Pienoismallit.net

Fokker Dr.1 Triplane

Punainen Paroni

Fokker Dr.I Dreidecker (suom. kolmitaso) oli Saksan keisarillisten ilmavoimien Luftstreitkräften ensimmäisessä maailmansodassa käyttämä hävittäjälentokone.
Reinhold Platzin suunnittelema ja Fokker-Flugzeugwerken valmistama kone tunnetaan erityisesti siitä, että useiden muiden saksalaisten hävittäjä-ässien ohella myös Punaisena paronina tunnettu Manfred von Richthofen lensi tällä konetyypillä.
Koneen tuotannon päättyessä toukokuussa 1918 niitä oli ehditty valmistaa ainoastaan 320 kappaletta.
Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, joka tunnetaan myös nimellä Punainen paroni, oli saksalainen sotilaslentäjä ensimmäisen maailmansodan aikana. Hän ampui todistetusti alas 80 vihollisen konetta ja oli sodan voitokkain hävittäjälentäjä.

Kommentit

0,5 kiitos !
Olli J. 25.2.2020 20:53 Vastaa lainauksella
Tuomo Kamppinen kirjoitti:
0,5 kiitos !
Huoh… Siellä on taas joku oman elämänsä sankari purkanut pahaa mieltään. Jos arviointiin liittyisi kommentointipakko, jäisi nämä pois, mutta sitten saattaisi loppua muutkin arvioinnit. Tällaiset selkeät mielenilmaukset voisi mielestäni jo ylläpito poistaa.

Mutta, mutta varsin mukiinmenevä Dreidecker. Kaiken kaikkiaan siistiä jälkeä.
Olli J. kirjoitti:
Tuomo Kamppinen kirjoitti:
0,5 kiitos !
Huoh… Siellä on taas joku oman elämänsä sankari purkanut pahaa mieltään. Jos arviointiin liittyisi kommentointipakko, jäisi nämä pois, mutta sitten saattaisi loppua muutkin arvioinnit. Tällaiset selkeät mielenilmaukset voisi mielestäni jo ylläpito poistaa.

Mutta, mutta varsin mukiinmenevä Dreidecker. Kaiken kaikkiaan siistiä jälkeä.
Nimenomaan! Jossain vaiheessa oli sellainen kehitysehdotus tälle sivustolle, että pisteytyksen yhteyteen olisi tulossa kommentointipakko. Kannatan edelleenkin sitä muutosta.

Kiusapisteyttäjät ovat tämän sivuston syöpä, sanon minä.

Heistä tulisi päästä eroon, vaikka hallinnollisilla muutoksilla, jossei muu auta.

Pistän myöhemmin kommentin, joka liittyy itse malliin.

yt.
MK
No niin.

Herra Richthofenista on esitetty moniakin teorioita, että millä hän lensi ja millä hän sai ilmavoittonsa.

Monet väitävät, että hän tuolla punaisella koneella lensi varsin vähän. Punainen kone lienee kuitenkin ollut olemassa, jota hän lensi. Kuinka kauan sitten on eri asia.
Ja oliko se sitten tuo kone, jolla hän lopuksi putosi?

Itse mallista:
Hyvin siististi tehty Revellin mallisarjasta. Hieman ehkä voisi toivoa ainakin siivekkeiden urien tummentamista.
Tarvittavia takilointejakin löytyy, joita tosin tässä koneessa on varsin vähän.
Propelli ei ole mielestäni kovin onnistunut. Ei löydy sopivia raitoja, vaan lähinnä kummallisia sotkuja.
Pakko sanoa tämä.

Itse laittaisin tälle pisteeksi 2.5

Jos joku on kehdannut laittaa tälle 0,5, niin se on kyllä silkkaa kiusantekoa
Samoilla linjoilla kuin Mika, puolikas piste on kiusaamista.

