Pienoismallit.net

F-4G Phantom II

Ohjaamo

G-mallin Phantomin yksi haaste on ohjaamo. Se on täysin omanlaisensa ja vaatii jonkun verran työtä. Lentäjän työpiste on käytännössä samanlainen kuin muissakin paria poikkeusta lukuun ottamatta, joten 1/72 skaalassa uskaltaa käyttää perusmittaristoa. Eduardin etsiarkilla tämä onkin hyvin toteutettu.

Takapenkkiläisen tontti onkin sitten asia erikseen. Ohjaussauvan edessä alimmaisena oleva APQ-120:n näyttö on paikallaan, ja siinä joko on tai ei ole -koneyksilöstä riippuen- kumisaappaan varren mallinen häikäisysuoja. Sen yläpuolelle täytyy rakentaa kolme APR-38 järjestelmän näyttöä. Vasemmalla puolen keskilinjaa on PPI:n (plan position indicator) näyttö, oikealla puolen kaksi pienempää näyttöä. E-mallistakin löytyvät kohtauskulma-, ilmanopeus- yms. mittarit sekä muutama suunnistusinstrumentti on sijoitettu näyttöjen yläpuolelle siten, että mittaripaneeli täyttää koko ikkunakehyksen. Tämän vuoksi valikoin juuri RF:n etsisarjan, koska siinä tuo perusmittaristo on irtonaisena jolloin se on helppo sijoittaa minne vaan. Lentäjän heittoistuimen taakse jäävä tila on EWO:n laitteistoon meneviä piuhoja täynnä. Se täytyy mallintaa pienessäkin mittakaavassa.

Kommentit

Hienoo, että joku viitsii pikkuskaalassakin nähdä näin paljon vaivaa ohjaamon rakenteluun. Ei taida noista paljoa jäädä ulospäin näkyviin, saatika että meikäläinen, satunnainen katsoja, huomaisi mitään eroa hävittäjämallin ohjaamoon!
Koko tämän vaiheenhan olisi käytännössä voinut sivuuttaa jättämällä kuomut kiinni ja laittamalla lentäjäfiguurit ohjaamoon, mutta ajattelin panostaa hieman nyt kun kerran on tällaiseen ryhdytty. Samalla jää itselleen näiden kuvien muodossa jälki mitä kaikkea siihen tulikaan tehtyä.