Pienoismallit.net

Napoleon-kanuuna

1800-luvun alkupuolen 12-paunainen kanuuna

Tilasin Italiasta tämän Napoleon-kanuunan pienoismallin saatuani valmiiksi saman mallivalmistajan mörssärin. Laatikon avattuani ja rakentamaan ryhdyttyäni, minulle valkeni melko nopeasti että osien mitoitus ei ollut ihan parasta A-luokkaa. Puisten osien mitat olivat suurin piirtein ok mutta lähes kaikkia metallisia (messinki) osia joutui muokkaamaan tai tekemään itse uudestaan. Kanuunan rungon lavettia tukevat messinki-etsiosat olivat reijitetty toisiinsa verrattuna eri tavoin eivätkä pituutensakaan puolesta olleet täsmällisiä. Kanuunan messinkiputki oli erittäin siistiä ja hyvää työtä mutta siitäkin jouduin pienentämään alkuperäistä sankkireikää sekä sorvaamaan uuden olkatapin ( putken kannatustappi), alkuperäisen ollessa muutaman millin liian lyhyt. Tein putkeen messinkilangasta myös nostokorvakkeet. Pyörien kasaamiseen tuli mallin mukana mainio pyörienkasausjigi jota tuunasin myös hieman. Kaikki metalliosat patinoin Super-Blue-happoseoksella. Jouduin hehkuttamaan kaikki lavettiin ja pyöriin tulevat Etsi/messinkiosat jotta ne sai taivutettua siististi paikoilleen. Putkenkiinnitykseen tein uudet osat sekä sokkatapit-ja pultit kettinkeineen. Kaikki kettingit tein omasta miljoonalaatikosta löytämistäni tarvikkeista. Lisäsin kanuunaan runsaasti lisäosia kuten niittejä, kannatinkoukkuja-ja renkaita pidikkeineen yms. sekä ämpärin kanuunan puhdistus/jäähdytysvedelle.
Liimana käytin Eri-Keeperiä, Loctiten kaksikomponenttiliimaa sekä saman valmistajan nestemäistä pikaliimaa. Mallin sekä alustan petsasin Liberon-petsillä käyttäen tammisävyjä.
Malli ei ole aivan "museolaatua" mutta pyrin tekemään kanuunasta mahdollisimman todenmukaisen käyttäen eri lähteistä saamiani referenssikuvia.

Kommentit

Jaa ettei ou museolaatua… No voe tokkiinsa sitten.
On se kuitenkin semmoista laatua kuvien perusteella että paikoin ei heti pienoismalliksi 17-kertaisesti kutistettuna uskoisi. Tällaisen rakentaminen vaatii taitoa ja sitä onkin ollut, ja tulos sen mukainen. Hienoa työtä!
Yleisen ihastelun lisäksi tämä nostaa rimaa omassa rakenteluharrastuksessa, vaikka eri aihepiirissä tuleekin touhuttua.
Nyt onkin nätti kanuuna, täällä Sulkavalla on sellainen vanhanaikainen kyläseppä joka tekee tykinputkia hiekka valulla.Voisitkin tehdä vaikka kokonaisen patteriston .Me teetettiin muutama tykinputkia jotka tein lankarullista puulistoista ja pikaliimasta.jotka paukkuvat kiinanpommeilla mukavasti.Tuota voisikin kokeilla miten poksahtaa ?Meidän kotisivulla on joitakin paukahduksia, niistä jää se ruudinsavu pitkään ja nyt ovat tykkijollat museossa ja ruudin jäljet patinoi malleja.Enpä tiedä saako uuden vuoden paukkuja enää nykyään helmikuussa, mutta koeta vuoden vaihteessa uudelleen.😀🇫🇮
Onpas todella hieno kanuuna. Nuo omat scratch-lisäyksesi täydentävät hienosti kokonaisuutta.
Kiitokset kommenteista!!!
Anne ja Marko kirjoitti:
Me teetettiin muutama tykinputkia jotka tein lankarullista puulistoista ja pikaliimasta.jotka paukkuvat kiinanpommeilla mukavasti.Tuota voisikin kokeilla miten poksahtaa ?Meidän kotisivulla on joitakin paukahduksia, niistä jää se ruudinsavu pitkään ja nyt ovat tykkijollat museossa ja ruudin jäljet patinoi malleja.Enpä tiedä saako uuden vuoden paukkuja enää nykyään helmikuussa, mutta koeta vuoden vaihteessa uudelleen.😀🇫🇮
Minäkin tein junnuna kaikenlaisia ampuma-aseita pienois-mittakaavassa juurikin tuolla putki-kiinanpommi-papatti
konseptilla. Nykyään kaikki luova suunnittelu näyttää olevan kiellettyä ;(

