Pienoismallit.net

Ilmarinen, Suomen ensimmäinen höyrylaiva

Maalausta vaille valmis

Viimeinkin sain nuo puuttuvat kilkkeet kuten kaiteet, "lokasuojat", ja muut rakenteet tehtyä. Näissä nyt ei mitään ihmettä ole, tehtiin niistä rimoista ja puunkappaleista mitä vielä jäljellä oli.
Lokasuojien rungot syntyivät 1 mm vanerista. Ne päällystettiin sitten rimanpätkillä näyttämään laudoista tehtyä rakennetta.
Kaidepuista tehtiin ensin pahvimalli, sen muoto piirrettiin laudankappaleelle ja sahattiin irti. Tämän päälle taivutettiin ja liimattiin sitten 3 kpl 6x2 mm rimoja ja niiden kuivuttua käyrä puurakenne sahattiin halki vannesahalla. Tästä muodostui molemmille puolille sopivat käyrät 6x2 mm kaidepuut jotka hiottiin muotoonsa ja kiinnitettiin kanteen liimattuihin tolppiinsa.

Nyt on sitten vielä edessä maalaukset ja koristeiden, kuten ILMARINEN tekstien liimaaminen lokasuojiin, jonka jälkeen tämänkin projektin voidaan katsoa valmistuneen.

Kommentit

RaimoK 19.5.2020 11:38 Vastaa lainauksella
Hienosti sait tehtyä yksityiskohtia ja todella siististi.
Tuo millin vaneri "lokasuojien" alle oli oiva ratkaisu hyvännäköiseen lopputulokseen.
Ja samoin kaidetoteutus. Ei lähde laminoituna vetelemään.

Portaita sait rakentaa näköjään riittävästi. Miten teit ne?
Itselläni sama edessä ja ajattelin jyrsimellä ajaa askelmien urat sivuihin.
Kiitokset taas kommenteista Raimo. 4 mm jyrsimellä minäkin tein urat noihin sivulankkuihin ja niihin sitten 4 mm askelmat liimalla kiinni. Tämä oli helppo ja nopea työvaihe.
Onpas taas Piilola-taidetta kerrakseen.
Ajattelitko "vanhentaa" maalauksella? En tiedä, mutta mielestäni "telakkatuoreus" ehkä toisi tuon työn laadun parhaiten esille. Nuo figuurit todella sopivat hyvin ja täydentävät kokonaiskuvaa.
Olit laittanut mallejasi myös Facen Laivojen pienoismallit-ryhmään. Hienoa! Ajattelin tehdä saman, kun ehdin tässä. Ryhmä vaikuttaa ihan mukavalta. Toki blogeja on tällä sivustolla mukavampi tehdä.
Kiitokset taas kommenteista Kai! Olen tuota vanhennusasiaa kovasti mietiskellyt ja tullut kyllä siihen tulokseen että Ilmarisen ollessa puhtaasti työkäyttöön rakennettu, siinä ei varmaankaan kovin paljoa koristeilla hienosteltu vaan luotettiin ehkä senaikaiseen pintakäsittelyaineeseen tervaan siellä missä suinkin voitiin. Joten jonkinasteinen vanhennuskäsittely lienee kuitenkin tulossa, aika näyttää sitten miten tuossa onnistutaan.
Ajattelin ensin hyödyntää Sulkavan telakan oppeja ja maalata kaiken mustaksi ja sen jälkeen hioa liiat pois sieltä mistä pitää väritystä saada vaalennettua. Minusta tuolla menetelmällä saa aikaan erittäin realistista vanhaa pintaa.
Kuitenkin hetken tuumattuani totesin menetelmän liian työlääksi, koska olen luonteeltani varsin laiska ja pyrin välttämään rankkaa työtä mahdollisimman paljon. Niinpä päätin sitten hyödyntää vanhaa kunnon petsimenettelyä ja tuoda kontrasteja esiin erisävyisillä petseillä sekä tummilla pigmenteillä. Ehkä noillakin saa jotain uskottavaa aikaiseksi. Ja ainakin rungon ulkopuoli tulee sutaistua mustalla värillä, sellaisenahan se kaikissa tunnetuissa maalauksissakin on esitetty.
Muuten tämä maalausvaihe on kyllä minusta mallintekemisessä ehdottomasti se vastenmielisin työvaihe, millään ei oikein saa itseään aukaisemaan noita puoliksi jämähtäneitä maalipurkkeja ja ottamaan käsiinsä vanhuuttaan tönkkööntyneitä siveltimiä (uusia ostetaan vasta viimeisessä hädässä), mutta täytyyhän sekin vaiva nähdä että saisi tämän projektin kunnialla loppuun.

Ja tosiaan pistin noita tuotoksiani tuonne facebookkiin lähinnä sen vuoksi, jos joku aloitteleva mallintekijä olisi avun tarpeessa, niin mielelläni minä heitä neuvoisin jos suinkin osaan.
Näyttää hienolta, mutta tuolta puuttuu naulausjäljet laudoista ja eikä tuo musta maali hionta ole ollenkaan vaikeaa.Lopputulos kiittää aina vain ja viimeiseksi kunnon lakkaus.Me ollaan muuten unohdettu Facebook salasana, ettei pääse nyt sinnekkään.😳😁🇫🇮
No niinpäs puuttuukin, kiitos vinkistä Anne & Marko. Naulanreiät pitää lisätä heti. Ja jos minä nyt kokeilisin tuota mustaksimaalaamista, jos ei jaksa hioa niin jääköön mustaksi koko keksintö.
Vinkki siihen maalaamiseen,vedä musta maali naulausjälkien jälkeen ja odota sellainen pariminuuttia ja pyyhi talouspaperilla maalit pois.. odota seuraavaa päivään ja lakkaa unicalla.toista tarvittaessa.😀🇫🇮
Kiitos vinkistä, tuota pitää kokeilla. Mitä maalia oot käyttänyt? Akryyliä vai jotain liuotinpohjaista?