Pienoismallit.net

Henry Grace A Dieu.

Great Harry

Henry Grace A Dieu eli Great Harry on aloitettu jo vuonna 1997 ja valmistui vasta vuoden vaihteessa.sitä on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa aina silloin tällöin.Vaikeinta oli löytää purjeiden takilointi ohjeet ja toinen mikä hidasti rakentamista oli että, mihinkäs tuon valmiina sijoittaisi.Laivalla on kokoa joka suuntaan ja tietenkin Anne taas ratkaisi ongelman.Hyllyjä lisää ja paatti valmiiksi.Tuossa menikin melkein kaikki meidän vapaa ajat vuoden aikana.Laivan on alunperin Mantuaa, mutta siitä en kelpuuttanut muuten kuin messinki osat ja ohjeet jotka olivatkin puutteellisia.Kaikki puu on löydetty jostain tai sahattu itse.Haapa.mahonki.pähkinä.23 vuotta sitä ihmeteltiin ja nyt se on valmis.Kissatkin tykkäävät ja silloin tällöin huomaa että joku köysi taas on poikki ja onkin taas korjauksia tiedossa.

Kommentit

Ööh!

Tuo on aivan mykistävä. Iso kun mikä ja lähes skrätsistä tehty. Kaiken lisäksi melkein minun lempimittakaavassa.

Tuo takilointihässäkkä tosiaan. Voin kuvitella sitä riemua, kun se on saatu tehtyä. Ja purjeet! Herää vaan kysymys kuinka takaosan ylemmillä tykeillä voi ampua takilointien rikkoontumatta?

Kaiken kaikkiaan lähes täydellistä mallailua mielestäni, vaikka tuon tekemiseen vierähtikin aika tovi. Kissatkin varmaan tykkäävät sitä hieman hivellä;)
Kiitokset Mika, tuo olikin varsinainen takilahässäkkä,siinä on tosiaan tykit vanttien takana monessa kerroksessa, siinäkin oli suunnittelemista että ei ammu rikki.kun tykeissä ei ole kuin etupyörät ne oli helppo suunnata köysien välistä.Tuohan on Henrik kasin laiva ja Mary Rosen sisaralus joka löytyy briteistä museituna, puolikas tosin.Laiva rakennettiin 1514 ja mallissa oli jatkuvasti tiedettävä mikä oli tuon aikainen takilointi.Selvitystyötä tehtiin varmaankin 15 vuotta 😁🇫🇮
No nyt se Sulkavan monivuotinen ihme on katseltavissa. On siinä hurja määrä lankaa ja muita yksityiskohtia. Oikea mallarin työn ja kärsivällisyyden näyte. On kyllä majesteettisen upea.
Esko Rusi 23.2.2020 20:28 Vastaa lainauksella
On siinä kokoa ja näköä. Aikaa on vierähtänyt mutta valmis malli kyllä palkitsee. Harmittavia nämä puutteeliset ohjeet.
Kiitokset Kai ja Esko.tuo olikin tuo olikin aikamoinen urakka kun, tuo on sen verran iso että, yksityiskohdat pitää näkyä.Ohjeet olivat ilman purjeita ja ne piti selvittää aikakauden mukaan.Mantuan plokitkin oli sekundaa ja suurin osa messinki osista.Ohjeista puuttuivat myöskin ylörakenteissa olevat entrausverkot ja niiden telineet.No ne ohjeet olivat vuodelta 1980 ja laatikossa melkein kaikki puutavara oli korkkiruuvilla.Henkka olikin oma lapsuuden haave, eikä sillä kiirettä koskaan ollut.Parhaat ohjeet olivat Björn Landströmin kirjasta"Laiva".sekä muut julkaisut mitä vain käsiini sain.Tuo olikin niskoille rasittavaa kun takiloin tuota olohuoneen pöydällä telkkarin vieressä ja Anne oli läppärillä samalla pöydällä.Hyvin mahduttiin välillä oli pirttipenkki pöytänä johon paatti just mahtui.Tämän laivamallin aikana päätinkin että en enää koskaan tee rakennus sarjoja niiden ohjeiden ja materiaalin heikkouden takia.Onhan siinä omat vaikeutensa ja mutta se tekee vain haasteita lisää ja se on se jokin joka innostaa rakentamaan uusia laivamalleja.😀🇫🇮
RaimoK 24.2.2020 10:08 Vastaa lainauksella
Voin kuvitella, että tuon ajanjakson takilointiin perehtyminen oli todella työlästä ja haastavaa. Lopputulos kuitenkin upea.

