Pienoismallit.net

Büssing 5000TU 1952

Suomen Turistiauto Oy

Olympiavuonna 1952, Suomen Turistiauto Oy onnistui hankkimaan kaksi omaa autoa, jotka olivat todellisia loistobusseja. Erikoisempana Suomen olosuhteisiin näissä koko auto alusta loppuun saakka oli saksalaista valmistetta. Kori oli Adolf Emmelmann Karosseriefabrik GmbH:n tekemä. Alustoina näissä Büssing 5000TU keskimoottorialustat.

Linja-autoille annettiin nimet; ”Suomen Kurki” ja ”Suomen Karhu”. Kyseiset autot olivat silloisen lainsäädännön mukaan liian leveitä ja raskaita Suomen tieliikenteeseen, joten ne siirrettiin säännölliseen reittiliikenteeseen välille Kööpenhamina – Pariisi.

Istumapaikkoja Büssingeissa oli 34kpl. Autojen pituus 10,2 metriä.

Autot tuotiin Suomeen Olympiakisojen aikaan poikkeusluvalla kahdeksi viikoksi. Lainsäädäntö muuttui vuonna 1956 sellaiseksi että näillä linjureilla saattoi ajaa myös kotimaassa ilman erikoisjärjestelyjä.
Suomen Turistiauto Oy ajoi esim. Lapin matkoja autoillaan ja rinnalle perustettiin myös Napapiirin Turistiauto Oy. Yhtiöllä oli myös monia muita linja-autoja käytössään.

Ixo:n valikoimissa on 1:43 mittakaavaan näennäisesti sama malli, kuin ”Suomen Kurki ja karhu”, mutta lopulta oikeastaan kaikki yksityiskohdat piti muuttaa tai muokata.

Siirtokuvat tilattu Arctic Decalsilta.

Kaikki listoitukset piti tehdä uusiksi, samoin myös lokarien kaaret ja maski. Lisävalot laitettiin ja ne ovat tilattu Tin Wizardilta. Puskurit tehtiin uusiksi myös. Iso työ oli poistaa katolla oleva massiivinen lähes puolen katon mittainen kattoluukku.

Kommentit

Tampereella ihastelin tätä näyttelypöydällä. Oliko tuo vetokytkin alkuperäisvaruste ja jätettiinkö se paikalleen syystä, eli vedettiinkö näillä Suomessa jonkinlaista perävaunua?
JJ Hilska 15.3.2020 19:49 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista! Vetokytkin oli IXO:n mallissa ja jätin sen malliin koska kuvia ei ollut Suomessa käytetyistä Büssingeista takasektorista, niin en osannut ottaa oikein poiskaan. Vetokoukun laitoin vain pikkuisen enemmän sisäänpäin, verrattuna IXO:n omaan asennukseen. En osaa sanoa vedettiinkö näillä mitään kärryjä. Paljon tehtiin kuitenkin matkoja ulkomaille ja Lappiin, joten kai silloin pitää varautua vetokoukullakin?