Pienoismallit.net

Northrop/MDD YF-23 Black Widow

Raptorin kilpailija

Yhdysvaltalainen häivehävittäjän prototyyppi, joka kilpaili hankinnasta YF-22 konetta vastaan ATF-kilpailutuksessa. YF-22 valittiin ja siitä kehitettiin F-22 Raptor. YF-23 oli häiveominaisuuksiltaan parempi ja nopeampi, mutta YF-22 oli ketterämpi. Ketteryys oli tärkeämpi ominaisuus muutenkin, koska ATF-ohjelman piti vastata Neuvostoliiton Su-27:n ja MiG-29:n tuottamaan uhkaan. Kaksi prototyyppiä valmistettiin, Black Widow II ja Gray Ghost. Molemmat ovat yhä olemassa eri museoissa Yhdysvalloissa.

Rakennussarja on vanha Italerin tuotos. Kaikki paneelilinjat oli kohokuvioitu ja mallin muodoissa oli jonkin verran virheitä. Rakentelun alussa kadotin ohjaamon lattian ja seinät, niin jouduin rakentamaan ne uudestaan balsasta (en ole vielä hankkinut styreenilevyjä). Tyydyin vain kaivertamaan olemassaolevat paneelilinjat uusiksi. Muuten malli on suoraan laatikosta rakennettu.

Maaleina käytin enimmäkseen Vallejon ruiskumaaleja. Pohjamaali on Vallejon harmaa primeri, minkä huomasin hioutuvan sileäksi talouspaperilla hankaamalla. Halusin maalata koneen Mustan lesken näköiseksi, koska se on siistimmän näköinen. Halusin tarkan värisävyn, niin päätin kokeilla AK Interactive Medium Gunship Grey FS36118 -maalia. Oletin sen olevan akryylia, mutta se olikin alkoholiliukoinen ja vesi saa sen vain sakkaantumaan ja tukkimaan maaliruiskuni. Sekoitin sitä erilliseen purkkiin ruiskulle sopivan juoksevaa Life Colorin thinnerillä. Maalausjäljen korjaamisissa ei vain voinut käyttää pensseliä, koska kyseinen maali ei pysynyt saman sävyisenä paitsi ruiskulla maalatessa. Kokeilin ensimmäistä kertaa esivarjostusta sillä erolla, että ensin maalasin mallin kauttaaltaan Gunship Grey:llä, sitten vaalean harmaalla paneelilinjat ja muutamat pinnanmuodot, ja sitten Gunship Greyta taas päälle. Kokeilin myös ensimmäistä kertaa Jet Exhaust -maalin käyttöä.

Ensimmäisenä suojalakkana käytin Kiillon lattiavahaa ruiskutettuna. Sen päälle pistin siirtokuvat käyttäen Micro Sol -pehmennintä. Yritin korostaa vielä paneelilinjoja Tamiyan harmaalla paneelilinjalitkulla. Lopuksi käytin ensimmäistä kertaa Vallejon polyuretaanimattalakkaa. Hankin sen uteliaisuudesta ja se osoittautui hyväksi. Malli valmistui juuri sopivasti Tampereen pienoismallinäyttelyyn, missä se sopi hyvin MiG-37:n viereen.

Kommentit

Hämmentävä laitos. Komea myös! Northtrop rakenteli paljonkin protoja ja tarjoiluvehkeitä, jotka ei sitten voittaneet kilpailutuksia (YB-49, jenkkien Lentävä Siipi esim. ja sit myöhemmin saivatkin läpi B-2:n, joka olikin tismalleen samalla kärkivälillä "ihan vaan jotta pentele!" :)). Hieno malli ja mielenkiintoinen kone!
Tuttu laite. Hyvin olet onnistunut Mustan Lesken viimeistelyssä, sopivan tummanpuhuva. Olivatkohan pilotitkin mustia leskiä… meni OTksi. Hieno.

E-P
Matti Peltola kirjoitti:
Hämmentävä laitos.
Juuri sellaisesta minä pidän :D. Mulla on monta prototyyppikonetta jonossa ja tuo YB-49 olis hauska joskus tehdä.
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Tuttu laite. Hyvin olet onnistunut Mustan Lesken viimeistelyssä, sopivan tummanpuhuva. Olivatkohan pilotitkin mustia leskiä… meni OTksi. Hieno.
Tuo tummanpuhuvuus oli paljon mielenkiintoisempi verrattuna toisen proton pirteään vaalean harmaaseen. Black Widow:n pohjassa oli kuulemma vähän aikaa punainen tiimalasikuvio, kuten oikealla mustaleski-hämähäkillä, mutta johdon painostuksesta se poistettiin pian.