Onko kenties kiitos EU:n joka näyttää kieltävän kaiken kivan?
Mika Kauranen.Ei ole Eu.tänään tuli justiinsa MOT dokumentti jossa sanottiin että Suomen virkamiehet ne pahimpia byrokraatteja ovat.Me ostettiin noin viisi sataa paukkua ja katotaan kuka ja mikä tulee kieltämään.Olisi tarkoitus poksautella tykkisluupin näytöksessä Suomenlinnassa toukokuussa, olisi se aika noloa päättäjille estää se.Turisteja ympärillä ja media sekä virkamiesten armeija niskassa.Katellaan keväämmällä miten käy.😄🇫🇮hyvä Suomi
Anne ja Marko kirjoitti:
Me ostettiin noin viisi sataa paukkua ja katotaan kuka ja mikä tulee kieltämään.Olisi tarkoitus poksautella tykkisluupin näytöksessä Suomenlinnassa toukokuussa, olisi se aika noloa päättäjille estää se.Turisteja ympärillä ja media sekä virkamiesten armeija niskassa.Katellaan keväämmällä miten käy.😄🇫🇮hyvä Suomi
Onnea projektiin ;)

PS.

Ja itse aiheeseen: tuo tykki näyttää aivan loistavalta. Sillähän varmaan voisi jopa ampua sopivalla mustaruutilatauksella.
Erkin tykki on kyllä huippu, niin kuin aikaisemmatkin tykkimallit. Tuosta paukuttelusta pitää kyllä kertoa yksi varoittava esimerkki. Kymmeniä vuosia sitten sain lahjaksi pienen Unimat SL sorvin. Hetihän sillä piti alkaa tekemään ampuvaa tykkiä erääseen työn alla olleeseen sotalaivaprojektiin. Niinpä sitten sorvattiin messingistä tykinputki johon ahtaasti sopi 22 cal lyhyt patruuna. Patruunapesään ahtaasti sopiva iskurimötikkä, ja sen perään jäykähkö jousi. Jonkinlainen liipaisinmekanismi jatkoksi ja sen jälkeen kokeilemaan. Kun vanhemmat olivat poissa kotoa, kötöstys ruuvipenkkiin, putken suu alaspäin, alle pinkka sanomalehtiä, naru liipasimeen, veto narusta ja pam. Huumaava pamaus kerrostalokämpässä, tykkikyhäys sirpaleina ja pieni messinginsiru sormessa. On siinä vielä nytkin, muistuttamassa n. 55 vuotta sitten tehdystä kokeilusta.
No mitä tästä sitten opimme? Ei enää toimivia tykkejä pienoismalliprojekteihin. Tämä oppi on kantanut aina näihin päiviin saakka, ja kantanee edelleenkin aina niin kauan kuin verstaassa vielä jotain tapahtuu.
Kiitos kommenteista! Myös minulla on runsaasti kokemusta kaikenlaisista paukahtavista tussareista joita rakentelimme siinä 12-16-vuotiaina. Pysyvä jälki jäi kun olin tehnyt metallisen tussarin paksuseinäisestä putkesta johon takaosa kiinnitettiin ruuvikierteellä. Kaliiperi oli sellaiset 5-6milliä ja pituutta putkella kymmenisen senttiä. Tussari ladattiin tulitikunpäistä raaputetulla "rikillä" ja latasimena toimi isohko rautanaula. Kerran sitten ladatessa ja latinkia tiivistettäessä "ajoaine" syttyi ikävin seurauksin. Tussarin kierteinen takapää lensi irti ja teki pahaa jälkeä vasemman käden pikkusormen kämmennivelelle. Koukkuun jäänyt pikkusormi muistuttaa vieläkin tapahtumasta.
On kyllä todella upeata työtä, ei voi muuta kuin ihailla! Metalli- ja puuosien patinointi tehty kyllä ensiluokkaisesti, samoin kaikki pienet lisätyt yksityiskohdat. Monin verroin uskottavampi kuin tuo netistä poimittu malliesimerkki. Hieno!

