Pienoismallit.net

F/A-18C Hornet

HN-457

Ilmavoimien nykyistä kärkikaartia edustavat F/A-18C/D monitoimihävittäjät. Niitä hankittiin vuosina 1995-2000 yhteensä 64 kpl korvaamaan ikääntyneet Mig 21bis ja Saab 35 Draken hävittäjät. Koneista 57 oli yksipaikkaisia C versioita ja 7 kaksipaikkaisia D versioita, koneiden toimittaja oli McDonnel Douglas. Yksipaikkaiset koneet koottiin Suomessa Kuorevedellä ja tämä HN-457 oli viimeinen Patrian tuotantolinjalta valmistunut kone ja se luovutettiin 19.6.2000. Kone sai tämän johdosta kunniakseen kantaa Kreivi von Rosen nimikointia neljäntenä koneena Suomen ilmavoimien historiassa.

Hornet hävittäjät ovat pysyneet varsin suorituskykyisinä koko palveluskäytössä olonsa ajan. Kaksi jo ennalta suunniteltua elinkaaripäivitystä on koneille jo tehty, eikä uusia päivityksiä enää ole luvassakaan. Viimeisin MLU2-tason päivitys saatiin viimeiseenkin koneeseen 9.12.2016 ja tämä olikin laajamittaisin uudistus, esim. ilmasta maahan suorituskyvyn ansiosta. Näin ollen nyt kaikki 62 edelleen käytössä olevaa konetta on päivitetty. Koneita on poistunut käytöstä kaksi maahansyöksyn seurauksena, HN-430 ja HN-413.

Kineticin mallisarjassa oli paljon hyvää, mutta ihan ongelmaton ei ollut sekään. Osat oli suhteellisen hyvälaatuisia, hyvin detaljoituja ja niitä oli todella paljon…kaiken kaikkiaan n.350 osaa. Osa oli tosin aseistukseen ja eri versioihin liittyvää, joten aivan kaikkia ei toki tarvittu. Sarjan mukana tuli Suomidekaalit, Sveitsin ja USA:n koneiden lisäksi. Etsiosiakin oli niin ohjaamoon kuin telinekuiluihin, tosin hankin silti erikseen ohjaamon coloretsit ja vyöt kun tarkoitus oli tehdä kone kuomu avonaisena.

Mallisarja tarjosi eri vaihtoehtoja/osia siivekkeiden eri asennoille, ilmajarru myös auki asennossa, ilmatankkauspuomi avoimena jne. Telinekuilut oli hyvin detaljoitu jo valmiiksi, tosin niiden ahtaiden kuilujen (etenkin nokkakuilu) maalaus olikin sitten hieman hankalampaa. Moottorien imuaukkojen asennus oli aika hankalasti tehty, vaikea saada tarkasti kohdilleen, vielä kun imukanavat piti ennakkoon maalata, muuten tuon harmaan ja valkoisen raja olisi mahdoton tehdä tuolla imukanavassa. Moottorien suhteen tein myös omia valintoja, sarjan mukana tuli kompressorin siivet ja turbiinin siivet, mutta ei jälkipoltinta…joten, tein turbiinin siivistä jälkipolttimen…on kuitenkin sen verran ulospäin-näkyvä osa noissa suihkusuuttimissa.

Vaikka mallisarjassa oli huomioitu eri variaatioita, niin aivan kaikkea ei kuitenkaan jos ja kun tekee Suomiversiota, joitakin yksityiskohtia joutui lisäilemään ja tekemään ne omista tarpeista, esim. koneessa olevia "pikkupatteja", joko koneen värisenä tai valkoisena. Omasuojaheittimien kohdistustapit oli väärässä paikassa, laskeutumisvalo liian syvällä jne. pikku korjauksia vaativia toimenpiteitä siis. Ohjusaseistukseksi valitsin keskimatkan ilmataisteluohjukset Amraam AIM-120C ja lyhyen kantaman lämpöhakuiset ilmataisteluohjukset Sidewinder AIM-9X. Tuplaripustimet AIM-120:lle tein itse, niitä ei sarjan mukana ollut.

