärit AKn True Metallic ja Alcladia. Koko komeus on lakattu 2K -autolakalla.

Kommentit

Minusta varsin onnistunut tuotos aloittelevalta liikennekonerakentajalta. Itse olen yrittänyt toteuttaa läpinäkyvät ikkunat jos se vain on ollut mitenkään mahdollista. Jotenkin mukavampaa jos edes ohjaamolaseista paistaa päivä läpi vaikkei varsinaista sisustusta siellä olisikaan, siksi tulen vielä viettämään pitkiä aikoja erikeepperin ja hammastikun/lyijykynän kanssa.
Kiitokset! Joo, eihän noi liimaikkunat nyt niin mahdoton pieti ollut, täytyy vaan testata noi eri vaihtoehdot. Suuritöisin matkustamon osalta taitaa olla lasiset ikkunat ja niiden teippailu maalauksen ajaksi.
Kiitos mahdollisuudesta seurata projektia alusta saakka! Ei kyllä uskoisi ensimmäiseksi liikelentokonemalliksi, itse olen noita pötkäleitä 10 vuotta hionut ja vieläkään en saa noin siistiä jälkeä:). Korjasitko nokan muodon vai saitko noin onnistuneen mallin vain ikkunapalan ympäristön fiksauksella?
Kiitos Heikki. En tuota nokkaa sen enempää muokannut, suoraan laatikosta. Ikkunapalaa sen sijaan tuli kitattua enemmänkin, tosin sitäkin siksi, että sai siitä symmetrisen ja muun rungon tasalle, ja tuon omatekemän siirtokuvan siihen istumaan.

Näitä olisi mukava esittää enemmänkin alusta loppuun, toi blogin pito on vaan vanhemmiten alkanut tuntua tyäläältä (tai sitten sitä on vaan laiskistunut). Helpompi upata kuvat tuonne omalle kotisivulle, ja linkittää täällä sopivaan ketjuun.
Todella tyylikäs hitaasti kypsynyt Bussi!