Pienoismallit.net

Airbus A350-900

Finnair OH-LWO

Airbus A350-900 on pitkän matkan laajarunkoinen matkustajakone. Koneeseen mahtuu luokista riippuen 314-366 matkustajaa. Kone on hyvin nykyaikainen ja sen rakenteista n. 70 % on komposiitteja ja keveitä metalleja ja metalliseoksia. Tämä mahdollistaa edulliset käyttökustannukset.

Finnair sai ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä käyttöön ensimmäisen Airbus A350-900 -koneensa lokakuussa 2015. Finnairin viidestoista A350 luovutettiin helmikuussa 2020. Yhtiöllä on tilaukset vielä neljästä koneesta.

Airbus on toimittanut tähän mennessä A350-900 -versiota kaikkiaan 317 kappaletta. Tätä n. seitsemän metriä pidempää 350-1000 -versiota on toimitettu helmikuusta 2018 alkaen 41 kappaletta.

Mallin rakentamisessa ja osien sopivuudessa ei ollut isoja ongelmia. Ainoastaan siipien välissä oleva rungon pohjapala vaati enemmän kittaamista ja hiomista. Mallin siipien valu on varsinkin päistään melko ohutta ja tässä sarjassa ne oli pahasti vääntyneet. Niistä ei olisi millään saanut oikean muotoisia siipiä. Otin pari kuvaa ja lähetin sähköpostia Revellille ja melko nopeasti postilaatikossa odotti uusi siipien valuranka. Ainakin tältä osin Revellin asiakaspalvelu toimii hienosti.

Metallic Detailsin etsisarjasta asensin lisädetaljeja: jarruputkia, antenneja ja antureita sekä moottorien päällä olevat ohjaimet. Rungon yläpinnalla olevat pyöreät pikkuantennit ja satelliittiantennin tein itse.

Maalina käytin Tamiyan valkoista Surfacer Primeria ja pintakerroksena Tamiyan kiiltävää valkoista akryylimaalia. Siivet ja korkeusvakaajat on maalattu itse sekoitetulla Tamiyan akryylillä. Siipien harmaa taisi jäädä vieläkin liian tummaksi. Oikeassa koneessa niiden väri poikkeaa todella vähän tuosta rungon valkoisesta. Yksityiskohtien maalaamiseen käytin Alcladin, Extreme Metalsin ja Tamiyan metallimaaleja sekä muita Tamiyan akryylejä.

Finnair-siirtokuvat ovat Draw Decalsin ja käytin myös sarjan siirtokuvista joitain teknisiä siirtokuvia. Ohjaamo- ja matkustamosiirtokuvat ovat Authentic Airliners Decalsin. Siirtokuvien jälkeen malli on lakattu Tamiya kiiltävällä lakalla.

Kommentit

Laitoitpa riman korkealle, kannattaakohan tuota omaa edes aloittaa! Varsinkaan näin, kun vasta opettelee liikennekoneiden maailmaa.

Kyllä tätä kelpaa katsella.
Kiitos Tervo! Onhan sinun auto ja muut mallisi hienosti tehtyjä, eiköhän siinä siviilikoneetkin onnistu.
T. Ari
On kyllä todella siistiä työnjälkeä niin kasauksen kuin maalauksenkin suhteen, eipä tuosta virheitä löydä jos nyt ylipäätään niitä on tarvetta edes etsiä. Valokuvat myös skarppeja, harva muuten "uskaltaa" ottaa lähikuvia 1:144 malleista, sinä uskalsit ja aivan syystä, tuo todella hyvin esiin nuo huolella tehdyt yksityiskohdat. Yksi parhaista, ellei paras matkustajakonemalli mitä tällä sivustolla olen nähnyt.
Kiitos Markku kommenteista ja että pidit lopputuloksesta.
T. Ari
Tally-ho 13.3.2020 08:02 Vastaa lainauksella
Terve Ari,

Syvä kumarrukseni ja onnittelut erittäin hienosti tehdystä mallista. Lähikuvista näkee, että työnjälkesi on täydellistä. Liikennekonemallarina tiedän kuinka työlästä on päästä noin moitteettomaan viimeistelyyn. Itse voin vain yrittää tavoitella vastaavaa tasoa.

Mainitsit, että Tamiyan valkoisen surface primerin päälle ruiskutit Tamiyan kiiltävää valkoista. Itse olen ruiskuttanut primerin päälle Tamiyan kiiltävää lakkaa. Voitko kertoa, mitä etua mielestäsi kiiltävän valkoisen käyttämisestä on.

T. Tally-ho
Tally-ho kirjoitti:
Mainitsit, että Tamiyan valkoisen surface primerin päälle ruiskutit Tamiyan kiiltävää valkoista. Itse olen ruiskuttanut primerin päälle Tamiyan kiiltävää lakkaa. Voitko kertoa, mitä etua mielestäsi kiiltävän valkoisen käyttämisestä on.
Kiinnostaisi minuakin, ja Tally-ho:n tekniikastakin, että vedättekö lakan vielä siirtokuvien päälle?