Mallisarjan ohjeet oli aika kehnot, kaikille tarvittaville osille ei välttämättä löytynyt minkäänlaista merkintää koko manuaalista ja silloin kun löytyi, niin sijoitus oli "hieman sinne päin" tyylillä, onneksi koneesta on paljon referenssikuvia olemassa niin kaikille pikkunippeleille kyllä oikea paikka löytyi. Siirtokuvat oli myös lievä pettymys, suurin osa pikkumerkinnöistä ei näy noissa harmaissa pinnoissa lainkaan, liekö ollut oikea sävy niissä? Keltaiset huomioviirut oli sitten liiankin keltaisia, niitä jouduin vaalentamaan maalamalla yli. Eniten ehkä harmitti, että peräsimessä kuuluisi olla myös taktinen numero, tässä tapauksessa 57, mutta sitä ei siirtokuvina ollut. Ehkä jossain vaiheessa nuo tummanharmaat numerot jostain löydän, jotta voi lisätä.

Kommentit

Kyllä tuosta Suomi Hornetin tunnistaa vaikka silmät kiinni, sen verran hyvin olet onnistunut. Oliko sinulla paljonkin referenssi kuvia juuri tästä koneyksiköstä? Eli vanhentaminen perustuu valokuviin. Noita Hornetteja kun on ulkoasultaan laidasta laitaan. Sinällään malli on kyllä uskottava esitys.

Oliko sen koelennolla tuhoutuneen FrankenHornetin (etuosa kanadalaisesta CF-18B ja takarunko suomalaisesta kolaroineesta F-18C) runkonumero jompikumpi mainitsemistasi?

On jollainlailla häjyn näköinen ilmestys tuo Hornetti… Miltähän näyttäisi haihampaiden kaltainen avoin ilveksen kita nokassa…

E-P
Mielestäni varsin mainio esitys Suomi-hornetista. Koneeseen on tehty käytön jälkeä mutta ulkoasu on siisti niinkuin suomalaisissa koneissa tuppaa olemaan. Eikös noissa suihkusuuttimissa ole joku keraaminen pinnoite, minkä vuoksi sisäpinta on vaalea? Näistä kuvista se ei ainakaan erotu.
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Oliko sinulla paljonkin referenssi kuvia juuri tästä koneyksiköstä? Eli vanhentaminen perustuu valokuviin.

Oliko sen koelennolla tuhoutuneen FrankenHornetin (etuosa kanadalaisesta CF-18B ja takarunko suomalaisesta kolaroineesta F-18C) runkonumero jompikumpi mainitsemistasi?

On jollainlailla häjyn näköinen ilmestys tuo Hornetti… Miltähän näyttäisi haihampaiden kaltainen avoin ilveksen kita nokassa…

E-P
Kiitos E-P kommenteistasi! Referenssikuvia juuri tästä viimeisestä Suomessa kokoonpannusta koneesta on todellakin paljon, niin netissä kuin kirjoissakin, joten sen suhteen ei ollut pulmaa. Se että mihin ajankohtaan tuon koneen sitten sijoittaa, on toinen asia, itse sijoitin sen 2016 jälkeiseen aikaan jolloin tuo viimeinenkin elinkaaripäivitys on tehty.

Kyllä tuo FrankenHornet tehtiin juuri siitä HN-413 koneesta joka selviytyi yhteentörmäyksen jälkeen kentälle asti HN-430 pudotessa suohon Karstulassa 2001. Konehan sai uuden ainutlaatuisen elämän kaksipaikkaisena HN-468:na, tämä elo ei kuitenkaan kestänyt kuin muutaman kuukauden sen tuhouduttua lopullisesti 2010 Juupajoella. Koneen korjaus ja muutostyöt kestivät 3,5 vuotta ja maksoivat 15 milj. euroa ( kolmanneksen uuden hinnasta ). Ainutlaatuinen korjaustyö kuitenkin jota ei toista ole maailmalla tehty.

Eipä ole hainhampaita juurikaan nykyhävittäjissä nähty, Jenkkiläisessä SuperHornetissa olen tainnut nähdä. Soisi kyllä olla hieman värikkäämpiä näiden nykykoneiden, eikä niin monotonisen harmaita. Eihän sillä värikkyydellä luulisi suurtakaan merkitystä enää olevan kun tutkilla ja sensoreilla ne havainnot kuitenkin tehdään?

