Pienoismallit.net

Ilmarinen, Suomen ensimmäinen höyrylaiva

Ja sitten lankuttamaan

Sulkavan telakan oppien mukaan valitsin lankutusmateriaaliksi haapapuun. Menneinä vuosina haapaa oli helppo löytää melkein mistä rautakaupasta hyvänsä, olihan se suosittu laudemateriaali. Vaan eipä löydy enää. Tiedä sitten onko haapapuu Suomesta tyystin loppu, vai ovatko jotkut muut puulajit syrjäyttäneet sen käytön, mutta sitä ei löytynyt muualta kuin erikoisiin puulajeihin keskittyneistä puutavaraliikkeistä. Ja sieltäkin täysinä lankkuina ja tuontitavarana.
Niinpä sitten hankin täyden 3 m pitkän ja muilta mitoiltaan 170 x 38 mm olevan lankun ja aloin sitä työstämään. Aluksi isommalla sirkkelillä 38 x 6 mm siivuiksi, ja niistä sitten Proxxonin pikkusirkkelillä 6 x 3 mm rimoiksi.
Näitä sitten vaan molemmista päistään kavennellen liimaamaan tuon "luurangon" päälle.

Kommentit

Kyllähän tuota haapaa löytyy lähimmästä K-Raudasta laudepuuksi sahattuna: www.k-rauta.fi…/rautakauppa/kylpyhuone-ja-sauna/sauna/laudelaudat/laudelauta-28x140mm-haapa alta 9 euroo metri!
Ok, jostain syystä ei täältä löytynyt. Ehkä ei tullut käytyä K-raudassa, en enää muista mistä kaikkialta kyselin. Mutta hyvä tietää tulevaisuutta silmällä pitäen.
Saunanlaudekulttuurihan sinällään on muuttunut, haapaa taisi korvata aika tavalla apache ja jotkut lämpökäsitellyt puuvaihtoehdot, ja halpana kestävänä kuusi. Meilläkin mökkisaunan lauteet apachea, viime kesänä piti uusia pesuhuoneen penkki, niin kävi ilmi, että viheriät on kieltäneet apachen myynnin :( Tuli sitten kuusesta. Tässä valossa voisi odottaa haavan jopa lisäävän suosiotaan.
Esko Rusi 10.3.2020 13:49 Vastaa lainauksella
Haavan ja kuusen lisäksi leppä on suosittu saunamateriaali, viellä jos hieman panostaa enemmän niin tervalepässä on mielestäni kaunis värisävy.
Itse asiaan eli Ilmariseen, nopeasti on edistynyt. Kuvittelin että pitkästä tavarasta rakentaminen kestää kauemmin.
Nuo klipsit näyttävät hienoilta.
Hieman vaisuna katselen tuota haapalankutusta. Hienoa olisi tehdä suomalaisesta puusta. Kun vielä hyvin kuivattua ja sahattua mäntyä sai, teinkin siitä. Näin kerrostalo-olosuhteissa ei oikein viitsi sirkkelöidä isosta lankusta ja koulullekaan ei aina viitsi lähteä. Olenkin tilannut tuota 6x3mm rimaa basswoodina (lehmuksena) paremman puutteessa - toki se on ihan hyvää puuta. Oikeasti kuitenkin pitäisi olla tammea ja mäntyä :)
Kyllä näkyy, että olet jokusen mallin lankuttanut. Homma on niin ammattimaisen näköistä. Muuten, mikä on liima?
Leppääkin etsiskelin aikanaan, mutta ei löytynyt kuin lämpökäsiteltynä. Kerran kokeilin sitäkin, mutta tuo lämpökäsitelty ei ohueksi rimaksi sahattuna kestänyt ollenkaan taivutusta vaan katkesi pienestäkin yrityksestä. Haapa vaikuttaisi toistaiseksi hyvältä, pienisyistä, taipuu suht hyvin ja muutenkin miellyttävää.

Nuo klipsit syntyivät siten, kun ostin ensiksi jostain rapakon takaa vastaavat metalliset kilkkeet. Mutta olivat jotain hyvin pehmeää valua jotka jättivät lankkuihin tummat jäljet ja taipuivat helposti. Joten sitten tein vastaavat puusta, 6 mm uritettuun puutappiin toiseen päähän 2 mm reikä ja siihen ohut puuruuvi epoksilla kiinni. Ruuvista tietty ensin kanta pois. Ja tuo rimaa paikallaan pitävä vanerikaistale on 2,5 mm lentokonevaneria. Kestävää ja tukevaa. Ja nämä pureutuvat tuohon balsavaneriin hyvin ilman mitään reikien porailua.

Liimana olen käyttänyt Eri Keeper Plussaa. On vedenkestävää ja kuivuu nopeasti. Ja sitä voi tarpeen tullen laimentaa vedellä, jolloin esim. takilan köysien solmujen ja rihmoitusten varmistaminen on helppoa, liima imeytyy hyvin kuitujen sekaan eikä jätä mitään jälkiä.
RaimoK 11.3.2020 08:48 Vastaa lainauksella
Itselleni kävi noiden samaisten klipsien kanssa kuten sinulla. Liian pehmeitä ja taipuivat.
Täytyy päivittää ne samalla tavoin kuten teit jos niitä joskus vielä tarvitsee.
RaimoK kirjoitti:
Itselleni kävi noiden samaisten klipsien kanssa kuten sinulla. Liian pehmeitä ja taipuivat.
Täytyy päivittää ne samalla tavoin kuten teit jos niitä joskus vielä tarvitsee.
Terve Raimo. Varmasti tarvitset, lankuttaminen näiden kanssa on niin paljon helpompaa. Olen vuosien saatossa kokeillut jos jonkunlaisia puristimia tähän hommaan, mutta nämä klipsit tuntuvat parhailta. Asia on tietysti toinen jos runko päätyy maalattavaksi, silloinhan voi käyttää vaikka nauloja ja kitata reiät myöhemmin umpeen.