Niin ja Tally-ho, vielä sen verran, että oletko kokeillut siirtokuvia suoraan (kolmetonnisella hiotun) pohjamaalin päälle, ja lakka vasta päälle? Itse olen pari viimeistä pyörämallia tehnyt näin.
Revellin sarjan rakentamista vierestä seuranneena ja Draw Decalin siirtokuviin tykästyneenä voi sanoa, että hyvät tarveaineet lisättynä taitavan mallarin työskentelyyn tuottavat hyvää jälkeä. Moottorien sisäpuoli näyttää varsin mainiolta. Itse olen vetäissyt lakan siirtokuvien päällekin. Ensin kerros kiiltävää ja viimeiseksi yleensä satiini.
Tally-ho 13.3.2020 08:54 Vastaa lainauksella
Tervo Salminen kirjoitti:
Kiinnostaisi minuakin, ja Tally-ho:n tekniikastakin, että vedättekö lakan vielä siirtokuvien päälle?
Niin ja Tally-ho, vielä sen verran, että oletko kokeillut siirtokuvia suoraan (kolmetonnisella hiotun) pohjamaalin päälle, ja lakka vasta päälle? Itse olen pari viimeistä pyörämallia tehnyt näin.
Moi, kyllä olen sivellyt mallini lopuksi Humbrolin kiiltävällä akryylilakalla käyttäen leveäkärkistä pensseliä. Tuota mainitsemaasi tapaa, laittaa siirtokuvat kolmetonnisella hiotun pohjamaalin päälle,en ole koittanut. Eiko siinä ole vaarana se, että siirtokuvat hopeoivat? Täytyypä tehdä testi :-)
Tally-ho kirjoitti:
Eiko siinä ole vaarana se, että siirtokuvat hopeoivat? Täytyypä tehdä testi :-)
Ainakaan noilla kohtuu pienillä ei ollut muuta haittaa kuin se, että paikoilleen liuttaessa liikkuivat nahkeammin kuin lakan päällä.
Ei vaan jaksanut kahteen kertaan leikkiä tuon 2K-lakan kanssa, sen verran tymäkkää myrkkyä :(
Kiitos Antti ja Tally-ho kommenteista ja tähdistä.

Mielestäni Tamiyan kiiltävä valkoinen ruiskulla ohuena kerroksena antaa hyvän tartuntapinnan siirtokuville ja samalla lisää värikerroksia. Itsekin kokeilin Surface Primerin kiillotusta dekaalin alustaksi, muuta minulla maali tahtoi kulua puhki kulmapaikoita. Pyrin maalaamaan mallin niin ohuesti kuin mahdollista. Siirtokuvien päälle vedin Tamiyan kirkaslakan, niinkuin tekstissäkin mainitsin. Mitä vähemmän maali- ja lakkakerroksia on, jättää se tässä mittakaavassa mahdollisimman paljon detaljeja näkyviin. Paksu lakkakerros ei mielestäni ole mallille eduksi.

T. Ari
Ari A Honkonen kirjoitti:
Siirtokuvien päälle vedin Tamiyan kirkaslakan, niinkuin tekstissäkin mainitsin.
Jäi näköjään viiminen lause tekstistä lukematta, hyvä minä ;-)

Millä ohennat noita Tamiyan kiiltäviä maaleja/lakkaa? Kun itsellä noiden käyttö jäi siihen, että en saanut niitä koskaan kuivumaan niin, että mallin käsittely olisi edes viikon kuivumisen jälkeen ollut turvallista. Sain aina sormenjälkiä sulamaan kiiltävään pintaan!
Millä ohennat noita Tamiyan kiiltäviä maaleja/lakkaa?

Minä ohennan aika rankasti (jopa 80%) Tamiyan keltakorkkisella. Vedän maalia tai lakkaa mielummin monta ohutta kerrosta. Siten saa myös hyvin tasaisen pinnan. Minulla ei ole ollut kuivumisen kanssa ongelmia, kiiltävään mustaan tosin jää sormenjäljet vaikka se aivan kuivaakin.
T. Ari
Dioraama miehenä näistä mitään osaa sanoa, muuta kun helvetin hieno!!!
Kiitos Tommi!
T. Ari
Ari A Honkonen kirjoitti:
Minä ohennan aika rankasti (jopa 80%) Tamiyan keltakorkkisella.
Eli puolet ja puolet? Vai tosiaan vain 20 prosenttia maalia ohenteen sekaan?
Kyllä näin. Siis jopa suhteessa 1 osa maalia ja 4 osaa ohennetta. Minulla on ainakin toiminut ilman mitään ongelmia, tosin aika paljon kuluu ohennetta.
Ari A Honkonen kirjoitti:
tosin aika paljon kuluu ohennetta.
;-)

Hyvä, kiitos että jaksat vastailla tähän jankkaamiseen! Tamiyan maalit oli oman kokemuksen mukaan ihan hyviä, vain tuo kuivumisongelma on estänyt käyttöä. Täytyy testailla jossain vaiheessa näillä ohjeilla.
Eipä tästä suurta vaivaa ole.
Todella hieno malli taas, ei löydy mitään kitinän aihetta! 4,5
Kiitos Heikki kommentista ja tähdistä.
Onnittelut hienosta viikon mallista!

Ompa harmi, kun en tätä ole sillä silmällä aiemmin hokannut katsoa. Nyt täytyy kyllä yhtyä aiempiin kehuihin.
Erityisesti, lainaus: "Metallic Detailsin etsisarjasta asensin lisädetaljeja: jarruputkia, antenneja ja antureita sekä moottorien päällä olevat ohjaimet. Rungon yläpinnalla olevat pyöreät pikkuantennit ja satelliittiantennin tein itse"

Tämä tuo mielestäni paljon lisäarvoa mallille. Tuo ikkunadekaalitoteutuskin on loistava.
Mikalle kiitos positiivisista kommenteista.
Onnittelut hienosta Viikon Mallista!
Kiitos Juha!
Onnittelut ansaitusta viikon mallista!
Kiitos Antti!
Tally-ho 25.3.2020 19:10 Vastaa lainauksella
Onnittelut erittäin hienosta viikon mallista!
Kiitos onnittelusta Tally-ho!
Onnittelut ansaitusta viikon malli -tittelistä!
Kiitos Heikki!