Tässä mielestäni hauskoja, tosin Embraer matkustajakoneissa : www.airliners.net/photo/Embraer/Embraer-190-E2-STD-ERJ-190-300STD/4847001/L
www.flickr.com/photos/ramonkok/32141913957

Vuosittain järjestettävässä Naton Tiger Meetissä väriloistoa näkyy myöskin:
www.sbap.be/events/2011/ntm2011/ntm2011.htm
Kimmo K. 10.5.2020 22:38 Vastaa lainauksella
Hyvän näköinen Hornet! Kiitos myös kattavasta rakennuskertomuksesta, joka antoi vastauksen niihin asioihin, joita kuvia katsoessani jäin miettimään, kuinka ne on toteutettu.
A Lappalainen kirjoitti:
Koneeseen on tehty käytön jälkeä mutta ulkoasu on siisti niinkuin suomalaisissa koneissa tuppaa olemaan. Eikös noissa suihkusuuttimissa ole joku keraaminen pinnoite, minkä vuoksi sisäpinta on vaalea? Näistä kuvista se ei ainakaan erotu.
Kiitos Antti kommenteistasi! Käytön jälkien suhteen olin siltikin ehkä liian varovainen, 20 vuotta kuitenkin ikää! Kyllä noissa Suomi Horneteissakin niitä likajäämiä riittää vaikka isommissa huolloissa saatetaan joitakin alueita uudelleen maalatakin. Koneiden päällä kun mekaanikot kuitenkin kävelee ja pinta on mattaa, niin jäähän siihen pakostakin jälkiä. Alapinnoista on paljon kuvia myös ja aika pitkälle ne näyttivät nestevalumineen tuolta jota yritin jäljitellä.

Kyllä noissa suihkusuuttimissa on sisäpinnoilla keraamiset levyt jotka uutena ovat melkeinpä valkoiset, käytön myötä kyllä tummuvat aika tavalla. Olet silti oikeassa, olisin voinut ne hieman vaaleimmiksi tehdä, tosin hieman varjoon ne jäävät noissa valokuvissa. Suihkusuuttimien ulkopintakin on ehkä liian tumma? Tässä käytön jälkeistä värimaailmaa: www.alamy.com…tock-image-airplane-f-18-hornet-jet-fighter-at-miramar-airshow-164172564.html
Kiitos Kimmo! Kaiken kaikkiaan mukava ja mielenkiintoinen projekti muutamista hankaluuksista huolimatta ja sopivaa irtiottoa tuosta WWII kalustosta.
Hieno toteutus ja erityisesti tässä on täytynyt käyttää runsaasti lähteitä. Muutenhan tämä hieno toteutus olisi ollut mahdottomuus. Tässäpä meille kaikille opetus, että käyttäkäämme kaikkia mahdollisia luotettavia lähteitä mahdollisimman paljon ennen mallisarjan tekemisen aloittamista.

Jotta saisimme mahdollisimman autenttisen mallin aikaiseksi ja jotta ei joutuisi sitten korjaamaan jo tehtyä.
Tässä on minullakin opittavaa.

Kiitos Markku!
Kiitos Mika. Kyllä tuo esikuvanmukaisuus on minulle ollut tärkeässä roolissa kaikissa tekemissäni malleissa, olisi itse asiassa aika hankala tehdä mallia jolle sitä esikuvaa ei olisi. Samalla tuo tietojen penkominen on hyvinkin mukavaa ja antoisaa puuhaa, oppiihan siinä aina samalla jotain uuttakin.
Onnittelut.

Arvasinkin, että tästä tulee viikon malli.
Ja aivan ansaitusti.

yt.
MK
Onnea Viikon Mallista!
Olli J. 18.5.2020 21:41 Vastaa lainauksella
Onnittelut viikon mallista! Hieno Hornet!
Onneksi olkoon ansaitusta pokaalista. Sinulla ne mallit sen kuin vain paranee, vaikka niinhän se tekemällä tuuppaa käymään. Mainitsit joskus, jotta Suomi-esikuvat pakkaa loppumaan, no mikä estää laajentamasta maarepertuaaria esikuvissa?

YT
Kalle
Anteeksi, nyt taisin sekoittaa tuon maa-esikuvakommentin johonkin toiseen mallariin. Vanhan höperön pää heittää…