Pienoismallit.net

Dassault Rafale C

30-GF

Dassault Rafale on Ranskalaisen Dassault Aviationin valmistama monitoimihävittäjä ja on yksi HX-hanke ehdokkaistamme, eli Hornetien seuraajaehdokkaista. Koneesta on käytössä kolmea eri tyyppiä, eli tämä yksipaikkainen C versio, kaksipaikkainen B versio, sekä tukialuskäyttöön tarkoitettu yksipaikkainen M versio, Suomeen on tarjottu C ja B versioita. B versio ei ole pelkästään koulutuskäyttöön suunnattu versio, vaan esimerkiksi Ranskan ilmavoimissa yli puolet koneista on B versioita.

Rafale on ollut Ranskan merivoimien, sekä ilmavoimien palveluskäytössä 2000 luvun alusta alkaen ( M Ranskan merivoimissa 2004 ja B/C maan ilmavoimissa 2006 alkaen ) ja esimerkiksi Ranskan ilmavoimissa sillä on takanaan jo yli 300 000 lentotuntia ja 40 000 taistelulentoa, koneita on käytössä 148 kpl. Vientiponnistuksia Rafalesta on tehty jo pitkään ja se on ikään kuin kalkkiviivoilla kariutunut jonkun toisen koneen eduksi vaikka Rafale on monen maan suosikki ollutkin. Nyt kuitenkin pää on saatu auki silläkin saralla ja konetta on myyty nyt ainakin Egyptiin, Quatariin ja Intiaan, yhteensä 84 konetta. Lisäksi tällä hetkelläkin se on monen maan hävittäjäehdokkaana, Suomi siis mukaan lukien.

Koneen ominaisuuksista ja teknisistä tiedoista ei sen enempää, ne voi tarkistaa eri lähteistä. Itse koneiden perusominaisuudet eivät muutenkaan kovin paljoa eroa toisistaan, lisäksi yhä tärkeämmäksi on tullut aseteknologia, sensorit, häiveominaisuudet jne. Esimerkiksi koneen huippunopeuksilla ei sellaista arvoa nykypäivänä ole kuin on ollut joskus aiemmin, aselavettejahan ne pääsääntöisesti nykyään ovat.

Muodoiltaan Rafale on yllättäen hyvinkin Eurofighter Typhoonin kaltainen, kaksi moottorinen, deltasiivet, parhaiten silhuetin taivaalla erottaa siitä että canardit ovat huomattavasti taaempana, lähellä siiven johtoreunaa. Liekö tällä yhdennäköisyydellä jotain tekemistä sillä että Ranska oli myös alun perin lähdössä mukaan myös Eurofighterin suunnitteluun/valmistukseen kunnes napit menivät vastakkain muiden kanssa? Tämänkin koneen elinkaari valitettavasti tulee luultavasti päätökseen vuoden 2040 tienoilla ( kuten Typhoonin ), joten kovin hyvä vaihtoehto ei sekään tämän vuoksi Suomen kannalta ole. Puolustushallinnon esiselvitysasiakirjassahan vuonna 2015 Hornetin seuraajan edellytettiin olevan suorituskykyinen 2050-luvun loppuun saakka.

Revellin mallisarja oli varsin runsas osien suhteen ja kone muutenkin mallinnettu varsin hyvin. Osat olivat hyvälaatuisia ja yhteensopivuuskin hyvällä tasolla. Ohjusarsenaaliakin oli mukana varsin mittava valikoima, päädyin kuitenkin alustavarustelun suhteen kolmeen lisäpolttoainesäiliöön ( a 1250 l ), sekä ohjuksina Mica-EM ja Mica-IR ilmataisteluohjuksiin. Tällaisessa varustelussa mallinnettu kone on Suomessakin käynyt, mm. Turku Airshowssa 2019. Kone on Ranskan ilmavoimien perinteikkäästä 2/30 Normandie-Niemen hävittäjälennostosta, jonka kotikenttänä on Mont-de-Marsan Lounais-Ranskassa.

