Curtiss Hawk Model 75 (P-36) A-6
Kameroita väistellyt Sussu CUw-553 (kevät -42, Nurmoila)

Potkurilapoja olisi pitänyt hiukan alumiinikynällä käsitellä, mutta se menee helposti överiksi tai vääriin paikkoihin, joten jätin tekemättä.
Warhawkin astuessa etusijalle Curtiss-Wright Corporation myi vanhempaa mallia Curtiss Hawk Model 75A -nimellä esim. Ranskalle, Hollannille ja Norjalle ja toimitti koneita lukuisia määriä näihin maihin juuri ennen kuin saksalaiset joukot miehittivät maat. Saksa ehdottikin Suomelle näiden koneiden ostamista, ja niinpä kesäkuussa -41 ensimmäiset Cyclone- ja Twin Wasp -moottoreilla varustetut Curtissit saapuivat Suomeen ja siirtyivät Uttiin aluksi LLv 14:n ja pian Fokker-vaihdon jälkeen LLv 32:n käyttöön. Lisää Curtisseja saapui vuosien kuluessa (viimeiset kaksi tammikuussa -44). Suomella oli kirjoissaan vuosien saatossa kaikkiaan 44 Curtiss-hävittäjää, ja toimintakelpoisten koneiden lukumäärä laski välillä vain kolmeen hävittäjään (kesäkuu -43, Nurmoila), mutta uusien koneiden saapumisen myötä LLv 32:lla oli puolen vuoden päästä (tammikuu -44, Nurmoila) 18 Curtissia. Curtissien alkuperäiset siipi-ja runkokonekiväärit vaihdettiin kahteen 12,7 mm:n Colt-runkokonekivääriin ja kahteen-neljään 7,7 mm Browning-siipikonekivääriin. Siipiin sai lisäksi 10 kevyttä (12,5 kg) tai kuusi raskaampaa 25 kg:n pommia; runkoon sai 50-200 kg:n pommin. Näillä ketterillä mutta hitailla koneilla saavutettiin uskomattomat 190 ilmavoittoa. Altto Kalevi "Kale" Tervo sai 15¾, ja Kyösti "Kössi" Karhila 13¼ ilmavoittoa.
Rakentamani malli CUw-553 oli yksi niistä norjalaisesta satamasta tehtaan laatikoista löydetyistä koneista (c/n 13663), joka oli Saksassa koottu ja varustettu lentokuntoon ennen Suomeen tuontia kesällä -41. Hävittäjä oli Twin Wasp (R-1830-SC3-G) -moottorilla varustettu, ja siinä oli (vain) neljä konekivääriä aseistuksena. Koneyksilö valikoitui kahdesta syystä. Kapteeni Berg on kuvattu SIH5:n takakannessa tämän koneen lentäjäksi (vaikkakin LLv 32 ei voinut pitää nimikkokoneita kalustopulan vuoksi) syksyllä -41. Erityisesti tästä Sussusta ei ole monta kuvaa otettu, laatu korvaa määrän. Ainakin SIH5-kirjassa s. 28 on CUw-553:sta yksi ärhäkkäimmistä valokuvista, jonka olen lentokoneista koskaan nähdyn otetun. Curtissit olivat tukemassa loppukesällä -41 alkanutta Karjalan (JS: aiempi viittaus Suursaaren korjattu) valtausta ja saivat siinä yhteydessä mustan alapinnan oikeaan siipeensä. Sijoitin mallin kesään -42, jolloin kapt. Berg oli jo kaatunut. Koneen sivuperäsimen tyvessä kuitenkin näkyvät vielä ne muutamat luodinjälkien peitot, joita kapt. Berg sai muistoksi tähän koneeseen erään elokuisen partiomatkansa jälkeen (SIH5, s. 22).
Malli oli sinällään helppo laittaa kasaan, ja tavanomaisia kittauksia siipien ja korkeusvakaajien tyvessä ei tarvinnut tehdä. Muovi oli hyvälaatuista ja helppo työstää siten, kuin halusin. AML:n tarjoama mahdollisuus ohjaamon rakentamiseen erillisenä moduulina oli miellyttävä ratkaisu, eikä juurikaan aiheuttanut sovitusongelmia rungon sisään istuttamisessa (paitsi runkokonekiväärien suhteen). AML:n kontrollitasojen resiiniosat olivat sen sijaan hiukan liian paksut Hobbycraftin valuun, mutta sittenkin paremmat kuin alkuperäiset yksitotiset muovitasot. Moottorin olisin toivonut olevan yksityiskohdiltaan ja laadultaan parempi.
Sanallinen palaute olisi mieluisaa, jopa "önnönnöö" käy :).
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.