Näissä 1500- ja 1600-luvulla rakennettujen laivojen kohdalla miettii aina mikä niiden vakaus oli merellä 1700-luvun laivoihin verrattuna. Peräkannen rakennelmat olivat niin massiivisia ja korkeita.

Tuonaikaiset märssykorit olivat ihan omanlaisiansa. Millä tavalla rakentelitte ne?
Kiitokset Raimo,nuo märssykorit olikin varsinainen murheenkryyni.tein ne mahonki vanerista ja muottina käytin purkkeja joista sain nuo erikokoiset renkulat ja työstin keskiöt auki, niinkuin esm tynnyrit tehdään ja viilutin ensin pohjat.Seitsemän kertaa, siinä taisikin pari viikkoa mennä ja viiloilla loppuun.Tein nekin joistakin huonekalujen jaloista sahaamalla.Rakennussarjan puutavara oli aivan kieroa ja heikkoa märssyjen tekoon, tuolla ne jossain mappi. Ö nimisessä paikassa ovatkin, kuten kaikki muutkin.Tämä sarja oli vanhaa jo tullessaan, jonka tiesin etukäteen jo 1997 ja tietysti siitä tulee ylimääräistä tekemistä joka justiinsa olikin se tekemisen paras osa.En ole löytänyt mistään tietoa että olisi joku muukin maailmalla rakentanut itselleen samanlaista täysin purjeilla.Jonkun muovimallin purjeiden olen kyllä jossain nähnyt,kuukkelin mukaan.Se on ainakin varmaa etten samanlaiseen projektiin enää rupea, pysytään nyt hieman helpommissa projekteissa kuten Herzogin Cecilie.1/75.😁🇫🇮
RaimoK 24.2.2020 13:35 Vastaa lainauksella
Anne ja Marko kirjoitti:
Rakennussarjan puutavara oli aivan kieroa ja heikkoa märssyjen tekoon, tuolla ne jossain mappi. Ö nimisessä paikassa ovatkin, kuten kaikki muutkin.
Niin, eipä erilaisten sarjojen puutavaroissa ole itselläni koskaan ollut minkäänlaisia positiivisia yllätyksiä.
Tässä rakenteilla olevassa Druidissa, puutavara aiheuttaa myös päänsärkyä vaikkei mikään varsinainen rakennussarja olekaan. Tarttis teherä aina itte kaikki… :)
Tuota puutavaraa saa aikas kätevästi itse tehtyä.Hommattiin vuosia sitten pieni Cotech merkkinen vannesaha ja siihen hieman jämerämpi terä 10mm.vanhat huonekalut ovatkin meillä hyvin kierrätyksessä,saa viilupintaa ja ihan sahaamalla mitä vain.Käytössä on myös neljä pienoisporaa ja hiomakoneita ja se kaikkein tärkein pölynimuri.Meillä on mennyt uusiokäyttöön vanhat tuolinjalat ja puiset sälekaihtimetkin takapihan puutarhatuolitkin jopa, välillä ollaan käyty ihan vaan metsässä ja napattu talteen mitä vaan.esm tervahöyryn tarpeeksi.Naapuri kantaa välillä oven pieleen jos jonkinlaista puutavaraa ja muikkuja.😁🇫🇮
Onnea Viikon Mallista! Toivottavasti sekin osaltaan palkitsee valtaisaa ja laadukasta työtänne tuon mallin tekemisessä.
Onnittelut! Tämä oli täysin ansaittua.
Kiitokset kaikille,en ihan heti lähtisi toista tuollaista rakentamaan, joku muu saa tehdä seuraavan Great Harryn ja kuluttaa siinä hieman laatuaikaa vaimon kanssa.Anne teki mahtavan työn noiden purjeiden kanssa, kiitän Annea teidänkin puolesta 🤗🇫🇮