Eduardin sisäetsit oli hankittuna erikseen, dekaalit tuli sarjan mukana. Siirtokuvat olivatkin sarjan heikointa antia, niiden liima todella huonosti tarttuvaa, taisi muutama kuva irrotakin säistämisen yhteydessä. Isompien dekaalien hopeointia en myöskään oikein saanut kuriin. Siirtokuvia koneeseen tuli kaiken kaikkiaan 180 kpl, kolme päivää niitä muistaakseni asentelin! Tämä siirtokuvien määrä näissä nykyhävittäjissä on kyllä melkoinen verrattuna WWII lekoihin.

Maalaus, lakkaus, säistäminen Akanin, LifeColorin, Vallejon ja Migin tuotteilla.

Tässä aito yksilö: www.airfighters.com/photo/206597/L/France-Air-Force/Dassault-Rafale-C/127/

Kommentit

Tero Tyni 22.7.2020 19:49 Vastaa lainauksella
Tämä Rafale C on vielä ehkäpä paremmin onnistunut kuin Typhoonisi, vaikka ei siinäkään ole valittamista. Erityisesti tykkään hienovaraisesta "washista", joka on tuonut paneelirajat hienosti esiin.

Mitä harmaita tässä käytit?

Nyt jännityksellä odotan onko sinulta tulossa lisää näitä moderneja jettejä foorumille.
Kiitos Tero!

Paneelirajat litkuteltu tumman harmaalla Washilla ja tässä ne kyllä toimivat, kiitos Revellin hyvälle pintadetaljoinnille. Pääväri oli LifeColorin UA027 Dark Compass Ghost Grey, keulakartio Akan FS36375 muistaakseni. Kuten edellisessä mallissa, kokeilun kautta mentiin ja hieman tummempi tästä tehtiin kuin Espanjan Typhoon.

Kylläpä vain, kaikki HX-hankkeen koneet on tehty ja tulossa näytille Pirkkalan HX-Challengen mukaisessa järjestyksessä 6kk esiintymisestään ;-). Itselle hieman harmaalle ( heh ) alueelle astuttiin, mutta täytyy sanoa että kyllä kannatti, mielenkiintoinen ja antoisa projekti kaikin puolin.
Jälleen Markulta taidonnäyte tarkasta ja hyvin viimeistellystä mallista. Vaikka siirtokuvien kanssa on kolme päivää vierähtänyt, niin eipä se hukkaan ole mennyt.
Malli on siis mainio taidonnäyte taidokkaalta mallarilta, mutta mitäs jos kuvien tausta olisi hieman toisen värinen, niin kontrasti saattaisi antaa eloa ja malli korostuisi enemmän??

Kattava kirjoitus koneesta ja mallista on aina lisäarvoa. Hyvä, koska vaikka kone on ollut esillä paljon medioissa, niin aina tällaista lukee mielellään. ( Monesti ne Wikipediasta kopioidut tekstit on…mitä nyt on. Varsinkin yleisimpien täällä olevien härpäkkeiden osalta voisi ajatella, että mitä niitä suotta kopioimaan, mutta on varmaan jollain luettavaa).
Kiitos Timo kommenteista! Tuo mallien kuvaaminen on minulle ongelmallista yhä vaan, tarkennuksen kanssa on aina vähän niin ja näin. Tässäkin taustapahvina valkoinen kartonki ja alustana harmaa kartonki. Kuvissa tuo tausta näyttää kuitenkin vaalean harmaalta, joten ei tuo valotuskaan ihan kohdillaan ole. Ei voi mitään kun ei osaa, laitteista ( Nikonin digijärkkäri ) tuskin on kiinni vaan vika on "ratin ja selkänojan välissä ".

Joo, kyllä minulla on tapana kirjoitella myös pitkät tarinat ( kun lyhyesti en osaa sanoa mitään ) itse kohteesta kuin myös mallin rakentelusta. Nippelitiedot on yleensä poimittu kirjoista ( tässä tapauksessa etupäässä Pauli Perttulan Paras hävittäjä Suomelle kirjasta ) ja netistä, suoraan tekstiä en kopioi mistään ja aina noissa teksteissä myös oma mielipide jollain tavoin korostuu referenssienkin kohdalla.