Samaten: potkurissa voisi olla enemmän kuviointia. Näissä huomio kiinnittyy ensimmäisenä potkuriin. Siivekkeet ja korkeusperäsimen olisi voinut irrottaa tai edes mustalla litkulla irrottaa, antaisi terhakkuutta malliin.
Koneen taustoituksen olisin sävyttänyt hiukan toisin, vaikkakin Punainen Paroni nimenomaan tällaiseen Fokkeriin assosioidaan. Valitettavasti tästä mallista jää sellainen pikakasauksen tunnelma (esim. oikean laskutelineiden pyörä näyttäisi hiukan sortuneen ja on vinossa). Viimeistely erityisesti maalauksen suhteen ei ole onnistunut, ja tosiaankin esim. potkuri on hiukan töhryisen oloinen. Onhan tämä malli pirteän näköinen. Tuo punainen maali on erittäin paksun oloinen ja tekee mallista muovimaisen. Kaipaisin enemmän läpikuultavuutta maalipintaan.
Olli, Mika, Sakari ja Juha, kiitos sanallisesta arvioinnista. Otetaan opiksi.
Tuomo Kamppinen kirjoitti:
0,5 kiitos !
Juu eipä yllätä tällä sivustolla yhtään. Tää tuntuu olevan nykyään enemmän sääntö, kuin poikkeus. Sen voin kyllä suoraan sanoa, että toi etusivun "esittelyteksti" jossa puhutaan kannustamisesta ja rehdistä meiningistä ei pidä kyllä yhtään enää paikkaansa. Valitettava tosiasia on edelleen se, että täysi anonyymiys pisteytyksessä houkuttaa väkisinkin osaa ihmisistä tekemään kiusaa. Näin tämä sivu vaan nykyään toimii.
Ihan nätti kolmitaso.
Omiin silmiini kiiltelee turhan paljon kangaspäälysteiseksi koneeksi. Jännä juttu muuten,että porukka ei ikinä valita niistä keskiarvon ylittäneistä arvioista. Ainakin omat mallini saavat yleensä sen 1-3 tähditystä alle keskiarvon ja saman verran yläkanttiin arvioita. Keskiarvo asettuu kyllä yleensä hyvin lähelle sitä,minkä malleilleni itse antaisin. En minä tälle Tuomon fokkerille puolikasta antaisi,mutta jonkun asteikko saattaa olla niin tiukka ihan ilman mitään kiusanteko tarkoitusta. Kommentointipakko pisteytykseen toisi todennäköisesti vain kommenteja tyyliin "siisti","ok","önnönnöö" ym. Mihinkään kiusapisteytykseen sivustolla en muuten jaksa uskoa,mutta joku yksittäinen tapaus saattaa saada jotain huvia elämäänsä arviodessaan sellaisten mallareiden mallit alakanttiin,joiden on huomannut pisteytyksestä jatkuvasti harmistuvan.
Hieman offtopicina vielä mainitakseni että eipä tällä sivustolla varmaan kovinkaan moni pitäisi pisteytystä päällä, mutta kun se sattuu nyt vaan olemaan tän sivun logiikka, että ilman pisteytystä et voi saada ilman erillistä pyyntöä lisätilaa kuvillesi. Korjatkaa toki jos olen väärässä.
Matti M 27.2.2020 12:41 Vastaa lainauksella
Hyvän näköinen Fokkeri, enemmän kuin puolen pisteen arvoinen. Revellin malli taitaa alunperin olla Eduardin, jos muistan oikein, vai onko tämä Revellin omaa,vanhempaa tuotantoa?

Joka mallin kohdalla mullakin on noita alipisteyttäjiä, onko ilkeyttä vai pelko että menee oman mallin ohi taulukossa tai molempia. Pari kertaa sattunut tablettia käyttäessä että on tullut 1 piste liian vähän, olen sen ilmoittanut kommenteissa että tällainen vahinko pääsi käymään.
En hirveästi välitä koko hommasta, onko tuo pisteytys edes tarpeellinen harrastesivustolla, eikö jokaiselle voi antaa samaa tilaa julkaistujen kuvien määrälle? Entä jos pisteytystä ei voisi tehdä nimettömänä ja ilman perusteluja, varmasti tulisi muutos tähän, varsinkin kun noin moni on tätä kokenut.
Hei. Itse en pisteyttele kolleegojen rakentamia malleja, mutta muutama sana tästä punaisesta Fokkerista. Siis historiallisesta näkövinkkelistä.
von Richthofen kuoli alasammutksi kyseisellä konetyypillä. Kiväärinluodin osumasta. Tiedä häntä. Hän sai tällä konetyypillä vielä ilmavoittoja, mutta suurimman osan tietysti Albatros koneilla. Punaiseksi nekin olivat värjätty, osittain. Siis sodan loppuvaiheessa. Tarina, jonka jostain kirjasta luin aikoja sitten liittyen täysin punaiseen Fokkeriin on ehkä legendaa. Ranskasta löydettiin varastoitu, tai piiloon laitettu Dr.1. Maaseudulta, jostain ladosta. Kone oli maalattu osittain punaiseksi. Saksalaiset olivat jo nimittäneet von Richthofenin punaiseksi parooniksi ja näinollen museoidessaan koneen maalasivat sen täysin punaiseksi. Museokone ei missääntapauksessa ole juuri se Manfredin viimeisenä lentämä laite.
Richthofen lensi useampaa Dr.I -konetta, jotka vaihtelivat väritykseltään - myös niin, että kutakin konetta saatettiin "tuunata" sen historian aikana. Kaikki loppupään ilmavoittonsa Richthofen saavutti juuri Dr.I.llä (voitot 64-80) ja näitä ilmavoittoja hän saavutti seuraavilla Dr.I -koneilla: 127/17, 152/17, 425/17 ja 477/17. Muita hänen lentämiään Dr.I:siä olivat ainakin 114/17 (tällä koneella Richthofen joutui tekemään 30.10.1917 pakkolaskun moottoririkon takia - kone romutettiin) ja 161/17, sekä Fokker F.I numero 102/17 (siis Dr.I:n esisarjan kone).