Niin…ja jätetään ne paukuttelut pojanviikareille, tämä on paljon hienopi vitriinissä kuin päreinä lattialla!
Kiitos kommentistasi Markku!
Markku Rinne kirjoitti:
Niin…ja jätetään ne paukuttelut pojanviikareille
Jos joku sanoo minua pojanviikariksi, niin kiitos!

Tosiasiassa ei enää tuollalailla paukutella. Kivaa se tietysti oli (ja vaarallista), mutta nykyään ei enää voi tai uskalla tehdä niinkuin pojanviikarina. Onko se viisastumista, aikuistumista tai tylsistymistä? Tiedä häntä?
Tuota tuota, meillä kun on ollut joissakin tapahtumissa muutama kiinanpommi joita ollaan paukuteltu,yleisöä on ollut ruuhkaksi asti.Viimeksi telataipaleella Sulkavalla suvorovin kanavalla.Paikalla oli myös oikea tykki joka paukutti korvat lukkoon.yleisö koostui keskiikäisistä ja yli sen.Suomenlinnassa 16-17.5.meinataan paukutella sanotaan täällä mitä vain.Jos on tykit sluupissa, tottakai yleisö odottaa että ne toimivat.!.Ja toisaalta,en yleensä ymmärrä miksi nykyään kauhistellaan kaikkea mahdollista,joku pamaus ja tyypit hyppii seinille,tai olettavat niin.Tosiasiassa nykyiset kiinarit on kaikkea muuta kun joskus kauan sitten.Jotkut varmaan muistaa papatit 80 luvulla, nämä ovat juurikin sellaisia ja on turha luulla että mikään nykyään on "vaarallinen". sellaisia ei ole myynnissä edes.järkeä kolleegat 🙄🇫🇮😁
Anne ja Marko, kiinareista tuskin syntyy vaaramomentteja :). Olisko ollut parisenkymmentä vuotta sitten kun Wanha Varusväki esiintyi musketteineen ja tykkinsä kera Senaatintorilla Helsingissä. Ampuivat ns. rättilaukauksia. Melko mojova rävähdys oli suustaladattavien muskettien pari yhteislaukausta sekä kevyen, suustaladattavan, kenttätykin jymähdys. Ei muuta kuin elävyyttä esitykseen!
Totta turiset, tuolla suokissa on varmaankin sama Kustaan krenatööriporukka mukana.16-17.5. jos ei tuo pöpöhysteria estä tapahtumaa.Mukana on myös Viapori telakka ja Ehrensvärd seura.tarkemmin Suomenlinnan varvilahdessa.Tarkoitus onkin , kun tykkisluuppidianassa ei ole ampuvaa tykkiä ja meillä on pienoismallissa,sen pitäisi elävöittää historiaa jota yleisö toivottavasti haluaa ja näin on toivottu järjestäjän puolesta.Tapahtuma on ilmainen, purjehdus taitaa olla maksullinen.