Pienoismallit.net

Sopwith Pup

Japanin armeijan ilmavoimat, 1921

Sopwith Pup oli englantilainen 1916-1917 palveluksessa ollut hävittäjä. Koneen lento-ominaisuudet olivat hyvät ja hävittäjänä se oli yhtälailla toimiva vuoden 1916 loppuun asti. Mallin esikuvaksi valitsin sodan jälkeen Japanissa käytetyn aseistamattoman Pupin.

Kevyemmin ja kokeilevammin rakennettu kaksitaso tällä kertaa. Takilointi on "perinteisesti" EZ-lineä, mutta ohjauksen vaijerit ovat maalattua siimaa. Koska siima on maalattua, niin "oikean" paksuinen siima näyttää hieman liian jykevältä. Tiedän jatkossa käyttää pykälää ohuempaa (0.1 mm 0.15 mm sijasta). Kiinnitin kokeeksi takiloinnin aiemmin käyttämälläni menetelmällä, eli poraamalla läpi. Ei oikein toimi, koska kääntöpuolen siistiminen on hankalaa. Säistin mallin myös raskaammin kuin tavallisesti.

Kommentit

Hienosti loppuun saakka rakennettu ja viimeistelty malli. Yksityiskohtia olisi mielellään nähnyt enemmänkin. Enpä tiedä, lähtisinkö itse enää siimaa käyttämään, mutta sinultapa tuo on onnistunut. Pidän maalauksesta, siipien kuultavuudesta ja erityisesti siipien alapinnan mukavan läpikuultavista ympyröistä. Siipien pystysalkojen maalaus mallintaa puuta erinomaisesti ja luonnollisen näköisesti. Tosin tuo potkuri pistää kysymään, eikö siinä puun syiden pitäisi kiertää vastapäivään eikä mennä suoraan akselista kärkeen (niinkuin nyt tietskani näytön perusteella olisi)?
Kiitos. Maalasin syyt suoraan menemään potkurissa suoraan. Yritin etsiä aikalaiskuvia, mutta niiden perusteella en uskalla sanoa kuinka sen pitäisi olla varmuudella. Hieman tuli vaikutelma, että voi olla eri tavoilla.
Potkuri on näissä vehkeissä se ensimmäinen joka pistää silmään, erityisesti saksalaisissa. Englantilaisten potkurit ovat tasaisemman väristä puuta ja ehkä värillisellä lakalla lakattuja.

Puupotkuri tehdään laminoimalla. Liimataan päällekkäin ohuita "lautoja". Saksalaisen hävittäjän potkurissa seitsemän, kolme vaaleampaa ja neljä tummaa. Siitä sitten aletaan työstää. Puut ovat valmiissa potkurissa poikittain potkurin akseliin nähden. Sivusta, siiven kärjen etupuolelta katsottuna, potkurissa näkyy täsmällään tasaleveitä raitoja, jotka menevät suoraan 90 asteen kulmassa potkurin akseliin.

Ihan nätti pentu. Lamellit eivät näytä siltä mitä englantilaisessa koneessa pitäisi olla. Vaan, enpä ole vielä koskaan nähnyt "oikean" näköisiä, edes WnW:n sivuilla. Ilmailumuseon Tuiskusta voi ottaa mallia, mutta…
Kiitos. Eli edestä katsottuna "syiden" pitäisi kiertää hiukan riippuen potkurin lavan kulmasta kyseisessä kohdassa.
Pasi Ahopelto kirjoitti:
Kiitos. Eli edestä katsottuna "syiden" pitäisi kiertää hiukan riippuen potkurin lavan kulmasta kyseisessä kohdassa.
Potkurit ovat kovin erilaisia. Joissakin lavan kärki on tyven takareunan tasalla, siis kärjessä on etupuolelta "vuoltu" paljon enemmän tavaraa kuin takaa. Joissakin kärkeä on ohennettu edestä ja takaa saman verran. Minä katselen lapaa suoraan sivulta ja mietin miten "laudat" menevät, ja vertaan valokuviin. (Enkä ole onnistunut tekemään yhtään itseä tyydyttävää potkuria…)