Näistä koneista esim. 127/17 tuli laivueeseen loka/marraskuussa 1917 standardi-Fokker-värityksellä (siis se vihreävinoraitainen väritys), mutta Richthofen maalautti takarungon, peräsinpinnat, ylätason yläpinnan ja pyöräsuojat punaiseksi. Myös 152/17 sai ensin saman "kohtelun", kunnes malattiin kokonaan punaiseksi. Käsittääkseni 425/17 maalattiin heti kokopunaiseksi.

Ja juuri tuo Tuomon mallaama 425/17 oli se kone, jolla Ricthofen saavutti kaksi viimeistä ilmavoittoaan ja lensi viimeisen lentonsa. Ja tuo Tuomon malli kuvaa konetta siinä asussa, missä se oli maaliskuussa 1918. Huhtikuussa siitä muutettiin uusien kansallisuustunnusmääräysten mukaisesti rautaristit kapeisiin palkkiristeihin. Samalla sivuvakaaja/peräsin maalattiin määräysten mukaisesti valkeaksi.
Tuo on ihan hyvä, varmaan outo juttu että en ole itse saanut tuota samaa fokkeria edes valmiiksi.Ostin sen Kuopion näyttelystä muutama vuosi sitten ja jos joskus sen valmiiksi saisin,en kehtaa tänne laittaa.Olen sen verran tumpelo näissä lentokoneissa"yritetty on".Mun silmiin tuo on .O.k. Ja historia on hallussa.
Hei Veikko ja muutkin. Minulla on toisenlaista tietoa tuosta punaisesta Fokkerista. Vuosia sitten luin tuon tarinan latoon jääneestä koneesta, joka Saksaan vietiin sitten museoon ja maalattiiin siellä kaikkialtaan punaiseksi. Manfredin Jastan pojat kyllä värittivät laitteensa kuka mitenkin. Onko mitään validia dokumenttia siitä, että kone olisi ollut kokopunainen? Tästä ollaan väitelty kavereiden kanssa vuositolkulla…
Juu, kyllä näistä Richthofenin koneista on lukuisia valokuvia, joista on pystytty päättelemään koneiden väritys. Lainaanpa tähän vaikka Greg VanWyngardenin kirjaa "Fokker Dr.I Jagdstaffeln" - tämä kirja käy läpi kussakin Jastassa käytössä olleita Dr.I -koneita ja kuvan 11/31 teksti kertoo 425/17 -koneesta seuraavaa:

"Another controversial photo shows Richthofen's all red Dr.I 425/17 at Léchelle in late March 1917. Historians Alex Imrie and late A E Ferko firmly substantiated this identification. Ferko had pristine first-generation prints of this and the next photo and he could read the serial 425/17 beneath the this layer of red paint. The finish is extremely smooth and uniform, suggesting this aircraft was spray painted, either at AFP 2 or perhaps even at the Fokker factory. The national insignia would go through a series of alterations before Richthofen met his end in this aircraft on 21 April."

Vastaavasti tässä kirjassa on mm. kuvat koneesta 127/17 tehdaskunnossa ja sen jälkeen kun se oli maalattu osittain punaiseksi ja koneesta 152/17 sekä osittain, että kokopunaisessa asussa.

Tuohon museojuttuun liittyen: käsittääkseni juuri kone 152/17 oli ainoa täydellisenä sodasta säilynyt Dr.I, sitä en tiedä oliko tämä se ladosta löytynyt yksilö. 152/17 museoitiin Berliiniin, kunnes se tuhoutui täysin Berliinin pommituksissa. Tuon 425/17:n kohtalohan oli, että Richthofenin pakkolaskun jälkeen se pilkottiin aika totaalisesti "matkamuistoiksi" ja osia siitä on museoissa ja yksityisissä kokoelmissa ympäri maailman.

Vielä kommenttina: tuo punainenhan oli Richthofenin Jasta 11:n tunnusväri, jolla pyrittiin maalaamaan laivueen kaikkien koneiden moottori- ja pyöränsuojukset, sekä siipi- ja laskutelinetuet.